Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie
Adobe Stock
Newsy

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw świata. Do tego można ją przyrządzać na wiele sposobów. Pokazujemy jeden z nich.

Jajecznica ma wielbicieli nie tylko w Polsce, jadana jest niemal na całym świecie. Dlaczego jest tak popularną potrawą? To z tych trzech powodów danie zdobywa tak wielu zwolenników:

  • Powstaje z prostych, popularnych składników, pełnych wartości odżywczych
  • Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Zrobi ją każdy
  • Przygotowuje się ją w 5 minut

Niektórzy sądzą, że nie ma innej potrawy, która miałaby takie walory i do tego była tak smaczna. Uznawana jest za danie śniadaniowe i najczęściej przyrządzana jest właśnie na ten posiłek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić jajecznicę na parze?

Czasem musimy zrezygnować z jajecznicy na masełku. Dzieje się tak zwykle wówczas, gdy lekarz każe odstawić masło i ograniczyć tłuszcz. Wtedy nie ma wyjścia i trzeba zacząć przygotowywać nawet to danie bez tłuszczu. Proponujemy ugotowanie jej na parze. Zarówno smażenie na patelni, jak i gotowanie jajecznicy na parze jest dziecinnie proste.

Różnica polega na tym, że smażąc, chętnie do niej dodajemy różne składniki jak cebulkę, szynkę, boczek czy kurki. Jajecznica gotowana na parze jest tak lekka, łagodna i aksamitna, że szkoda jej smak ukrywać pod smakiem wyrazistych dodatków. Dlatego radzimy: jedzcie ją jedynie lekko osoloną, a warzywa zjedzcie osobno.

Zobacz także
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne

Sposób przyrządzenia jajecznicy na parze

  1. Przygotujcie garnek z wodą i miseczkę, która oprze się o brzegi garnka i której dno zanurzy się w gorącej wodzie gotowanej w garnku. Wodę doprowadźcie do wrzenia.
  2. Do miski wbijcie jajka i rozkłóćcie trzepaczką. Pod wpływem ciepła dna miseczki, jajecznica zacznie się ścinać. Trzymajcie ją w misce na wodzie, mieszając od czasu do czasu tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencję. Na koniec lekko posólcie, przełóżcie na talerz i jedzcie.
  3. Innym sposobem przygotowania jajecznicy bez tłuszczu jest usmażenie jej na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pamiętajcie, żeby smażyć ją na mniejszym ogniu i częściej mieszać, żeby nie przywierała.

Tak na jajecznicę mówiono w różnych regionach Polski

Pierwsze zapiski na temat jajecznicy jadanej w Polsce pochodzą z XVIII w. w Encyklopedii Staropolskiej Zygmunta Glogera, autor tak o niej pisze:

- Ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą.

Miała różne regionalne nazwy:

  • Prażnica – kaszubska jajecznica na boczku podawana na wielkanocne śniadanie
  • Jajeśnica – wersja z Żywiecczyzny, także jadana podczas Wielkanocy
  • Wajecznica – na Śląsku, w okolicach Cieszyna
  • Jajeczniki – w Goleszowie
  • Smażylnica – w Istebnej

Źródło: wikipedia.pl, msn.com.pl

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Jajecznica
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto sekretny składnik najbardziej puszystej jajecznicy w historii. Zakochasz się w jej obłędnym smaku!
Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możesz wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Sama jednak przyznasz, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Sekretny składnik Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak twojej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana! Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez ciebie śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a twoja rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę! Jajecznica na wodzie Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejesz trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używasz 5 jajek, dodaj 5 łyżek wody. Tak przygotowaną miksturę wylej na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóż całość na talerz, dopiero wtedy posól. Jeśli chcesz, możesz również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe! Druga szkoła Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możesz więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujesz kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejesz na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniesz na kilka minut pod pokrywką. Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbuj więc obu i gotuj zgodnie z tą, która bardziej ci odpowiada! Pamiętaj jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobra.