wigilia obostrzenia
AdobeStock
Newsy

Jak nie przytyć w święta? Znamy kilka działających cuda trików. Musicie tylko ich przestrzegać

Smażona ryba, przepyszny bigos, śledzie w oleju – wszystko to brzmi przepysznie. Mimo wszystko musimy pamiętać, że życie nie kończy się po świętach!

Dlatego też święta nie zwalniają nas z myślenia o racjonalnym odżywianiu. Oczywiście wszyscy mamy prawo do smacznej i obfitej kolacji wigilijnej, ale spróbowanie wszystkich wigilijnych dań powinno odbywać się z głową.

Wątroba jest tylko jedna. To hasło możemy kojarzyć z reklamowego sloganu. Nie inaczej jest z naszym przewodem pokarmowym i żołądkiem.
Warto więc zachować trzeźwość umysłu podczas świątecznej biesiady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka rad dla łakomczuchów

Jeśli czujecie, że utrzymanie stabilnej wagi w czasie świąt będzie trudnym zadaniem, nie ma się o co martwić.
Mamy dla was kilka prostych rad. Wykorzystajcie te triki, a zapomnicie o poświątecznych detoksach!

Nie rezygnujmy z ruchu w czasie świąt!

Nic tak nie pomoże nam w spaleniu zbędnych kalorii jak ruch. Bieganie, zabawa z dziećmi, delikatny spacer po kolacji.

Polecamy także wyjście na lodowisko z całą rodziną – rozruszacie w ten sposób swój organizm. Oprócz tego to przecież masa frajdy i dobrej zabawy!

Jedzmy niewielkie ilości różnych dań

Każdy z nas zgodnie z tradycją chce za wszelką cenę spróbować wszystkich 12 dań wigilijnych.

Podobnie sytuacja wygląda w dzień Bożego Narodzenia – smaczne, ale i ciężkie śniadanie, mięsny, wytworny obiad, a po drodze całe mnóstwo słodkich przekąsek i deserów.

Musimy zachowywać zimną krew. Zamiast dużych talerzy wybierajmy te mniejsze. Automatycznie mniej wrzucimy na talerz. Uważajmy na spożywanie duże ilości słodkości.

Dobrze się wysypiajmy

Badania wykazały, że osoby niewyspane mają tendencję do większego podjadania. Święta to wbrew pozorom spory wysiłek.

Ciągły ruch, niekończące się rozmowy i nieustanna uczta. Dajmy naszemu organizmowi czas na zregenerowanie sił.

Odstawmy na bok słodkie napoje i alkohole

Łatwo możemy złapać dodatkowe zbędne kilogramy z powodu picia słodkich napojów gazowanych. Zamiast coli, wybierzmy kompot z suszu. Zamiast słodkich soków owocowych, warto pić wodę.

Z kolei picie alkoholu wzmaga apetyt. I błędne koło się zamyka. Każdy zna ten schemat. Ktoś „polewa małego” i nie ma wyjścia – trzeba czymś zakąsić.

Przynajmniej częściowa abstynencja jest wskazana dla osób z tendencją do tycia. Zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.

 

  

Krokiety barszcz
Joanna84/gotujmy.pl
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek po świętach. Zaoszczędzicie pieniądze i czas, robiąc z nich te kapitalne dania
Trwa świąteczna gorączka. Na kilka dni bożonarodzeniowej uczty przygotowujemy całą górę jedzenia. Jak nie zmarnować jedzenia? Mamy na to kilka rozwiązań.

Co prawda mało ma to wspólnego z chrześcijańskimi prawidłami, święta Bożego Narodzenia przeradzają się często w jeden wielki festiwal obżarstwa. Wydaje się jednak, że świąteczne nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to mniejszy grzech, niż to co dzieje się resztkami jedzenia po świętach. Czasem wydaje się, że nie mamy wyboru i po Bożym Narodzeniu wyrzucamy, to co z mozołem przygotowywaliśmy w przedświątecznym amoku. Okazuje się, że mimo wszystko ten wybór wciąż należy do nas. Po pierwsze warto gotować przynajmniej mniejsze porcje świątecznych gołąbków i bigosu, a zamiast całej armii pierogów i uszek ugotować o jakąś 1/3 mniej. Jeśli jednak rodzina po świętach już zdążyła wyjechać, a wy zostaliście z całą lodówką jedzenia, jest jedno wyjście. A właściwie to nawet dwa wyjścia. Mroźmy co się da! Po pierwsze – zamrażanie. Wiele produktów bez problemu nada się do zamknięcia w woreczkach i odłożenia do zamrażalnika na lepszy czas. Jak choćby wspomniane pierogi i uszka. Zamrażać spokojnie można także nadmiar pieczywa zakupionego na wigilię, Boże Narodzenie i drugi dzień świąt. Zamrażane produkty spożywcze powinniśmy zjeść w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Mamy czas! Inną opcją jest sprytne przerobienie naszych potraw wigilijnych i świątecznych na inne, codzienne dania. Dania z odzysku I tak – nadmiar kapusty wigilijnej spokojnie może być przez nas wykorzystany do wykonania sylwestrowych krokietów . Palce lizać! Pieczone mięsa, które nie zostały zjedzone przez domowników podczas świątecznego mięsa nadadzą się do zapiekanek z ziemniakami i serem . Na przykład pieczeń, szynka czy też schab. Różnego rodzaju świąteczne mięsiwa łatwo będzie można przerobić także na placuszki i kotleciki z dodatkiem jajka i mąki....

