Przy kupowaniu makaronu na obiad raczej mało kto zastanawia się nad tym, czy rodzaj makaronu będzie pasował do wybranej potrawy. Większość osób rozróżnia makaron do rosołu, na spaghetti i ewentualnie świderki oraz makaron na łazanki. Na tym wiedza wielu ludzi na temat makaronu się kończy.

A czy wiedzieliście, że Włosi rozróżniają aż kilkanaście rodzajów makaronu? Znaczenie ma też to, do jakiego sosu go użyjecie!

Zasady dobierania makaronu do sosu

Włosi postępują w prosty sposób - najpierw sos, a później makaron. Oznacza to, że do rodzaju sosu dobiera się odpowiedni rodzaj makaronu, a nie odwrotnie. Przykładowo, sos carbonara, który jest ciężki i gęsty, nie nadaje się do długiego i cienkiego makaronu (takiego, jak na przykład na rosół). Pod uwagę należy wziąć takie czynniki jak faktura, format, intensywność smaku makaronu oraz jego zdolność do wchłaniania sosu.

Zobacz także:

Najprościej jest kierować się tą zasadą - do lekkich sosów dobiera się delikatne makarony, a do ciężkich - grubsze i bardziej zbite.

Jaki makaron do jakiego sosu?

Jeżeli chcecie prawidłowo dobrać makaron do przyrządzanego przez was włoskiego dania, skorzystajcie z poniższej ściągawki:

  • Farfalle - sosy lekkie, przyrządzane na oliwie

  • Mezze penne rigate - lekkie i warzywne sosy, choć nadaje się także do sosu z mięsem

  • Casarecce - dosyć uniwersalny, komponuje się dobrze zarówno z lekkimi, jak i ciężkimi sosami

  • Penne rigate - kolejny uniwersalny rodzaj makaronu, który dobrze komponuje się z sosem arrabbiata, pasuje także do sałatek czy zapiekanek (zarówno mięsnych, jak i warzywnych)

  • Fusilli - idealny do ciężkich, śmietanowych, serowych sosów, a także mięsnych

  • Tortiglioni rigatoni - dobry do gęstych i ciężkich sosów z mięsem albo kiełbasą

Powyższa lista dotyczyła krótkich rodzajów makaronów. Poniżej możecie sprawdzić, do jakich sosów nadają się poszczególne rodzaje makaronów długich:

  • Spaghetti - do warzywnych sosów (w tym oczywiście pomidorowego) na bazie oliwy

  • Lasagne - dobry do sosów z bardzo dużą ilością mięsa i sera

  • Tagliolini - najlepszy do zup

Mamy nadzieję, że ta lista pomoże wam w tym, by przyrządzane przez was włoskie dania były jeszcze smaczniejsze!

Źródło: winotoskanii.pl