Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez jajek. Dzięki nim można przyrządzić wiele potraw, takich jak sałatki, jaja faszerowane, jajecznicę, omlet czy różnego rodzaju wypieki. Jedną z form ich przygotowania jest gotowanie. Aby zachowały one jak najdłużej świeżość, należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. 

Jajka na Wielkanoc

Święta wielkanocne słyną głównie z przygotowanych dań z udziałem jajek. Dzieje się tak, gdyż jajka są symbolem nowego życia. Z tego też powodu są one jednym z głównych składników na świątecznym stole. Wśród tradycyjnych potraw, jakie muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania, są takie jak: faszerowane jajka, sałatki, pasztet jajeczny, jajka na twardo z majonezem, żurek z jajkiem, a także różnego rodzaju wypieki jak mazurek czy babka. Nikt nie wyobraża sobie świąt bez tych pysznych potraw. 

Czy jajka są zdrowe?

Jajka goszczą w kuchni nie tylko od święta, ale i na co dzień, a to ze względu na cenne wartości oraz właściwości, jakie posiadają. Wyróżniają się takimi witaminami i mikroelementami w składzie jak witaminy A, E, K, magnez, potas, wapń czy cynk. Dzięki nim działanie organizmu jest sprawniejsze. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: 

  • jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka,
  • daje uczucie sytości na dłuższy czas, 
  • wspomaga proces odchudzania,
  • chroni przed szkodliwym promieniowaniem, 
  • czy poprawia wzrok. 

Jajka mają wiele zalet, dlatego powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak jak wiadomo, co za dużo to niezdrowo, dlatego też eksperci zalecają jedzenie do dziesięciu sztuk na tydzień. 

Zobacz także:

Gotowane jaja na twardo 

Jednym z popularniejszych sposobów przygotowywania jaj jest gotowanie ich na twardo. W takiej postaci przydają się do wielu potraw. Idealnie sprawdzają się na kanapki, do wielu sałatek jak jarzynowa, do faszerowania czy do zup jak żurek czy chłodnik litewski. Poza tym to zdrowa wersja jajek, gdyż do obróbki termicznej nie wykorzystuje się dodatkowego tłuszczu. 

Przechowywanie ugotowanych jajek - ile są ważne?

Każdy wie, jak należy przechowywać świeże jajka, ale nie wszyscy wiedzą, co zrobić z tymi ugotowanymi. Takie jajka trzeba jak najszybciej schować do lodówki, dzięki temu przez jak najdłuższy czas pozostaną świeże. W taki sposób można trzymać je nawet przez tydzień. Dzięki temu nie zmarnują się, a wy wykorzystacie je do różnych celów. Jajka na twardo można przechowywać zarówno w skorupce, jak i bez. Jednak świeżo ugotowane lepiej się obiorą niż te schłodzone.

Czytaj także: