Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników. 

Jak powinny wyglądać świeże ogórki?

Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak:

  • warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie,
  • kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw,
  • ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie,
  • warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć. 

Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte. 

Właściwości zdrowotne ogórków

Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić:

Zobacz także:

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty,
  • wspomaga pracę serca,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego,
  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie,
  • działa moczopędnie,
  • przyspiesza metabolizm,
  • odkwasza organizm.

Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w każdej  dobrze zbilansowanej diecie. Ponadto są dosyć niskokaloryczne, co idealnie sprawdzi się u osób dbających o linię czy chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Co zrobić ze świeżych ogórków?

Ogórki najczęściej występują w formie plasterków na kanapce, jednak można z nich przygotować szereg smacznych dań. Wśród nich są takie jak:

  • różne przetwory (kiszone, konserwowe czy sałatki w słoikach),
  • mizeria ze śmietaną,
  • zupa ze świeżych ogórków,
  • caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami,
  • chłodnik litewski,
  • różnego rodzaju sałatki,
  • czy koktajle.

Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest sporo, należy jednak pamiętać o wyborze świeżego produktu.