Jak dobrać makaron do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów
AdobeStock
Newsy

Jak dobrać odpowiedni rodzaj makaronu do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów

Włoskie makarony różnią się nie tylko kształtem - ważne są także inne cechy które przesądzają o tym, do jakiego typu sosu nadaje się dany makaron.

Przy kupowaniu makaronu na obiad raczej mało kto zastanawia się nad tym, czy rodzaj makaronu będzie pasował do wybranej potrawy. Większość osób rozróżnia makaron do rosołu, na spaghetti i ewentualnie świderki oraz makaron na łazanki. Na tym wiedza wielu ludzi na temat makaronu się kończy.

A czy wiedzieliście, że Włosi rozróżniają aż kilkanaście rodzajów makaronu? Znaczenie ma też to, do jakiego sosu go użyjecie!

Zasady dobierania makaronu do sosu

Włosi postępują w prosty sposób - najpierw sos, a później makaron. Oznacza to, że do rodzaju sosu dobiera się odpowiedni rodzaj makaronu, a nie odwrotnie. Przykładowo, sos carbonara, który jest ciężki i gęsty, nie nadaje się do długiego i cienkiego makaronu (takiego, jak na przykład na rosół). Pod uwagę należy wziąć takie czynniki jak faktura, format, intensywność smaku makaronu oraz jego zdolność do wchłaniania sosu.

Najprościej jest kierować się tą zasadą - do lekkich sosów dobiera się delikatne makarony, a do ciężkich - grubsze i bardziej zbite.

Zobacz także
Czy makaron tuczy? Nie, jeśli zrobicie tą jedną rzecz

Czy makaron tuczy? Jeśli zrobicie z nim tę 1 rzecz, nie musicie się niczego obawiać

Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty

Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty

Jaki makaron do jakiego sosu?

Jeżeli chcecie prawidłowo dobrać makaron do przyrządzanego przez was włoskiego dania, skorzystajcie z poniższej ściągawki:

  • Farfalle - sosy lekkie, przyrządzane na oliwie

  • Mezze penne rigate - lekkie i warzywne sosy, choć nadaje się także do sosu z mięsem

  • Casarecce - dosyć uniwersalny, komponuje się dobrze zarówno z lekkimi, jak i ciężkimi sosami

  • Penne rigate - kolejny uniwersalny rodzaj makaronu, który dobrze komponuje się z sosem arrabbiata, pasuje także do sałatek czy zapiekanek (zarówno mięsnych, jak i warzywnych)

  • Fusilli - idealny do ciężkich, śmietanowych, serowych sosów, a także mięsnych

  • Tortiglioni rigatoni - dobry do gęstych i ciężkich sosów z mięsem albo kiełbasą

Powyższa lista dotyczyła krótkich rodzajów makaronów. Poniżej możecie sprawdzić, do jakich sosów nadają się poszczególne rodzaje makaronów długich:

  • Spaghetti - do warzywnych sosów (w tym oczywiście pomidorowego) na bazie oliwy

  • Lasagne - dobry do sosów z bardzo dużą ilością mięsa i sera

  • Tagliolini - najlepszy do zup

Mamy nadzieję, że ta lista pomoże wam w tym, by przyrządzane przez was włoskie dania były jeszcze smaczniejsze!

Źródło: winotoskanii.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

rodzaje makaronu
AdobeStock
Newsy
Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków nie potrafi wymienić nawet 5 rodzajów makaronów. A wy je odróżniajcie?
Uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, słynie z przepysznych makaronów, które z pewnością często goszczą w waszych domach. Jednak w ogromnej ilości ich nazw i rodzajów, łatwo się pogubić.

