Gdy będziecie kupować kiełbasę na wielkanocny stół, koniecznie zwróćcie uwagę na jedną rzecz, dzięki której natychmiast ocenicie jakość produktu.
Kiełbasa a zdrowie
Choć wielu z was na pewno przepada za kiełbasą, kabanosami i innymi wędlinami, to niestety dietetycy zalecają, by ograniczyć ilość tych produktów w swojej diecie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować. Jaki jest tego powód?
Kiełbasy są przede wszystkim pełne tłuszczów zwierzęcych. Duża ilość kalorii sprawia, że częste jedzenie kiełbasy przyczynia się do nabrania dodatkowych kilogramów, a w efekcie nadwagi i otyłości. Do tego częste jedzenie bardzo tłustych potraw, może wpłynąć na rozwój cukrzycy w przyszłości.
Należy uważać na kiełbasy wędzone. Udowodniono już, że wędliny przygotowywane w ten sposób, zwiększają ryzyko nowotworów. Dotyczy to nie tylko kiełbas wędzonych tradycyjnie dymem, ale także tych smarowanych specjalnym roztworem udającym wędzonkę.
Zobacz także:
Jednak zjedzenie kiełbasy od czasu do czasu, nikomu nie zaszkodzi. Ważne, by była ona jak najwyższej jakości! Sprawdźcie, jak wybrać dobrą kiełbasę.
Jak kupić dobrą kiełbasę?
Wybór wędlin w sklepach jest ogromny, dlatego trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepszą kiełbasę ze wszystkich dostępnych w sklepie. Dowiedzcie się, jak można ją rozpoznać!
Wygląd
Zwróćcie uwagę na to, jak kiełbasa się prezentuje na pierwszy rzut oka. Czy ma naturalną osłonkę, widoczne kawałki mięsa i galaretkę? Jeżeli tak, to śmiało możecie ją kupować. Uważajcie na dziwny, biały nalot na kiełbasie. Nie powinien się tam znaleźć! Jeśli sprzedawca was przekonuje, że ten podejrzany nalot to w istocie sól, też nie powinno was to uspokoić – nadmiar soli w kiełbasie jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.
Certyfikat jakości
Dobre wędliny powinny posiadać certyfikat jakości, który jest gwarancją użycia składników najwyższej jakości. Z tego powodu lepiej kupować kiełbasę nie w supermarkecie, a w dobrym sklepie mięsnym.
Skład i cena
Wbrew pozorom nie zawsze najwyższa cena świadczy o jakości. Zanim zdecydujecie się kupić najdroższą dostępną w sklepie kiełbasę, przyjrzyjcie się składnikom, z których ją przygotowano. Sprzedawca ma obowiązek udostępnić wam skład produktów! Pamiętajcie o tym, że prawdziwa, dobra kiełbasa zawiera minimalną ilość składników: mięso i przyprawy. Jeśli etykieta z listą składników jest bardzo długa, to lepiej odstawcie taką kiełbasę z powrotem na półkę.
Mięso
Zwróćcie uwagę na ilość mięsa w kupowanej kiełbasie. Dobra wędlina powinna zawierać co najmniej 70% mięsa, na najlepiej ponad 90%. Jeżeli mięsa jest w kiełbasie mniej, świadczy to o jej niskiej jakości. Wówczas resztę składników najczęściej stanowi woda, soja, tłuszcz, skrobia i MOM (mięso oddzielone mechanicznie).