jajka w skorupkach
Gotujmy.pl
Newsy

Jajka faszerowane na ciepło to idealna propozycja na wielkanocne śniadanie. 1 składnik zaskakuje

Jajka faszerowane w skorupkach zna chyba każdy. Tym razem przedstawiamy przepis na jajka faszerowane na ciepło w nowoczesnym wydaniu. Sprawdźcie.
Anna Borkowska
marzec 18, 2021

Do Wielkanocy został już niecały miesiąc. Zanim wpadniecie w wir świątecznych przygotowań i zakupów, zapoznajcie się z naszą propozycją na uroczyste, wielkanocne śniadanie. Jeśli lubicie faszerowane jajka, na pewno zainteresuje was przepis na jajka w skorupkach z obłędnym jajeczno-ziołowo-pomidorowym farszem, smażone na złocisto na maśle.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle

Receptura jest banalna a wykonanie tej przystawki zajmie wam mniej niż pół godziny. Proste składniki, krótki czas przygotowania, obłędne połączenia smaków, a do tego genialne wrażenia wizualne. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapoznajcie się z naszym przepisem a pomysł na jedno ze świątecznych dań, będziecie już mieli gotowy.

Składniki:

  • 6 jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • Natka pietruszki
  • Kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie
  • Masło
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
  2. Po ostudzeniu, każde jajko kroimy energicznie na pół łącznie ze skorupką, tak, żeby powstały łódeczki.
  3. Jajko delikatnie wydrążamy ze skorupki, tak, by jej nie skruszyć.
  4. Siekamy jajka w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną drobno natkę pietruszki, odsączone z zalewy i drobno pokrojone suszone pomidory i całość łączymy z dwiema łyżeczkami masła.
  5. Uzyskaną masę jajeczną nakładamy do skorupek.
  6. Smażymy na maśle na rumiany kolor.
  7. Danie podajemy na ciepło na ogrzanym talerzu.

Smacznego!

Komentarze
Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Przeczytaj
Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.

Przeczytaj
przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj