wigilia obostrzenia
AdobeStock
Newsy

Jak nie przytyć w święta? Znamy kilka działających cuda trików. Musicie tylko ich przestrzegać

Smażona ryba, przepyszny bigos, śledzie w oleju – wszystko to brzmi przepysznie. Mimo wszystko musimy pamiętać, że życie nie kończy się po świętach!

Dlatego też święta nie zwalniają nas z myślenia o racjonalnym odżywianiu. Oczywiście wszyscy mamy prawo do smacznej i obfitej kolacji wigilijnej, ale spróbowanie wszystkich wigilijnych dań powinno odbywać się z głową.

Wątroba jest tylko jedna. To hasło możemy kojarzyć z reklamowego sloganu. Nie inaczej jest z naszym przewodem pokarmowym i żołądkiem.
Warto więc zachować trzeźwość umysłu podczas świątecznej biesiady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka rad dla łakomczuchów

Jeśli czujecie, że utrzymanie stabilnej wagi w czasie świąt będzie trudnym zadaniem, nie ma się o co martwić.
Mamy dla was kilka prostych rad. Wykorzystajcie te triki, a zapomnicie o poświątecznych detoksach!

Nie rezygnujmy z ruchu w czasie świąt!

Nic tak nie pomoże nam w spaleniu zbędnych kalorii jak ruch. Bieganie, zabawa z dziećmi, delikatny spacer po kolacji.

Polecamy także wyjście na lodowisko z całą rodziną – rozruszacie w ten sposób swój organizm. Oprócz tego to przecież masa frajdy i dobrej zabawy!

Jedzmy niewielkie ilości różnych dań

Każdy z nas zgodnie z tradycją chce za wszelką cenę spróbować wszystkich 12 dań wigilijnych.

Podobnie sytuacja wygląda w dzień Bożego Narodzenia – smaczne, ale i ciężkie śniadanie, mięsny, wytworny obiad, a po drodze całe mnóstwo słodkich przekąsek i deserów.

Musimy zachowywać zimną krew. Zamiast dużych talerzy wybierajmy te mniejsze. Automatycznie mniej wrzucimy na talerz. Uważajmy na spożywanie duże ilości słodkości.

Dobrze się wysypiajmy

Badania wykazały, że osoby niewyspane mają tendencję do większego podjadania. Święta to wbrew pozorom spory wysiłek.

Ciągły ruch, niekończące się rozmowy i nieustanna uczta. Dajmy naszemu organizmowi czas na zregenerowanie sił.

Odstawmy na bok słodkie napoje i alkohole

Łatwo możemy złapać dodatkowe zbędne kilogramy z powodu picia słodkich napojów gazowanych. Zamiast coli, wybierzmy kompot z suszu. Zamiast słodkich soków owocowych, warto pić wodę.

Z kolei picie alkoholu wzmaga apetyt. I błędne koło się zamyka. Każdy zna ten schemat. Ktoś „polewa małego” i nie ma wyjścia – trzeba czymś zakąsić.

Przynajmniej częściowa abstynencja jest wskazana dla osób z tendencją do tycia. Zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.

 

  

Krokiety barszcz
Joanna84/gotujmy.pl
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek po świętach. Zaoszczędzicie pieniądze i czas, robiąc z nich te kapitalne dania
Trwa świąteczna gorączka. Na kilka dni bożonarodzeniowej uczty przygotowujemy całą górę jedzenia. Jak nie zmarnować jedzenia? Mamy na to kilka rozwiązań.

Co prawda mało ma to wspólnego z chrześcijańskimi prawidłami, święta Bożego Narodzenia przeradzają się często w jeden wielki festiwal obżarstwa. Wydaje się jednak, że świąteczne nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to mniejszy grzech, niż to co dzieje się resztkami jedzenia po świętach. Czasem wydaje się, że nie mamy wyboru i po Bożym Narodzeniu wyrzucamy, to co z mozołem przygotowywaliśmy w przedświątecznym amoku. Okazuje się, że mimo wszystko ten wybór wciąż należy do nas. Po pierwsze warto gotować przynajmniej mniejsze porcje świątecznych gołąbków i bigosu, a zamiast całej armii pierogów i uszek ugotować o jakąś 1/3 mniej. Jeśli jednak rodzina po świętach już zdążyła wyjechać, a wy zostaliście z całą lodówką jedzenia, jest jedno wyjście. A właściwie to nawet dwa wyjścia. Mroźmy co się da! Po pierwsze – zamrażanie. Wiele produktów bez problemu nada się do zamknięcia w woreczkach i odłożenia do zamrażalnika na lepszy czas. Jak choćby wspomniane pierogi i uszka. Zamrażać spokojnie można także nadmiar pieczywa zakupionego na wigilię, Boże Narodzenie i drugi dzień świąt. Zamrażane produkty spożywcze powinniśmy zjeść w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Mamy czas! Inną opcją jest sprytne przerobienie naszych potraw wigilijnych i świątecznych na inne, codzienne dania. Dania z odzysku I tak – nadmiar kapusty wigilijnej spokojnie może być przez nas wykorzystany do wykonania sylwestrowych krokietów . Palce lizać! Pieczone mięsa, które nie zostały zjedzone przez domowników podczas świątecznego mięsa nadadzą się do zapiekanek z ziemniakami i serem . Na przykład pieczeń, szynka czy też schab. Różnego rodzaju świąteczne mięsiwa łatwo będzie można przerobić także na placuszki i kotleciki z dodatkiem jajka i mąki....

Oto jak przygotować swięta 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Mamy też plan na inne potrawy
Adobe Stock
Newsy
Oto jak przygotować święta bez strat: 300 ml barszczu i 6 pierogów na osobę. Co z innymi potrawami?
Ile naszykować jedzenia, żeby nie wyrzucać nic po świętach? Ekspertka podpowiada jak planować ilości poszczególnych dań.

Co rok okazuje się, że wszystkiego ugotowaliście za dużo? To się dzieje w niemal każdym domu. Na koniec kolacji gospodarze wciskają sytym gościom kolejnego pierożka czy sernik. Wszyscy wstają od stołu przejedzeni, a niezjedzone dania i tak po świętach lądują w koszu. Tym razem bądźmy mądrzy przed szkodą i przygotujmy tylko tyle jedzenia ile potrzeba. Podpowiadamy jak dobrze policzyć ilości. Jeśli dań na stole jest 12, goście nie zjedzą pełnych porcji każdego z nich Podstawą wszystkich wyliczeń ile ugotować bigosu czy barszczu oraz ile ulepić pierogów, niech będzie to, że wigilijna kolacja składa się z wielu dań. To oznacza, że biesiadnicy raczej nie nałożą sobie pełnego talerza sałatki, skoro sałatek na stole jest kilka. To samo dotyczy wszystkich innych potraw. Także pierogów możemy przygotować mniej, skoro pierogi z kapustą i grzybami są tylko jedną z wielu wigilijnych propozycji. Już trzydaniowy obiad, którego w wielu domach nie jada się na co dzień powoduje, że wstajemy od stołu bardzo nasyceni. Dwunastodniowy nie jest możliwy do zjedzenia, jeśli każdego z dań przygotujecie normalną porcję. Nawet gdy przy stole są osoby, które mają wilczy apetyt i zjedzą każdą ilość jedzenia,  to pozostali domownicy nie dadzą rady zmieścić aż tylu dań składających się z normalnych, dużych porcji. Nie martwcie się więc, że przygotowując dokładną ilość porcji na osobę sprawicie, że podczas kolacji dla kogoś zabraknie jedzenia. Przypomnijcie sobie raczej ile go zostało w zeszłym roku. Sylwia Majcher radzi jakie porcje przygotować na osobę Odeta Moro w podkaście „Projekt Kuchnia” rozmawia z Sylwią Majcher, autorką książki „Gotuję, nie marnuję”. Dziennikarka, autorka książek kulinarnych i edukatorka ekologiczna dokładnie wylicza jak duże porcje dań powinniśmy zaplanować na osobę....

Europosłanka Sylwia Spurek jest zagorzałą weganką. Wiemy, czym zastąpi świątecznego karpia
Instagram/SylwiaSpurek/AdobeStock
Newsy
Europosłanka Sylwia Spurek jest zagorzałą weganką. Wiemy, czym zastąpi świątecznego karpia
Sylwia Spurek opowiedziała o swoim świątecznym menu. Co planuje podać zamiast śledzi i karpia?

