Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny
AdobeStock
Newsy

Jajka w winnej galarecie z szynką. Przepis na tę wielkanocną przekąskę jest banalnie łatwy i niesamowicie pyszny

Szukacie pomysłu na przystawkę na wielkanocny stół? Zróbcie smaczne jajka w galarecie!

W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc panuje duża swoboda w kwestii przyrządzanych potraw. Poza obowiązkowym żurkiem i sałatką jarzynową można przyrządzić typowe wielkanocne jedzenie na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się schab pieczony, gotowany, jajka faszerowane, jajka w śmietanie z groszkiem i wiele innych pysznych potraw. Spróbujcie zrobić smaczne jajka z szynką w galarecie z dodatkiem białego wina. Smakuje doskonale!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajka z szynką w winnej galarecie

Do przygotowania jajek w galarecie z szynką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 80 g gotowanej szynki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżka liści estragonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków suszonej papryki
  • 20 g żelatyny
  • 12 naczynek o pojemności 120 ml
Zobacz także
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do średniego garnka z zimną wodą. Ważne, by miały dużo miejsca – dzięki temu nie popękają! Ugotujcie je na twardo. Duże jajka powinny się gotować około 9-10 minut.
  2. Po ugotowaniu przelejcie jajka zimną wodą, obierzcie ze skorupek i przekrójcie wszystkie na pół.
  3. Gotowaną szynkę pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Wsypcie 20 g żelatyny do małej ilości wody i poczekajcie, aż spęcznieje.
  5. Do garnka z bulionem drobiowym wlejcie 200 ml wina, dodajcie posiekane liście estragonu i płatki papryki. Zagotujcie i wymieszajcie. Doprawcie łyżeczką cukru i, jeśli chcecie, solą.
  6. Rozpuśćcie żelatynę w bulionie.
  7. Przygotujcie sobie 12 wyparzonych (jeżeli są wielorazowe) naczynek o pojemności 120 ml. Na dno każdego naczynka wlejcie dwie łyżki płynnej galaretki, która powstała w garnku z bulionem. Odstawcie do lodówki, aż stężeje.
  8. Kiedy galaretka przelana do naczynek już stężeje, połóżcie w każdym naczynku połówkę jajka żółtkiem do dołu.
  9. Dodajcie do każdego naczynka po równej porcji pokrojonej w kostkę szynki. Wlejcie resztę galaretki i odstawcie do lodówki do stężenia.

I gotowe! Tak przygotowane, pyszne galaretki z jajkiem i szynką możecie podawać z sosem tatarskim. Będzie idealnie pasował!

szynka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Szynka z jajkiem w galarecie na świąteczny stół. Zniknie jako pierwsza, więc lepiej zróbcie więcej
Wiecie już, co przygotować na Wielkanoc? Jeżeli nadal szukacie pomysłów, to na pewno spodoba wam się ten prosty przepis na szynkę z jajkiem w galarecie!

Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym. Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 10 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 5 łyżek groszku z puszki Pół gotowanej marchewki 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki. Pokrójcie plasterki szynki w paski i...

Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole
Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana! Przepis na szynkę w galarecie Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 opakowanie żelatyny 1 porcja bulionu Ponad 20 plasterków szynki konserwowej 2 jaja 1 por 200 g pieczarek 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku....

Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Mycha
Newsy
Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc
Szukacie pysznej i prostej w przygotowaniu przekąski na zimno na Wielkanoc? Sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. Zaserwujcie je swoim gościom a na pewno będą się nimi zajadać. Ta przekąska jest naprawdę świetna!

Już w niedzielę będziemy obchodzić Wielkanoc. To ostatni dzwonek na zaplanowanie świątecznego menu. Czy wiecie już, jakie przekąski na zimno podacie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na jajka z groszkiem w galarecie. To proste w przygotowaniu danie, które smakuje genialnie i na pewno przypadnie do gustu waszej rodzinie. Jajka z groszkiem w galarecie Jajka z groszkiem w galarecie to doskonała przekąska na zimno na Wielkanoc. Jej przygotowanie jest proste i zajmie wam niewiele czasu. Danie pięknie się prezentuje na talerzu i smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis w tę Wielkanoc. Jesteśmy pewni, że wasi goście będą się zajadać tak podanymi jajkami. Składniki: 4 jajka 3/4 puszki groszku konserwowego 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka żelatyny Natka pietruszki Szynka do dekoracji Sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Ostudzamy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy każde jajko na pół, posypujemy szczyptą soli i odrobiną białego pieprzu. W gorącym bulionie lub rosole, rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Na głęboki talerz wykładamy osączony z zalewy groszek konserwowy. Układamy na nim połówki jaj. Zalewamy całość ostudzonym tężejącym bulionem. Ozdabiamy różyczkami wykonanymi z pasków szynki oraz gałązkami świeżej natki pietruszki. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:  Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealna  Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna Jajka w winnej...

Faszerowane jajka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Jajka faszerowane w galarecie zasmakują wszystkim gościom. Tak podana przystawka robi wrażenie
Wyglądają niezwykle efektownie, a do tego zachwycają smakiem. Jeśli znudziły wam się zimne nóżki lub schab w galarecie, wypróbujcie tak podane faszerowane jajka.

Najlepsze przystawki na spotkania i przyjęcia w gronie znajomych? Marynowane grzybki, zimne nóżki albo ryba w galarecie, smażone, faszerowane jajka, deska wędlin, różne sałatki warzywne… Jeśli szukacie dania, które zachwyci wszystkich, a jednocześnie będzie czymś bardzo nietypowym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Pyszne jajka faszerowane zatopione w galaretce… Palce lizać! Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne ani pracochłonne, ale jakże efektowne. Tak naprawdę możecie podzielić pracę na dwa etapy - wcześniej ugotujcie jajka i pozwólcie im ostygnąć, a gdy znajdziecie czas, zajmijcie się resztą. Z pewnością każdy z zaproszonych gości będzie pod dużym wrażeniem i będzie chciał wiedzieć, jak ją przygotowaliście. Podzielicie się przepisem? A może zostanie on waszą słodką tajemnicą? Jedno jest pewnie, zrobicie je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Przepis na faszerowane jajka w galarecie Składniki 5 jajek 3-4 plastry szynki konserwowej Mała puszka kukurydzy Pół małej puszki zielonego groszku konserwowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny w proszku Szczypiorek do dekoracji Majonez Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo. Gdy ostygną, delikatnie obierzcie, zetnijcie górę jajek i wyjmijcie żółtka. Podgrzejcie bulion i wymieszajcie go dokładnie z żelatyną. Mieszajcie, dopóki nie rozpuścicie wszystkich grudek. Odstawcie na bok, aby lekko stężała. Groszek i kukurydzę odsączcie dokładnie z płynu. Szynkę pokrójcie w drobną kostkę, to samo zróbcie z żółtkami jajek. Do szybki i żółtek dodajcie drobno posiekany szczypiorek i majonez i wymieszajcie. Jajka napełnijcie przygotowanym farszem i połóżcie na wierzchu wcześniej ścięte białka. Na spód formy, w...