Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd
Adobe Stock
Newsy

Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię

Wybór w dużej mierze zależy od wyglądu. Aby nie popełnić wpadki i kupić świeże ogórki, wystarczy zwrócić uwagę na jeden aspekt. To zdecydowanie ułatwi sprawę.

Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinny wyglądać świeże ogórki?

Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak:

  • warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie,
  • kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw,
  • ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie,
  • warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć. 

Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte. 

Zobacz także
Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety

Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Właściwości zdrowotne ogórków

Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić:

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty,
  • wspomaga pracę serca,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego,
  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie,
  • działa moczopędnie,
  • przyspiesza metabolizm,
  • odkwasza organizm.

Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w każdej  dobrze zbilansowanej diecie. Ponadto są dosyć niskokaloryczne, co idealnie sprawdzi się u osób dbających o linię czy chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Co zrobić ze świeżych ogórków?

Ogórki najczęściej występują w formie plasterków na kanapce, jednak można z nich przygotować szereg smacznych dań. Wśród nich są takie jak:

  • różne przetwory (kiszone, konserwowe czy sałatki w słoikach),
  • mizeria ze śmietaną,
  • zupa ze świeżych ogórków,
  • caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami,
  • chłodnik litewski,
  • różnego rodzaju sałatki,
  • czy koktajle.

Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest sporo, należy jednak pamiętać o wyborze świeżego produktu.

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka.  Owoce w codziennej diecie  Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Podział owoców Owoce można podzielić na kilka grup: owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki), owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny), owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna), owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska), owoce białe (jabłko, banan, winogrona). Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami.  Prawidłowe mycie owoców Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko. Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. ...

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Jajka to jeden z obowiązkowych produktów w kuchni, nie tylko w okresie wielkanocnym. Z ich udziałem można przygotować wiele potraw oraz wypieków. Odpowiednie przechowywanie przedłuża ich świeżość, nie tylko w przypadku świezych, ale również ugotowanych jajek.

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez jajek. Dzięki nim można przyrządzić wiele potraw, takich jak sałatki, jaja faszerowane, jajecznicę, omlet czy różnego rodzaju wypieki. Jedną z form ich przygotowania jest gotowanie. Aby zachowały one jak najdłużej świeżość, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.  Jajka na Wielkanoc Święta wielkanocne słyną głównie z przygotowanych dań z udziałem jajek. Dzieje się tak, gdyż jajka są symbolem nowego życia. Z tego też powodu są one jednym z głównych składników na świątecznym stole. Wśród tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania, są takie jak: faszerowane jajka, sałatki, pasztet jajeczny, jajka na twardo z majonezem, żurek z jajkiem, a także różnego rodzaju wypieki jak mazurek czy babka. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tych pysznych potraw.  Czy jajka są zdrowe? Jajka goszczą w kuchni nie tylko od święta, ale i na co dzień, a to ze względu na cenne wartości oraz właściwości, jakie posiadają. Wyróżniają się takimi witaminami i mikroelementami w składzie jak witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń czy cynk. Dzięki nim działanie organizmu jest sprawniejsze. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się:  jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, daje uczucie sytości na dłuższy czas,  wspomaga proces odchudzania, chroni przed szkodliwym promieniowaniem,  czy poprawia wzrok.  Jajka mają wiele zalet, dlatego powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo, dlatego też eksperci zalecają jedzenie do dziesięciu sztuk na tydzień.  Gotowane jaja na twardo  Jednym z popularniejszych sposobów przygotowywania jaj jest gotowanie ich na twardo. W...