Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem
Adobe Stock
Newsy

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Podpowiadamy co jeść, a czego nie jeść, żeby zapewnić sobie równowagę w dostarczeniu sodu do organizmu.

Czasem słyszycie, że nie można za dużo solić, a czasem, że nadmiar sodu w organizmie szkodzi. Jaka jest różnica pomiędzy solą a sodem? To bardzo proste. Sól, kuchenna czy stołowa to artykuł spożywczy. Najczęściej jest prawie czystym chlorkiem sodu.

Natomiast sód to pierwiastek chemiczny, który występuje naturalnie w przyrodzie, i jest obecny we wszystkich organizmach żywych na ziemi. To ten sam sód, którego oprócz magnezu, potasu czy wapnia dostarczacie sobie z pożywieniem i badacie robiąc analizę krwi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co nam sód w organizmie?

Sód jest elektrolitem, który obok magnezu, potasu czy wapnia odpowiada za utrzymanie wewnętrznej gospodarki wodnej w odpowiedniej formie. Dostarczacie go sobie z pożywieniem, a usuwacie z moczem czy potem.

Odpowiedni poziom sodu jest bardzo ważny dla człowieka, bo jest odpowiedzialny za funkcjonowanie błon komórkowych, utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Ponieważ bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, jego niedobór może mieć bardzo złe skutki dla zdrowia i prowadzić nawet do udaru mózgu.

Drugim negatywnym skutkiem niedoboru sodu w organizmie jest kwasica prowadząca do osteoporozy. Powstaje dlatego, że sód odpowiada także za zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w ciele człowieka, a niedobór zaburza tę równowagę.

Dbając o właściwą ilość elektrolitów, należy używać soli kuchennej do potraw. Warto też uzupełniać je np. wodami mineralnymi w przypadku nadmiernego pocenia się w czasie wysiłku fizycznego czy upałów.

Zobacz także
Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie

Solicie wodę na ziemniaki na początku gotowania czy pod koniec? 1 z tych metod spowalnia gotowanie

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik

Nadmierne solenie też szkodzi zdrowiu

W 5 g soli znajdują się zwykle 2 g sodu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g, co odpowiada 1 łyżeczce od herbaty. Badania pokazały jednak, że statystyczny Polak spożywa jej aż 13,7 g. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Pierwszym objawem nadmiaru soli jest obrzęk i opuchlizna spowodowana zatrzymaniem wody w organizmie. Choroby, które mogą się rozwinąć z powodu systematycznego przesalania potraw, to nadciśnienie tętnicze, kamica nerkowa, osteoporoza, zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu, rak żołądka, otyłość i insulinooporność.

Soli nie można wobec tego jeść ani w zbyt małej, ani w zbyt dużej ilości.

Co zrobić, żeby znaleźć złoty środek?

  • Solić potrawy gotowane w domu „do smaku”, a przy podejrzeniu zaburzeń gospodarki elektrolitowej badać się i leczyć.
  • Odstawić żywność wysoko przetworzoną, fast foody, chipsy, wędliny i pieczywo. Wszystkie te produkty zawierają ogromne ilości soli, które w rezultacie składają się na nadmierny poziom spożywanej soli przez statystycznego Polaka.

Źródło: medonet.pl, wysokieobcasy.pl

Dodajcie 2 łyżki tej przyprawy do prania, a efekt będzie wprost niewiarygodny. Mało kto o tym słyszał
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie 2 łyżki tej przyprawy do prania, a efekt będzie wprost niewiarygodny. Mało kto o tym słyszał
Mamy ją w każdym domu, a jak jej zabraknie, czym prędzej pędzimy do sklepu. Dania bez niej nie smakują tak dobrze, a niedobór w organizmie może być niebezpieczny dla zdrowia i życia. O jaką przyprawę chodzi? Pomoże wam także w praniu!

Znacie to? Z prania na pranie biała bielizna szarzeje i nie jest tak śnieżna i świetlista jak wtedy, gdy ją kupiliście. Z kolei kolorowe koszulki jak na złość blakną, kolor przestaje być żywy i wyrazisty, ubrania wyglądają na znoszone. Mamy dla was sprawdzony sposób na ożywienie barw niezależnie od tego czy chcecie wybielić białe czy ożywić kolorowe. Wystarczy użyć kilku łyżek przyprawy, którą na pewno macie w kuchni. Cudowne właściwości najzwyklejszej przyprawy Zwykła kuchenna sól potrafi poradzić sobie ze zszarzałymi białymi koszulkami. Dwie łyżki wsypane do ciepłej wody z moczącymi się ubraniami czy firankami spowodują, że pranie stanie się bielsze. Ubrania trzeba pozostawić w roztworze soli na minimum 3 godziny, a po wybieleniu wystarczy wypłukać w wodzie z dodatkiem płynu do płukania, wykręcić i rozwiesić do wyschnięcia. Dodatkowo wzmocnicie efekt wybielania, jeśli pranie będzie schło na słońcu. Wyblakłe kolorowe ubrania staną się z kolei bardziej kolorowe, jeśli zanurzycie je w płukance z dodatkiem soli. Z kolei nowe, jeszcze nie wyblakłe kolory dzięki dodaniu soli zostaną utrwalone i dłużej zachowają swoje żywe barwy. Do czego jeszcze można używać soli poza gotowaniem? Kuchenna sól podziała także odświeżająco jeśli rozsypiecie ją grubą warstwą na dywanie czy chodniku, a po wchłonięciu brudu i zapachów dokładnie odkurzycie odkurzaczem. Tak oczyszczony dywan odzyska dawne barwy i świeży zapach. Wybielające i bakteriobójcze właściwości soli są wykorzystywane także do czyszczenia zębów i płukania jamy ustnej w czasie infekcji. Używajcie jej też zawsze wtedy, gdy chcecie usunąć plamy z obrusa lub dywanu. Nałóżcie na plamę kopczyk soli, a po 15 minutach usuńcie sól odkurzaczem. W ten sposób znikną z powierzchni nie tylko zwykłe...

Sól
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Co stanie się z organizmem, gdy zrezygnujecie z soli? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista
Czasem nie warto słuchać dobrych rad. Na przykład wtedy, gdy radzą, żeby nie tylko ograniczyć, ale w ogóle zrezygnować z soli.

Sól kuchenna używana jako produkt spożywczy to prawie czysty chlorek sodu. W kuchni stosowana jest jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Dostępna jest w sklepach w postaci oczyszczonej – jako sól warzona, oraz nieoczyszczonej - jako sól kamienna. Spożywając zbyt dużo soli – narażamy się na wiele niebezpiecznych chorób, jedząc jej zbyt mało – zaburzamy naturalną równowagę organizmu. Obie skrajności mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Opowiadamy o tym co się dzieje z organizmem, gdy nie dostarczycie mu podstawowych minerałów takich jak sód. Ta kobieta zaufała trenerowi i przestała w ogóle jeść sól Pewnie każdy z was ma w pamięci jakaś własny, wstydliwy epizod, gdy uwierzyliście sąsiadce czy przyjacielowi i zrobiliście coś nierozważnego. Zupełnie jak niejaka Nikita Bhardwaj, której trener zalecił całkowite odstawienie soli i cukru z diety. Zastosowanie się do wskazań trenera, który nie miał przygotowania medycznego i nie przewidział skutków swojej porady, mogło się dla niej tragicznie skończyć. Nikita opowiedziała na łamach magazynu „Health Shots", o skutkach całkowitego odstawienia soli. Dziewczyna nie dodawała tego składnika do potraw przez ponad miesiąc. To, czego doświadczyła, było nie tylko bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ale też nieprzyjemne w skutkach. Pierwszym z objawów niedoboru sodu były nawracające skurcze: - Nawet w nocy, ze snu wybudzały mnie skurcze. Dosłownie krzyczałam z bólu. Z czasem zaczęła odczuwać nieustanne zmęczenie i bóle głowy: - Przez cały czas czułam się zmęczona. Bolała mnie głowa, pojawiły się też zawroty. A do tego, choć nigdy wcześniej nie zauważyła u siebie nadmiernej ochoty na niezdrową żywność, potrzeba uzupełnienia minerału...

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...