Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem
Adobe Stock
Newsy

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Podpowiadamy co jeść, a czego nie jeść, żeby zapewnić sobie równowagę w dostarczeniu sodu do organizmu.

Czasem słyszycie, że nie można za dużo solić, a czasem, że nadmiar sodu w organizmie szkodzi. Jaka jest różnica pomiędzy solą a sodem? To bardzo proste. Sól, kuchenna czy stołowa to artykuł spożywczy. Najczęściej jest prawie czystym chlorkiem sodu.

Natomiast sód to pierwiastek chemiczny, który występuje naturalnie w przyrodzie, i jest obecny we wszystkich organizmach żywych na ziemi. To ten sam sód, którego oprócz magnezu, potasu czy wapnia dostarczacie sobie z pożywieniem i badacie robiąc analizę krwi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co nam sód w organizmie?

Sód jest elektrolitem, który obok magnezu, potasu czy wapnia odpowiada za utrzymanie wewnętrznej gospodarki wodnej w odpowiedniej formie. Dostarczacie go sobie z pożywieniem, a usuwacie z moczem czy potem.

Odpowiedni poziom sodu jest bardzo ważny dla człowieka, bo jest odpowiedzialny za funkcjonowanie błon komórkowych, utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Ponieważ bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, jego niedobór może mieć bardzo złe skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do udaru mózgu.

Drugim negatywnym skutkiem niedoboru sodu w organizmie jest kwasica prowadząca do osteoporozy. Powstaje dlatego, że sód odpowiada także za zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w ciele człowieka, a niedobór zaburza tę równowagę.

Dbając o właściwą ilość elektrolitów, należy używać soli kuchennej do potraw. Warto też uzupełniać je np. wodami mineralnymi w przypadku nadmiernego pocenia się w czasie wysiłku fizycznego czy upałów.

Zobacz także
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Nadmierne solenie też szkodzi zdrowiu

W 5 g soli znajdują się zwykle 2 g sodu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g, co odpowiada 1 łyżeczce od herbaty. Badania pokazały jednak, że statystyczny Polak spożywa jej aż 13,7 g. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Pierwszym objawem nadmiaru soli jest obrzęk i opuchlizna spowodowana zatrzymaniem wody w organizmie. Choroby, które mogą się rozwinąć z powodu systematycznego przesalania potraw, to nadciśnienie tętnicze, kamica nerkowa, osteoporoza, zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu, rak żołądka, otyłość i insulinooporność.

Soli nie można wobec tego jeść ani w zbyt małej, ani w zbyt dużej ilości.

Co zrobić, żeby znaleźć złoty środek?

  • Solić potrawy gotowane w domu „do smaku”, a przy podejrzeniu zaburzeń gospodarki elektrolitowej badać się i leczyć.
  • Odstawić żywność wysoko przetworzoną, fast foody, chipsy, wędliny i pieczywo. Wszystkie te produkty zawierają ogromne ilości soli, które w rezultacie składają się na nadmierny poziom spożywanej soli przez statystycznego Polaka.

Źródło: medonet.pl, wysokieobcasy.pl

Fosforany uszkadzają kręgosłup, niszczą szkielet, powodują zanik mięśni, a jemy je codziennie. Oto w czym są
Adobe Stock
Newsy
Fosforany szkodzą kręgosłupowi, niszczą szkielet, powodują zanik mięśni. Sprawdźcie, w czym się znajdują
W przetworzonej żywności, którą jadamy na co dzień, znajdują się substancje, które nie działają korzystnie na organizm człowieka.

Unikajcie tych produktów, lub przynajmniej ograniczcie ich spożycie. Zamiast tego sięgajcie po żywność nieprzetworzoną. Czyli między innymi kasze, orzechy oraz świeże warzywa i owoce. Czym są fosforany i dlaczego tak bardzo szkodzą zdrowiu? Fosforany są związkami chemicznymi, które występują w organizmie naturalnie i pełnią ważne funkcje. Fosfor jest niezbędny do prawidłowego działania wszystkich komórek, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Ma także wpływ na utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie. Problem zaczyna się, gdy w ciele człowieka jest go za dużo. A ponieważ fosforany od dawna mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, są powszechnie używane jako stabilizatory, emulgatory, regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze, jedząc duże ilości przetworzonej żywności łatwo możecie przekroczyć normy, powyżej których zaczynają działać szkodliwie. Do żywności dodawane są w postaci różnego rodzaju soli i funkcjonują pod następującymi nazwami i symbolami: E 338 – kwas fosforowy E 339 – fosforany sodu E 340 – fosforany potasu E 341 – fosforany wapnia E 343 – fosforany magnezu E 450 – difosforany E 451 – trifosforany E 452 – polifosforany Nadmierne spożywanie fosforanów przyczynia się do rozwoju osteoporozy i nadmiernej łamliwości kości, zaniku mięśni i problemów z koncentracją. Może też zaburzać prawidłową pracę systemu nerwowego i zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy. Produkty, w których znajdują się fosforany Sięgając po przetworzona żywność, dostarczacie organizmowi fosforany, które są używane do jej produkcji. Jedząc taką żywność systematycznie i często, ilości szkodliwych związków...

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają
Pomelo jest największym przedstawicielem wśród wszystkich owoców cytrusowych. W smaku przypomina grejpfruta i ma więcej witaminy C niż cytryna. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Pomelo to największy owoc spośród wszystkich cytrusów. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, owoce pomelo zawierają wysoką zawartość witaminy C. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest może być śmiało stosowany w leczeniu gorączki, kaszlu i problemów żołądkowo-jelitowych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pomelo? Właściwości zdrowotne pomelo Pomelo to owoc, którego kolor może być żółty lub lekko zielony. Miąższ pomelo jest słodki, ale może też być słodko-kwaśny z lekką nutą goryczy. Dojrzałe pomelo mierzy około 15 do 25 centymetrów w średnicy i zwykle waży około 1 do 2 kilogramów. Dlaczego warto go jeść? Silny układ odpornościowy. Czy wiecie, że owoc pomelo zawiera aż 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina C jest kluczem dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Poprawia stan układu pokarmowego. Pomelo dostarcza aż 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który wspomaga prawidłowe trawienie oraz zapobiega powstawaniu biegunek i zaparć, utrzymując prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ciśnienie krwi. Owoc pomelo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, w tym potas i miedź. Potas pomaga regulować równowagę płynów i ciśnienie krwi w organizmie a jedno pomelo dostarcza aż 37% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Potas rozszerza również naczynia krwionośne oraz wspomaga krążenie krwi i dotlenienie narządów. Regularne jedzenie pomelo zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Zapobiega przerzutom nowotworowym. Pomelo zawiera przeciwutleniacz o nazwie naringenina, który pomaga zabijać komórki raka prostaty i trzustki, spowalniając rozprzestrzenianie się raka. Zmniejsza skurcze. Pomelo jest bogate w potas, który...

Dodajcie 2 łyżki tej przyprawy do prania, a efekt będzie wprost niewiarygodny. Mało kto o tym słyszał
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie 2 łyżki tej przyprawy do prania, a efekt będzie wprost niewiarygodny. Mało kto o tym słyszał
Mamy ją w każdym domu, a jak jej zabraknie, czym prędzej pędzimy do sklepu. Dania bez niej nie smakują tak dobrze, a niedobór w organizmie może być niebezpieczny dla zdrowia i życia. O jaką przyprawę chodzi? Pomoże wam także w praniu!

Znacie to? Z prania na pranie biała bielizna szarzeje i nie jest tak śnieżna i świetlista jak wtedy, gdy ją kupiliście. Z kolei kolorowe koszulki jak na złość blakną, kolor przestaje być żywy i wyrazisty, ubrania wyglądają na znoszone. Mamy dla was sprawdzony sposób na ożywienie barw niezależnie od tego czy chcecie wybielić białe czy ożywić kolorowe. Wystarczy użyć kilku łyżek przyprawy, którą na pewno macie w kuchni. Cudowne właściwości najzwyklejszej przyprawy Zwykła kuchenna sól potrafi poradzić sobie ze zszarzałymi białymi koszulkami. Dwie łyżki wsypane do ciepłej wody z moczącymi się ubraniami czy firankami spowodują, że pranie stanie się bielsze. Ubrania trzeba pozostawić w roztworze soli na minimum 3 godziny, a po wybieleniu wystarczy wypłukać w wodzie z dodatkiem płynu do płukania, wykręcić i rozwiesić do wyschnięcia. Dodatkowo wzmocnicie efekt wybielania, jeśli pranie będzie schło na słońcu. Wyblakłe kolorowe ubrania staną się z kolei bardziej kolorowe, jeśli zanurzycie je w płukance z dodatkiem soli. Z kolei nowe, jeszcze nie wyblakłe kolory dzięki dodaniu soli zostaną utrwalone i dłużej zachowają swoje żywe barwy. Do czego jeszcze można używać soli poza gotowaniem? Kuchenna sól podziała także odświeżająco jeśli rozsypiecie ją grubą warstwą na dywanie czy chodniku, a po wchłonięciu brudu i zapachów dokładnie odkurzycie odkurzaczem. Tak oczyszczony dywan odzyska dawne barwy i świeży zapach. Wybielające i bakteriobójcze właściwości soli są wykorzystywane także do czyszczenia zębów i płukania jamy ustnej w czasie infekcji. Używajcie jej też zawsze wtedy, gdy chcecie usunąć plamy z obrusa lub dywanu. Nałóżcie na plamę kopczyk soli, a po 15 minutach usuńcie sól odkurzaczem. W ten sposób znikną z powierzchni nie tylko zwykłe...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Co stanie się z organizmem, gdy zrezygnujecie z soli? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Czasem nie warto słuchać dobrych rad. Na przykład wtedy, gdy radzą, żeby nie tylko ograniczyć, ale w ogóle zrezygnować z soli.

Sól kuchenna używana jako produkt spożywczy to prawie czysty chlorek sodu. W kuchni stosowana jest jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Dostępna jest w sklepach w postaci oczyszczonej – jako sól warzona, oraz nieoczyszczonej - jako sól kamienna. Spożywając zbyt dużo soli – narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób, jedząc jej zbyt mało – zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Obie skrajności mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Opowiadamy o tym co się dzieje z organizmem, gdy nie dostarczycie mu podstawowych minerałów takich jak sód. Ta kobieta zaufała trenerowi i przestała w ogóle jeść sól Pewnie każdy z was ma w pamięci jakaś własny, wstydliwy epizod, gdy uwierzyliście sąsiadce czy przyjacielowi i zrobiliście coś nierozważnego. Zupełnie jak niejaka Nikita Bhardwaj, której trener zalecił całkowite odstawienie soli i cukru z diety. Zastosowanie się do wskazań trenera, który nie miał przygotowania medycznego i nie przewidział skutków swojej porady, mogło się dla niej tragicznie skończyć. Nikita opowiedziała na łamach magazynu „Health Shots", o skutkach całkowitego odstawienia soli. Dziewczyna nie dodawała tego składnika do potraw przez ponad miesiąc. To, czego doświadczyła, było nie tylko bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ale też nieprzyjemne w skutkach. Pierwszym z objawów niedoboru sodu były nawracające skurcze: - Nawet w nocy, ze snu wybudzały mnie skurcze. Dosłownie krzyczałam z bólu. Z czasem zaczęła odczuwać nieustanne zmęczenie i bóle głowy: - Przez cały czas czułam się zmęczona. Bolała mnie głowa, pojawiły się też zawroty. A do tego, choć nigdy wcześniej nie zauważyła u siebie nadmiernej ochoty na niezdrową żywność, potrzeba uzupełnienia minerału...