Do Wielkanocy został już niecały miesiąc. Zanim wpadniecie w wir świątecznych przygotowań i zakupów, zapoznajcie się z naszą propozycją na uroczyste, wielkanocne śniadanie. Jeśli lubicie faszerowane jajka, na pewno zainteresuje was przepis na jajka w skorupkach z obłędnym jajeczno-ziołowo-pomidorowym farszem, smażone na złocisto na maśle.
Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle
Receptura jest banalna a wykonanie tej przystawki zajmie wam mniej niż pół godziny. Proste składniki, krótki czas przygotowania, obłędne połączenia smaków, a do tego genialne wrażenia wizualne. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapoznajcie się z naszym przepisem a pomysł na jedno ze świątecznych dań, będziecie już mieli gotowy.
Składniki:
- 6 jaj
- Pęczek szczypiorku
- Natka pietruszki
- Kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie
- Masło
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
- Po ostudzeniu, każde jajko kroimy energicznie na pół łącznie ze skorupką, tak, żeby powstały łódeczki.
- Jajko delikatnie wydrążamy ze skorupki, tak, by jej nie skruszyć.
- Siekamy jajka w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną drobno natkę pietruszki, odsączone z zalewy i drobno pokrojone suszone pomidory i całość łączymy z dwiema łyżeczkami masła.
- Uzyskaną masę jajeczną nakładamy do skorupek.
- Smażymy na maśle na rumiany kolor.
- Danie podajemy na ciepło na ogrzanym talerzu.
Smacznego!