jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy

Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas

Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo przechowywać noże?

Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach. Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień.

Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem. 

Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach.

Jak prawidłowo czyścić noże?

Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki, wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie.

Jeśli kroiliście cytrusy, nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż do końca gotowania. Od razu sięgnijcie po gąbkę i płyn do naczyń. Bowiem kwasy bardzo łatwo wchodzą w reakcję z metalami i degenerują ostrza.

Po każdym myciu koniecznie pamiętajcie, by dokładnie wytrzeć nóż. Bowiem stal nierdzewna, z której w większości wykonuje się noże, potrzebuje suchości do regeneracji warstwy ochronnej.

Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne
Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!
Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady! Kilka noży, wiele zastosowań Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej… Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek. Unikajmy prostych błędów Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni: Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu. Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze. Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią,...

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

Grejpfrut
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto pomyśleć dwa razy przed zjedzeniem grejpfruta? Skutki mogą być katastrofalne!
Bez tego cytrusa wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety. Jednak grejpfrut, jedzony zbyt często i w nadmiarze, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Grejpfrut to dobrze wszystkim znany owoc cytrusowy o słodko-gorzkim smaku. W Polsce występuje przez cały rok. Niezależnie więc od tego czy jest lato czy zima, możesz bez problemu zobaczyć go na sklepowych półkach. Jego czerwone i soczyste wnętrze sprawia wrażenie całkowicie nieszkodliwego i zdrowego. Jednak pozory często mogą mylić i tak też jest w tym przypadku! Cenne właściwości Jako owoc cytrusowy grejpfrut posiada wiele cennych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie, a nawet naszą urodę. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, a pozostałe cenne substancje zmniejszają ryzyko zawału, udaru, miażdżycy, wspomagają regenerację wątroby oraz zapewniają odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Można więc pomyśleć, że grejpfrut to źródło zdrowia, które często powinno pojawiać się w naszej diecie. Nic bardziej mylnego! Zagrożenie dla zdrowia Bez względu na to czy jesz go na surowo, dodajesz do potraw, a może robisz z niego sok, uważaj! Grejpfrut wchodzi bowiem w interakcję i negatywnie wpływa na sposób działania różnorodnych leków . Jeśli więc zmagasz się z chorobą serca, nadciśnieniem, HIV lub AIDS pod żadnym pozorem nie jedz tego owocu! Zawarta w grejpfrutach substancja zmniejsza również wchłanianie leków na różnego rodzaju bóle, bezsenność i alergię. Osłabia też działanie środków antykoncepcyjnych przyjmowanych w tabletkach. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie zostać mamą lepiej unikaj jedzenia grejpfrutów. Idź do lekarza Jeśli jednak bardzo lubisz te cytrusy, a przyjmujesz któreś z wymienionych leków, powinnaś skonsultować się z lekarzem lub innym specjalistą . Na pewno podpowie ci, jak postępować z tym cytrusem lub na co go zamienić. Bezpieczną opcją może okazać się nie spożywanie grejpfrutów na 4...

błędy w używaniu deski do krojenia
Adobe Stock
Newsy
Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd
Dania, które finalnie i tak lądują w jednym garnku, często zostają w całości przyrządzone na jednej desce do krojenia. Okazuje się, że to duży błąd, za który możecie zapłacić swoim zdrowiem. W tej kwestii nie ma dyskusji. Po prostu zmieńcie swoje złe nawyki.

Wydawać by się mogło, że jeśli wszystkie składniki na obiad finalnie i tak trafiają do jednego garnka, to nie należy zawracać sobie głowy wyjmowaniem kilku desek do krojenia. Nic bardziej mylnego! Takie postępowanie może być bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia, szczególnie w przypadku mięsa. Oddzielna deska do krojenia mięsa Surowe mięso to raj dla bakterii, które jest w stanie zabić tylko bardzo wysoka temperatura. Właśnie dlatego w każdym domu powinna znajdować się deska służąca tylko i wyłącznie do jego krojenia.  Bowiem zawarte w produkcie drobnoustroje z łatwością przeniosą się na wszystko z czym się zetkną. Nie łudźcie się, że umycie deski cokolwiek zmieni. Te mikroorganizmy będą żyć na przedmiocie jeszcze długo po doprowadzeniu go do czystości.  Jaką deskę najlepiej wybrać? Deska do krojenia mięsa nie powinna być wykonana z drewna. Bowiem zawarte w surowym mięsie bakterie należy usuwać przy pomocy bardzo wysokiej temperatury, która niekorzystnie wpływa na ten materiał. Niepraktyczne okazuje się również szkło, które tępi noże i z łatwością może się stłuc. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się deska z plastiku lub innego tworzywa sztucznego. Znajdujące się na niej bakterie najskuteczniej usunie zmywarka. Jeśli jednak nie macie w swoim domu takiego urządzenia, pamiętajcie o moczeniu deski w gorącej wodzie z kranu.  Dodatkowa dezynfekcja jest bardzo ważna Należy również pamiętać, że nawet jeśli wasza deska jest dokładnie i regularnie myta, warto ją dezynfekować raz na 7 dni. Możecie do tego użyć na przykład soli.  Wystarczy, że zasypiecie produktem lekko wilgotną deskę i pozostawicie na ok. 12 godzin. Równie skuteczne okazuje się przetarcie deski cytryną lub gąbką nasączoną octem. Kiedy wasza deska będzie już nieziemsko czysta,...