Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem!

Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań!


Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku?


Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie:

  1. połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki.
  2. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką!
  3. Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki .
  4. Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!).
  5. Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku!

Możecie to zobaczyć na tym filmie:

Zobacz także:

Jak szybko posiekać czosnek?

A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób:

  1. pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku.
  2. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz. 
  3. Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek.
  4. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej wielkości siekanego czosnku.

Zobaczcie to na filmie:

Posiekany czosnek najlepiej zużyć prawie od razu. Z czasem staje się coraz intensywniejszy w smaku, a po ok. 6 godzinach jest już gorzki i zepsuje całą potrawę. Za to jeśli odczekacie ok. 10 minut po jego posiekaniu lub przeciśnięciu przez praskę, zdąży wytworzyć się odpowiednia ilość allicyny, najzdrowszej substancji w czosnku.

Wyciskać czy siekać czosnek?

Niestety praska do czosnku nie działa tak samo jak siekanie go nożem, czosnek jest bardziej rozdrobniony i wypuszcza więcej soku. Jest za to na pewno bardzo wygodna w użyciu, bo można w niej wyciskać czosnek w łupinie. A jeśli przed korzystaniem z wyciskacza powstrzymuje was perspektywa jego uciążliwego mycia, sprawdźcie ten świetny trik na czyszczenie praski do czosnku.


Wyciśnięty przez praskę czosnek świetnie sprawdzi się w sosach i dressingach do sałaty, z kolei siekany czosnek pasuje np. do gulaszu i grzanek  lub chleba czosnkowego.


źródło: jessicagavin.com, A Couple Cooks/YouTube, House of Knives/YouTube