Europosłanka Sylwia Spurek od lat jest zagorzałą weganką. W jej menu nie znajdziemy mięsa, ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zatem będą wyglądały jej święta? Spurek zdradziła, że w jej świątecznym menu znajdzie się 12 typowo wegańskich potraw. Co na przykład? Wymarzone święta Sylwii Spurek Sylwia Spurek jest wielką miłośniczką zwierząt i od lat walczy o ich prawa. Z okazji zbliżających się świąt, europosłanka Zielonych zaapelowała o niejedzenie mięsa ryb. Spurek zachęca do przygotowania wegańskiego menu, które z powodzeniem może zastąpić karpie i śledzie. Jak sama przyznaje, marzą jej święta wolne od zabijania zwierząt: - Marzy mi się, że święta będą kojarzyły się wyłącznie z ciepłem rodzinnym, szacunkiem i bezpieczeństwem, a nie z zabijaniem niewinnych zwierząt – powiedziała „Super Expressowi”. Sylwia Spurek namawia do niekupowania żywego karpia Już za kilka dni święta. Z tej okazji europosłanka apeluje do Polaków o to, by nie kupowali żywych karpi: - Nie kupujmy żywych karpi, nie nośmy ich w foliowych workach, nie zadawajmy im cierpienia. Przecież te świata są symbolem nadziei, życia i miłości. A my nadal urządzamy świąteczną rzeź karpi – mówi. Sylwia Spurek zdradziła, jakie potrawy zagoszczą na jej wigilijnym stole: - Mam apel do wszystkich: zrezygnujcie z karpi, innych ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczycie, że święta bez krzywdzenia zwierząt nadal mogą być rodzinne, pełne ciepła i miłości. Uwielbiamy z Marcinem Boże Narodzenie. Dlatego na moim wigilijnym stole będzie jak zawsze 12 potraw – każda wegańska. A może, gdyby Jezus narodził się teraz, byłby weganinem i wszystkich nas namawiał do przejścia na weganizm? – mówi. Przepis na wegańskiego śledzika Sylwii Spurek Spurek...

Choinka ozdoby
Adobe Stock
Newsy
Jadalne ozdoby na choinkę? Zrobisz je z produktów, które masz w kuchni. Dzieci będą zachwycone
Ubieranie choinki to jeden z ulubionych zwyczajów świątecznych wśród najmłodszych. Oto kilka ciekawych pomysłów na domowe ozdoby.

Duża, zielona, najlepiej żywa i pachnąca świeżymi igłami – tak wygląda wymarzona choinka dla wielu Polaków. Zanim przystąpimy do jej przystrajania zastanówmy się, kiedy powinniśmy umieścić ją w salonie. Tutaj wersji jest kilka. Najbardziej niecierpliwi i spragnieni magicznego, świątecznego nastroju zakupują drzewko już 6 grudnia. Nie ma co ukrywać, że taka decyzja często podyktowana jest silnym naciskiem najmłodszych członków rodziny… Im bliżej świąt, tym więcej choinek kupujemy na targowiskach i bazarach. Tradycyjnie jednak świąteczne drzewko powinno się przystrajać dopiero 24 grudnia, czyli w Wigilię. Dlaczego? Bowiem to właśnie wtedy do domów rodzinnych zjeżdżają się wszyscy bliscy Wspólne ubieranie choinki to nie tylko budowa więzi, ale też świetna zabawa i odskocznia od żmudnych świątecznych przygotowań i długich godzin w kuchni przy 12 potrawach wigilijnych. Drzewko zakupione. Co dalej? Bez względu na to, kiedy będziemy ubierać nasz świerk czy jodłę, ważne jest to, by była pięknie i odświętnie przystrojona. Zamiast inwestować majątek w często tandetne ozdoby zazwyczaj chińskiego pochodzenia, zdecydujmy się na przygotowanie dekoracji w domu. Najlepiej z dziećmi. Maluchy będą zachwycone takim rozwiązaniem! Oto kilka naszych praktycznych inspiracji i pomysłów specjalnie dla was: Na początek ozdoby jadalne. Tak, wiemy, że smaczne cukierki mogą nie dotrwać na drzewku nawet do Sylwestra, ale warto zawiesić kilkanaście sztuk kolorowych słodkości na choince. Do tego celu wykorzystajmy spinacze. Z pewnością wszystkie dobre gospodynie pieką na święta pierniczki . Użyjmy nici, by zawiesić je na naszym drzewku. Przepiękny efekt gwarantowany. Zwłaszcza, gdy ciasteczka są zwieńczone efektowną polewą z lukru. Nie wahajmy się użyć także innych ciastek , najlepiej tych...