
Przy kupowaniu makaronu na obiad raczej mało kto zastanawia się nad tym, czy rodzaj makaronu będzie pasował do wybranej potrawy. Większość osób rozróżnia makaron do rosołu, na spaghetti i ewentualnie świderki oraz makaron na łazanki. Na tym wiedza wielu ludzi na temat makaronu się kończy.
A czy wiedzieliście, że Włosi rozróżniają aż kilkanaście rodzajów makaronu? Znaczenie ma też to, do jakiego sosu go użyjecie!
Zasady dobierania makaronu do sosu
Włosi postępują w prosty sposób - najpierw sos, a później makaron. Oznacza to, że do rodzaju sosu dobiera się odpowiedni rodzaj makaronu, a nie odwrotnie. Przykładowo, sos carbonara, który jest ciężki i gęsty, nie nadaje się do długiego i cienkiego makaronu (takiego, jak na przykład na rosół). Pod uwagę należy wziąć takie czynniki jak faktura, format, intensywność smaku makaronu oraz jego zdolność do wchłaniania sosu.
Najprościej jest kierować się tą zasadą - do lekkich sosów dobiera się delikatne makarony, a do ciężkich - grubsze i bardziej zbite.
Jaki makaron do jakiego sosu?
Jeżeli chcecie prawidłowo dobrać makaron do przyrządzanego przez was włoskiego dania, skorzystajcie z poniższej ściągawki:
-
Farfalle - sosy lekkie, przyrządzane na oliwie
-
Mezze penne rigate - lekkie i warzywne sosy, choć nadaje się także do sosu z mięsem
-
Casarecce - dosyć uniwersalny, komponuje się dobrze zarówno z lekkimi, jak i ciężkimi sosami
-
Penne rigate - kolejny uniwersalny rodzaj makaronu, który dobrze komponuje się z sosem arrabbiata, pasuje także do sałatek czy zapiekanek (zarówno mięsnych, jak i warzywnych)
-
Fusilli - idealny do ciężkich, śmietanowych, serowych sosów, a także mięsnych
-
Tortiglioni rigatoni - dobry do gęstych i ciężkich sosów z mięsem albo kiełbasą
Powyższa lista dotyczyła krótkich rodzajów makaronów. Poniżej możecie sprawdzić, do jakich sosów nadają się poszczególne rodzaje makaronów długich:
-
Spaghetti - do warzywnych sosów (w tym oczywiście pomidorowego) na bazie oliwy
-
Lasagne - dobry do sosów z bardzo dużą ilością mięsa i sera
-
Tagliolini - najlepszy do zup
Mamy nadzieję, że ta lista pomoże wam w tym, by przyrządzane przez was włoskie dania były jeszcze smaczniejsze!
Źródło: winotoskanii.pl