Jedzenie mięsa w Wigilię to nie grzech

Mimo że, zarówno w Wigilię, jak i w pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia wielu Polaków nie spożywa mięsa, nie jest to zabronione. Co prawda biskupi zachęcają wiernych do zachowania w tym czasie postu, ale nie jest on obowiązkowy. 

Warto podkreślić, że wstrzemięźliwość od tego typu pokarmów obowiązuje jedynie w Środę Popielcową oraz Wielki Piątek przypadający przed Świętami Wielkanocnymi. Spożywanie mięsa w grudniu nie jest uznawane za grzech. Toteż podczas wigilijnej kolacji wiele osób z powodzeniem serwuje przepyszne pieczenie.

Jakie mięso wybierać na świąteczny stół?

Na świąteczne pieczenie najlepiej nadaje się mięso wieprzowe – schab, szynka tudzież polędwica. Jeżeli jednak nie jesteście fanami żadnego z nich możecie również wybrać wołowinę – najlepiej polędwicę, udziec lub łopatkę. W przypadku jagnięciny sięgnijcie po comber, łopatkę albo karkówkę.

Do najczęściej pojawiających się na bożonarodzeniowym stole mięs można zaliczyć między innymi schab ze śliwką, roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, rolowany boczek oraz tradycyjną pieczeń w rozmarynie. Zanim jednak zostaną podane do stołu powinny zostać elegancko pokrojone.

Zobacz także:

Jak elegancko pokroić świąteczną pieczeń?

Niezależnie od tego jaką pieczeń przyrządzicie, sposób jej krojenia zawsze będzie taki sam. Aby wyszły wam idealne plastry, przede wszystkim potrzebujecie bardzo ostrego noża. Najlepiej, gdyby był przeznaczony specjalnie do plastrowania, ale jeśli takiego nie macie, to równie dobrze możecie skorzystać z innego o dużej powierzchni.

W gotową pieczeń wbijcie widelec do mięs, a następnie zacznijcie przesuwać idealnie naostrzony nóż w poprzek włókien. Plastry powinny być stosunkowo cienkie. Cały proces powinien pójść bardzo sprawnie. Pamiętajcie, by nie wywierać zbyt dużego nacisku na pieczeń.

Najlepiej, jeśli krojone przez was plastry, nie będą od razu opadać na deskę do krojenia. Spróbujcie na początku nie odcinać ich do samego końca. Podzielcie je dopiero pod koniec całego procesu i ułóżcie elegancko na półmisku.