Do czyszczenia kuchni i akcesoriów kuchennych zazwyczaj używa się chemicznych środków, które znajdują się w sieciach popularnych supermarketów. Chemię prosto ze sklepu można zastąpić dużo tańszym rozwiązaniem!

Babcine metody na czyszczenie kuchni

Na pewno słyszeliście nie raz, jak wasza babcie opowiadały "jak to było kiedyś". Kilkadziesiąt lat temu wybór środków do czyszczenia był opłakany, a gospodynie domowe musiały radzić sobie same. Do wyczyszczenia lodówki czy patelni wystarczały  jednak naturalne mieszaniny.

Głównie mamy tutaj na myśli cytrynę, ocet, sodę oczyszczoną i sól. Każde z tych rozwiązań, w różnych kombinacjach, działa cuda. Mogłoby się wydawać, że to produkty spożywcze, które w żaden sposób nie znajdą zastosowania gdzie indziej niż podczas przygotowywania posiłków. 

Nic bardziej mylnego! Produkty wymienione wyżej pomogą wam w myciu naczyń i innych urządzeń. Jednym z bardziej problematycznych, ale i często używanych, jest piekarnik. Właśnie w nim powstają wyborne pieczenie, aromatyczne wędliny oraz słodkie wypieki.

Zobacz także:

Plamy z tłuszczu nie są najłatwiejsze do usunięcia, chyba że znacie działanie soli i octu. To tani przykład na sprzątanie w domu bez konieczności kupowania drogich specyfików i detergentów. Sól ma właściwości odkażające, za to ocet usuwa kamień i świetnie dezynfekuje zabrudzone powierzchnie.

Używając takiego połączenia możecie umyć nie tylko blaty, ale i czajnik oraz lodówkę. Jedyne na co wypada uważać to fakt, że drewno nie nadaje się do szorowania octem, a soda oczyszczona ma silne działanie wybielające. Niektóre z powierzchni mogą jedynie ucierpieć. Bądźcie więc ostrożni i starannie dobierajcie środki czyszczące do konkretnych powierzchni 

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą octu i soli?

Na pewno choć raz podnosiło się wam ciśnienie na myśl, że po pieczeniu kurczaka piekarnik wygląda jak po wybuchu bomby atomowej. Taki widok może zasmucić każdego. Tym bardziej, że czyszczenie piekarnika może się wydawać mozolnym i niewdzięcznym zadaniem.

Ocet i sól przyjdą wam z pomocą. Dzięki połączeniu tych substancji możecie oczyścić go z tłuszczu, spalenizny i resztek zaschniętego jedzenia. Wystarczy wymieszać pół szklanki octu z połową szklanki wody. Potem należy dodać do mieszanki odrobinę soli.

Taką pastą należy wymyć piekarnik, a potem dokładnie przetrzeć cały ciepłą wodą. Szybę piekarnika można posypać sodą oczyszczoną i przykryć mokrym ręcznikiem papierowym. Po ok. 5 minutach ściągacie ręcznik i przemywacie ją wodą. Piekarnik będzie wyglądał jak nowy!

Źródło: Gotujmy.pl