Włosi są niekwestionowanymi liderami, jeśli chodzi o ilość spożywanego makaronu. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii, zjada aż 30 kilogramów tego produktu w ciągu roku. To sześć razy więcej niż przeciętny Polak. Nic więc dziwnego, że nasza wiedza dotycząca rodzajów makaronów jest tak uboga. Rodzaje makaronów Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków gubi się w tych skomplikowanych nazwach. Właśnie dlatego zamiast powiedzieć mężowi „kup nitki”, uciekamy się do słów „kup makaron do rosołu”. W końcu każdy wie, jak on wygląda.  Nie ulega jednak wątpliwości, że w rodzajach makaronów warto się orientować, chociażby dla własnej satysfakcji. Postanowiliśmy więc wymienić kilka z nich i wytłumaczyć, na czym polegają różnice. Makaron spaghetti czyli długie nitki Makaron spaghetti to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów tego przysmaku. Są to bardzo długie i dosyć grube nitki, które idealnie komponują się z takimi sosami jak bolognese, carbonara czy neapolitańskim. Włosi jadają go również z czosnkiem, oliwą i serem. Jest naprawdę przepyszny. Makaron fusilli czyli znane wszystkim świderki Na pewno kojarzycie również makaron fusilli, czyli krótkie kluski wyglądające jak małe świderki. Powstają poprzez zwinięcie ciasta w spiralę. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że bardzo dobrze łączą się z sosami i nie sprawiają problemów, jeśli chodzi o konsumpcję.  We Włoszech makaron fusilli, najczęściej jada się w towarzystwie mięsnych i serowych sosów. Z kolei w Polsce używa się go jako dodatek do zup, sałatek oraz dań głównych (zamiast ryżu czy ziemniaków). Makaron penne, czyli przepyszne rurki Ten makaron z pewnością również dobrze znacie....

posiłek jedzenie
Adobe Stock
Newsy
Cudzoziemcy są zaskoczeni tym zwyczajem kulinarnym Polaków. Nas to w ogóle nie dziwi. A co wy sądzicie?
Co kraj to inny obyczaj. Każda z kultur ma swoje charakterystyczne dania, które mogą być dla cudzoziemców nieco niezrozumiałe. Turyści widząc przysmak Polaków, są niekiedy wręcz zaskoczeni takim sposobem podania. Sprawdźcie czy wy też jecie taki zestaw!

Każdy kraj czy region w swojej tradycji ma charakterystyczne potrawy, które są mniej lub bardziej popularne poza ich okręgiem. Łączenie pewnych smaków dla osób spoza danej grupy może być nieco zaskakujące, a nawet szokujące. Podobnie jest w przypadku Polaków, którzy zajadają się makaronem z białym serem oraz cukrem. Ten zestaw zadziwia turystów, gdyż połączenie tych smaków jest dosyć kontrowersyjne.  Pochodzenie makaronu  Bez wątpienia stolicą makaronu są Włochy. Mieszkańcy tego kraju wręcz szczycą się tym produktem, który jest sławny na całym świecie. Jednak uważają, że sposób ich przygotowywania jest najpoprawniejszy. Gdy spotykają się w innych rejonach z innym sposobem podania tego produktu są dość zaskoczeni, a niekiedy nawet zbulwersowani. Uważają, że łączenie makaronu z pewnymi składnikami jest wręcz karygodne. Pasta, tak jak i inne włoskie potrawy, czyli pizza bądź focaccia, są swojego rodzaju daniem narodowym. Uznawane za Włochów za świętość w dziedzinie kulinarnej.  Rodzaje makaronu O kształtach makaronu można napisać książkę. Jest szereg rodzajów tego produktu, a każdy z nich jest przypisany do innego dania bądź sosu. Wśród tych form można wyróżnić, takie jak:  spaghetti- długie nitki, tagliatelle- makaron wstążki, fusilli- makaron świderki, penne- makaron rurki, conchiglioni- muszle makaronowe, kokardki, czy lasagne- płaty makaronu. Podczas zakupów, można się spotkać również z innymi kształtami. Wybór odpowiedniego zależy od przygotowywanego dania bądź ulubionej formy. Najpopularniejsze sosy do makaronu Włosi nie wyobrażają sobie podania makaronu z czymś innym niż sos. W ich przepisach można znaleźć szereg różnych wariantów tego dodatku. Każdy z...

Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy
Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia
Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby. Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da. Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze? To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką. Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini. Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość. Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię. Jak solić makaron? Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron. Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody. Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli. Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu. Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu? Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku. Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania...

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy
Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom? Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu. Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti. Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać. Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku. Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara? Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary. Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany. Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary. Przepis na spaghetti carbonarę Składniki: Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku Pieprz Sól Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz 4 jaja wiejskie Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego Przygotowanie: Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.   Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za...