W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc panuje duża swoboda w kwestii przyrządzanych potraw. Poza obowiązkowym żurkiem i sałatką jarzynową można przyrządzić typowe wielkanocne jedzenie na wiele różnych sposobów. Przygotowuje się schab pieczony, gotowany, jajka faszerowane, jajka w śmietanie z groszkiem i wiele innych pysznych potraw. Spróbujcie zrobić smaczne jajka z szynką w galarecie z dodatkiem białego wina. Smakuje doskonale!
Przepis na jajka z szynką w winnej galarecie
Do przygotowania jajek w galarecie z szynką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 80 g gotowanej szynki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 200 ml białego wina
- 1 łyżka liści estragonu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka płatków suszonej papryki
- 20 g żelatyny
- 12 naczynek o pojemności 120 ml
Przygotowanie:
- Włóżcie jajka do średniego garnka z zimną wodą. Ważne, by miały dużo miejsca – dzięki temu nie popękają! Ugotujcie je na twardo. Duże jajka powinny się gotować około 9-10 minut.
- Po ugotowaniu przelejcie jajka zimną wodą, obierzcie ze skorupek i przekrójcie wszystkie na pół.
- Gotowaną szynkę pokrójcie w drobną kostkę.
- Wsypcie 20 g żelatyny do małej ilości wody i poczekajcie, aż spęcznieje.
- Do garnka z bulionem drobiowym wlejcie 200 ml wina, dodajcie posiekane liście estragonu i płatki papryki. Zagotujcie i wymieszajcie. Doprawcie łyżeczką cukru i, jeśli chcecie, solą.
- Rozpuśćcie żelatynę w bulionie.
- Przygotujcie sobie 12 wyparzonych (jeżeli są wielorazowe) naczynek o pojemności 120 ml. Na dno każdego naczynka wlejcie dwie łyżki płynnej galaretki, która powstała w garnku z bulionem. Odstawcie do lodówki, aż stężeje.
- Kiedy galaretka przelana do naczynek już stężeje, połóżcie w każdym naczynku połówkę jajka żółtkiem do dołu.
- Dodajcie do każdego naczynka po równej porcji pokrojonej w kostkę szynki. Wlejcie resztę galaretki i odstawcie do lodówki do stężenia.
I gotowe! Tak przygotowane, pyszne galaretki z jajkiem i szynką możecie podawać z sosem tatarskim. Będzie idealnie pasował!