Jak należy odmierzać mąkę? Całe życie robiliście to źle, to dlatego ciasta nie wychodzą
AdobeStock
Newsy

Jak należy odmierzać mąkę? Całe życie robiliście to źle. To dlatego ciasto może nie wyjść

Co może pójść nie tak w odmierzaniu mąki? Pewnie mało kto wpadł na pomysł, by zrobić to z mąką przed dodaniem jej do ciasta.

Czy odmierzanie składników na ciasto jest trudne? Wydawałoby się, że nie ma w tym nic skomplikowanego - wystarczy robić wszystko zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie i danie gotowe. A mimo to, często ciasto czy inny wypiek nie wychodzi. Dlaczego, skoro wszystko było zrobione według przepisu? 

Mało kto wpadłby na to, że problemem może być… nieprawidłowe odmierzanie mąki. Jaki błąd popełnia większość osób? Sprawdźcie. 

Jak należy nabierać mąkę?

Sarah Crawford, która prowadzi kulinarny profil na Instagramie, w jednym ze swoich filmików poruszyła temat odmierzania mąki na wypieki. Twierdzi, że większość osób robi to nieprawidłowo, a na dowód przeprowadziła mały eksperyment.

Kobieta za pomocą miarki o pojemności jednej szklanki nabrała mąki prosto z paczki i wsypała do miski na wadze kuchennej. Waga pokazała 184 gramy, jednak Sarah zauważyła, że miara o wielkości jednej szklanki to około 130 gramów. Skąd ta różnica?

Blogerka tłumaczy, że mąka wyjęta prosto z opakowania jest zbyt zbita, a przez to więcej waży. Nic więc dziwnego, że ciasto ze zbyt duża ilością mąki wychodzi później suche lub za twarde. Co więc zrobić, by uniknąć zakalca?

Sarah pokazała sposób, w jaki nabiera mąkę - zamiast robić to jednym ruchem, kobieta energicznie „kopie” miarką w opakowaniu z mąką i dopiero wtedy nabiera. W ten sposób mąka staje się napowietrzona i po wsypaniu na wagę waży już mniej - dokładnie 128 gramów. Dzięki temu prostemu trikowi nie będziecie już mieli problemów z zakalcami i nie przesadzicie z ilością mąki do ciasta.

Zobacz także
żurek najlepszy przepis

Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety schabowe? Tylko te 2 się nadają 

Jakiego typu mąki pszennej używać?

Na to, czy wybrany wypiek wam wyjdzie, ma wpływ nie tylko ilość dodanej mąki, ale także jej rodzaj. Na opakowaniach możecie zauważyć numery oznaczające typ danej mąki. Sprawdźcie, do czego należy wykorzystywać każdy z nich:

  • typ 450 - najbardziej powszechny, nadaje się do pieczenia tortów i ciast biszkoptowych

  • typ 500 - makarony, naleśniki, pierogi, kluski, kruche ciasto

  • typ 550 - ciasta drożdżowe

  • typ 750, 1400, 1850 i 2000 - domowy chleb

Źródło: bromabakery/Instagram, garneczki.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

jaka mąka do ciasta drożdżowego?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie
Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają liczby przy typie mąki pszennej? Spieszymy z wytłumaczeniem. Pomożemy wam z wyborem mąki do drożdżowego ciasta.

Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu… Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące. O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki? Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie. Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor. Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast. Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta. Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta? W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550. Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia. Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem: Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp. Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości,...

Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Adobe Stock
Newsy
Mąka pszenna typ 500 czy 750? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaliście się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdźcie koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów , makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiecie, co tak naprawdę jecie? Co oznacza typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek . Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego , a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę . 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa . Ciemna czy jasna mąka? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy...

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...