Choinka ozdoby
Adobe Stock
Newsy
Jadalne ozdoby na choinkę? Zrobisz je z produktów, które masz w kuchni. Dzieci będą zachwycone
Ubieranie choinki to jeden z ulubionych zwyczajów świątecznych wśród najmłodszych. Oto kilka ciekawych pomysłów na domowe ozdoby.

Duża, zielona, najlepiej żywa i pachnąca świeżymi igłami – tak wygląda wymarzona choinka dla wielu Polaków. Zanim przystąpimy do jej przystrajania zastanówmy się, kiedy powinniśmy umieścić ją w salonie. Tutaj wersji jest kilka. Najbardziej niecierpliwi i spragnieni magicznego, świątecznego nastroju zakupują drzewko już 6 grudnia. Nie ma co ukrywać, że taka decyzja często podyktowana jest silnym naciskiem najmłodszych członków rodziny… Im bliżej świąt, tym więcej choinek kupujemy na targowiskach i bazarach. Tradycyjnie jednak świąteczne drzewko powinno się przystrajać dopiero 24 grudnia, czyli w Wigilię. Dlaczego? Bowiem to właśnie wtedy do domów rodzinnych zjeżdżają się wszyscy bliscy Wspólne ubieranie choinki to nie tylko budowa więzi, ale też świetna zabawa i odskocznia od żmudnych świątecznych przygotowań i długich godzin w kuchni przy 12 potrawach wigilijnych. Drzewko zakupione. Co dalej? Bez względu na to, kiedy będziemy ubierać nasz świerk czy jodłę, ważne jest to, by była pięknie i odświętnie przystrojona. Zamiast inwestować majątek w często tandetne ozdoby zazwyczaj chińskiego pochodzenia, zdecydujmy się na przygotowanie dekoracji w domu. Najlepiej z dziećmi. Maluchy będą zachwycone takim rozwiązaniem! Oto kilka naszych praktycznych inspiracji i pomysłów specjalnie dla was: Na początek ozdoby jadalne. Tak, wiemy, że smaczne cukierki mogą nie dotrwać na drzewku nawet do Sylwestra, ale warto zawiesić kilkanaście sztuk kolorowych słodkości na choince. Do tego celu wykorzystajmy spinacze. Z pewnością wszystkie dobre gospodynie pieką na święta pierniczki . Użyjmy nici, by zawiesić je na naszym drzewku. Przepiękny efekt gwarantowany. Zwłaszcza, gdy ciasteczka są zwieńczone efektowną polewą z lukru. Nie wahajmy się użyć także innych ciastek , najlepiej tych...

Stół wigilijny, stół na Boże Narodzenie
Pixabay/Ben Lescure
Newsy
Co symbolizują wigilijne potrawy? Na bank nie znacie wszystkich
Do Bożego Narodzenia zostały niecałe dwa tygodnie. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole. Podczas tego posiłku każde danie kryje w sobie niezwykłe znaczenie i przepowiednię.

Symbolika wigilijnych potraw ma znaczenie kulturowe i religijne. Posiłki na Wigilię powinny być przygotowywane z płodów ziemi, m.in. maku, ryb, kapusty, grochu i miodu. To przepowiednia witalności, dostatku i zapowiedź doświadczania szczęścia w nadchodzącym roku. 12 potraw wigilijnych Skąd wzięła się taka, a nie inna liczba? Dawniej musiała być nieparzysta. Dań na wigilijnym stole mogło być 7 lub 11. Nieparzystość miała zapewnić szczęście domownikom. Do 12 dochodzili wyłącznie zamożni przedstawiciele społeczeństwa. Właśnie liczba 12 odpowiadała za bogactwo i dostatek. Dwunastka ma też znaczenie religijne, gdyż Biblia przedstawia 12 apostołów. Z astrologicznego punktu widzenia mamy też 12 miesięcy w roku. Wedle wierzeń ludowych to ważna i wyłaniająca porządek rzeczy liczba. Jeśli szykujecie wszystkie potrawy, obowiązkiem jest skosztować podczas Wigilii każdą z nich. Poszczególne dania na świątecznym stole mają różną symbolikę. Ominięcie któregoś z nich, może spowodować także ominięcie korzyści z niego płynącej. Na dodatek wigilijna wieczerza to przesłanie o cudzie nowego życia. To nowy początek dla wszystkiego, co nie udało się w mijającym roku. Kaloryczność i symbolika potraw na Wigilię Dania wigilijne, jakkolwiek pyszne, mają dużą kaloryczność. Bywają także ciężkostrawne. Szczególnie, jeśli chcemy spróbować wszystkich 12 dań. Tradycja jednak wymaga, by chociaż w ten wieczór nie liczyć kalorii i skupić się na symbolach, które kryją w sobie pyszne, wigilijne dania.  Czerwony barszcz z uszkami. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, o którym warto pamiętać także w codziennej diecie. Mają zapewniać powodzenie i pomyślność. Buraki na Wigilii to także gwarancja długich lat w zdrowiu. Karp smażony. Kto zdecyduje się na rybę w wigilijny...

ból wątroby domowe sposoby
AdobeStock
Newsy
Domowy, detoksykujący napój na wątrobę. Działa jak balsam. Od razu poczujesz się lepiej 
Ledwo zacząłeś jeść i już cię boli brzuch? Przyczyną mogą być zbyt tłuste i obfite dania, które wymuszają wzmożoną pracę wątroby, a co za tym idzie - dokuczliwy ból i dyskomfort. Wypróbuj ten sok, który złagodzi objawy!

Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę! Dlaczego po jedzeniu boli wątroba? Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia. Przepis na domowy sok na wątrobę Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha. Potrzebne wam będą te składniki: 1 cytryna Kilka świeżych liści mięty 1 ogórek Litr wody Przygotowanie Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.   I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka...