Do Wielkanocy został już niecały miesiąc. Zanim wpadniecie w wir świątecznych przygotowań i zakupów, zapoznajcie się z naszą propozycją na uroczyste, wielkanocne śniadanie. Jeśli lubicie faszerowane jajka, na pewno zainteresuje was przepis na jajka w skorupkach z obłędnym jajeczno-ziołowo-pomidorowym farszem, smażone na złocisto na maśle.

Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle

Receptura jest banalna a wykonanie tej przystawki zajmie wam mniej niż pół godziny. Proste składniki, krótki czas przygotowania, obłędne połączenia smaków, a do tego genialne wrażenia wizualne. Czy można chcieć czegoś więcej? Zapoznajcie się z naszym przepisem a pomysł na jedno ze świątecznych dań, będziecie już mieli gotowy.

Składniki:

  • 6 jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • Natka pietruszki
  • Kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie
  • Masło
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
  2. Po ostudzeniu, każde jajko kroimy energicznie na pół łącznie ze skorupką, tak, żeby powstały łódeczki.
  3. Jajko delikatnie wydrążamy ze skorupki, tak, by jej nie skruszyć.
  4. Siekamy jajka w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną drobno natkę pietruszki, odsączone z zalewy i drobno pokrojone suszone pomidory i całość łączymy z dwiema łyżeczkami masła.
  5. Uzyskaną masę jajeczną nakładamy do skorupek.
  6. Smażymy na maśle na rumiany kolor.
  7. Danie podajemy na ciepło na ogrzanym talerzu.

Smacznego!