mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy

Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni

Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najpierw lodówka, później zamrażalka

Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku.

Opakowania nie mogą być byle jakie

Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej.

Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć.

W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły.

Nie wszystko można mrozić

W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych. Pamiętajcie jednak, że do zamrażalnika nie powinno się wkładać ugotowanych ziemniaków, ryżu oraz makaronu, zielonej sałaty czy majonezu.

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego terminu przydatności. Niestety, okazuje się, że nie wszystkie dania można przechowywać w ten sposób.

Mrożenie to dobrze znana wszystkim metoda przechowywania jedzenia. Idealnie sprawdza się między innymi w przypadku letnich owoców, warzyw, a nawet mięsa. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jaki ma na nie wpływ? Okazuje się bowiem, że dzięki niskiej temperaturze, niektóre produkty zyskują na smaku, a inne wręcz przeciwnie – stają się niesamowicie niedobre. Jakie potrawy zyskują na smaku dzięki zamrażalce? Z pewnością niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że mrożenie bardzo pozytywnie wpływa na wszystkie potrawy duszone, takie jak bigos, gulasz czy kapusta z grochem.  W przypadku ciasta drożdżowego, gotowych kopytek, pyz, pierogów, klusków, zup czy chleba pod wpływem niskiej temperatury smak w ogóle nie ulega zmianie. Jakie potrawy tracą smak przez mrożenie?  Niestety, wiele dań pod wpływem niskiej temperatury zmienia lub traci smak. Należą do nich przede wszystkim potrawy z dużą ilością czosnku i pieprzu, które gorzknieją w wyniku zamrażania. Ten sposób przechowywania żywności bardzo negatywnie wpływa również na surowe ziemniaki, ogórka, kalafiora oraz cebulę. Mrożenie sprawia, że stają się one wodniste, bardzo miękkie i niesamowicie niesmaczne. Sprawa wygląda bardzo podobnie w przypadku ugotowanych na twardo jajek. Te pod wpływem niskiej temperatury stają się gumowate i nie do zjedzenia. Jak prawidłowo mrozić jedzenie? Skoro już wiecie, co można mrozić, a czego pod żadnym pozorem nie należy, teraz warto dowiedzieć się, jak to robić. Wbrew pozorom wiele osób ma z tym duży problem. Mroźcie tylko w specjalnych opakowaniach Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak...

jak mrozić jedzenie
Adobe Stock
Newsy
5 najlepszych sposobów na mrożenie jedzenia - całkowicie odmienią wasze życie
Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego świeżości. Mimo że metoda jest bardzo popularna wiele osób wciąż nie wykonuje jej prawidłowo. Jeśli opisywanie mrożonek to dla was nowość koniecznie nadróbcie zaległości!

Mrożenie powszechnie stosuje się między innymi w przypadku letnich owoców oraz warzyw, ale również mięsa. Nie brakuje również osób, które lubią zawsze mieć w swojej zamrażarce porcję czystego bulionu – tak na zaś. W końcu ten przydaje się niemal do wszystkiego, a przyrządzanie go za każdym razem wymaga zbyt wiele czasu.  Jeśli wy również lubicie tę metodę koniecznie przeczytajcie, jak stosować ją prawidłowo! Używajcie specjalnych opakowań Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak Ikea wam nie po drodze, takich torebek możecie również poszukać w dużych hipermarketach, produkuje je między innymi Jan Niezbędny.  Tego typu woreczki po umyciu możecie używać wiele razy. Zapomnijcie o mrożeniu żywności w słoikach! Te pod wpływem niskiej temperatury mogą pękać. Porcjujcie jedzenie Woreczki strunowe w różnych rozmiarach pozwalają na porcjowanie jedzenia w zależności od potrzeb. Z racji, że raz odmrożonego jedzenia nie powinno się ponownie zamrażać, podzielcie je tak by starczyło na przykład na jeden obiad dla wszystkich domowników. W ten sposób unikniecie krojenia zamarzniętej zupy nożem. Opisujcie mrożonki Każdą mrożonkę powinniście dokładnie opisać. Na opakowaniu powinna znaleźć się nazwa produktu i data umieszczenia go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie wam przypilnować terminy ważności i nie będziecie mieć żadnych wątpliwości co do mrożonki, która powinna zostać zjedzona jako pierwsza. Schładzajcie jedzenie Zanim umieścicie jedzenie w zamrażalniku powinniście je wystudzić na kuchennym blacie, a następnie dobrze schłodzić w lodówce. Bowiem ciepłe...

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków . Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić? Jak mrozić rosół? Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw. Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi! Co można mrozić oprócz rosołu? Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak: Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże. Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie. Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się...

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...