Ile posiłków jeść dla zdrowia? Wcale nie 5
Pixabay
Newsy

Ile posiłków jeść dla zdrowia? Wcale nie 5

Słyszeliście kiedyś o zasadzie jedzenia 5 posiłków dziennie, której trzeba przestrzegać dla zdrowia? To bzdura! Dowiedzcie się jaka jest optymalna liczba posiłków dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne, by zachować sprawność i dobre zdrowie. Nie trzeba raczej nikogo przekonywać, że to prawda. Są specjalnie opracowane wytyczne i wskazówki na temat tego, jakie powinny być właściwe proporcje spożywanych produktów. Ważna jest też liczba posiłków i zawartość składników w każdym z nich. Od zawsze słyszycie, że trzeba jeść 5 posiłków dziennie, by zachować zdrowie? To bzdura!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile posiłków dziennie powinno się jeść?

Nie jest ważne ile posiłków dziennie zjecie. Ważne jest za to, ile kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i minerałów spożywacie codziennie. Każdy z was ma inny styl życia. Ilość posiłków możecie więc dopasować do swoich preferencji. Możecie jeść 5, ale równie dobrze 3 posiłki dziennie. Nie przesadzajcie jednak też w druga stronę. Jeśli posiłków będzie zbyt mało nie będziecie mieć energii w dzień i będziecie przejedzeni. Za dużo posiłków może powodować, że przekroczycie zapotrzebowanie energetyczne i tycie. Optymalna ilość to od 3 do 6 posiłków dziennie.

Zobacz także
niezdrowe jedzenie skutki

Przez 5 dni odgrzewał sobie ten sam posiłek i polewał go keczupem. Kilka godzin później zmarł

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?

Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?

Czy trzeba jeść 5 posiłków dziennie?

Dla niektórych ilość 5 posiłków codziennie będzie optymalna. Dla innych będzie to za dużo. Inni stwierdzą, że to zdecydowanie za mało! Wszystko zależy tak naprawdę od tego, jak wygląda wasz rozkład dnia. Jeśli przeraża was wizja 5 posiłków w ciągu dnia i to zatrzymuje was przed próbą odchudzania albo rozpoczęcia zdrowego stylu życia, zapomnijcie o tej rekomendacji!

Faktycznie, większość dietetyków będzie rekomendować jedzenie 5 posiłków dziennie jako optymalną ilość. Robi się tak jednak przez spojrzenie na ogół społeczeństwa. Najczęściej rozkład wygląda w ten sposób:

  • Śniadanie
  • 2 śniadanie
  • Obiad
  • Podwieczorek
  • Kolacja

Bez problemu możecie jednak pominąć np. podwieczorek i zamiast tego zjeść większe drugie śniadanie. Niektórzy będą woleli rozbić sobie obiad na 2 dania i zjedzą najpierw zupę, a drugie dania później. Tym samym zjedzą 6 posiłków. To też nie jest problem! Pamiętajcie żeby nie objadać się, jeść dużo warzyw i owoców i w miarę możliwości bazować na pełnoziarnistych produktach takich jak kasze, razowy chleb i ciemny ryż. Rozkład posiłków ciągu dnia jest wtedy sprawą drugorzędną.

Czytaj także:

Mateusz Z googlebox
instagram
Newsy
Mateusz Borkowski z „Gogglebox” schudł aż 160 kg. Wiemy jak wyglądała dieta, która mu w tym pomogła
Niesamowita przemiana! Znany z programu „Gogglebox” Mateusz Borkowski schudł aż 160 kg i pochwalił się zdjęciem – efekty są powalające

Mateusz Borkowski, znany z emitowanego w TTV programu „Googlebox” zaszokował niedawno wszystkie osoby śledzące jego profil w mediach społecznościowych. Mężczyzna dotychczas był kojarzony z potężnej sylwetki – miał nawet ksywkę „Big Boy”. Dziś jednak jest nie do poznania! Gwiazdor telewizyjnego programu dokonał praktycznie niemożliwego. Po tym, gdy jego waga dobiła do 235 kilogramów stwierdził, że dalej już nie może tak żyć. Podjął poważną decyzję i poddał się operacji zmniejszenia żołądka. Dziś waży o 160 kilogramów mniej i wygląda jak zupełnie inny człowiek! Jak tego dokonał? Niedawno udzielił wywiadu, w którym zdradził kulisy swojej walki z otyłością. Dieta Mateusza Borkowskiego z „Googlebox”  po zmniejszeniu żołądka Mateusz wyznał, że nie lubi gdy ludzie operację zmniejszenia żołądka nazywają „pójściem na łatwiznę”. Podkreślił, że zabieg jest bardzo poważny i poprzedzony wieloma badaniami. Natomiast po operacji trzeba ściśle przestrzegać specjalnej diety i absolutnie nie wolno wracać do dawnych, złych nawyków żywieniowych. Kto tak zrobi, ten prawdopodobnie już nigdy nie uwolni się od otyłości, ponieważ taka operacja jest ostatnim rozwiązaniem. Dlatego Mateusz podkreśla, że po prostu przeszedł na dietę, a zmniejszenie żołądka mu w tym pomogło. W dodatku zdradził, jak wygląda jego przeciętny jadłospis w ciągu dnia: Śniadanie:  Sałatka z kurczakiem, serem feta i pomidorami Drugie śniadanie: Twaróg Obiad: Mięso z warzywami Podwieczorek: Jogurt Kolacja: Orzechy Choć rozpiska wygląda dość skromnie, gwiazdor powiedział, że je tak, jak każdy inny człowiek – po prostu zmniejsza porcje. Czy Mateusz z „Googlebox” ma kłopot z nadmiarem skóry po odchudzaniu? Mateusz odchudza się od...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

jak dbać o odporność
Adobe Stock
Zdrowie
Te nawyki każdego dnia osłabiają twoją odporność. Krzywda na własne życzenie...
Jeśli chorujesz częściej niż 2 razy do roku, powinnaś dokładnie przeanalizować swoje nawyki. Wiele z nich może prowadzić do rozwoju wirusów, bakterii i grzybów, z którymi stykasz się przecież na co dzień.

Zanim w Polsce wybuchła pandemia wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, jak wszechobecne w naszym życiu są bakterie i wirusy. Tak naprawdę mamy z nimi do czynienia każdego dnia. Bez względu na to czy wychodzimy z domu, czy też nie. One są wszędzie.  Walkę z tymi patogenami codziennie toczy nasz układ odpornościowy. Prawidłowo funkcjonujący powinien sprawić, że choroby będą dotykać nas stosunkowo rzadko. Jednak osłabiony nie ma siły chronić naszego organizmu. Ten staje się więc o wiele bardziej podatny na infekcje.  Prawdopodobnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że na pracę układu odpornościowego ogromny wpływ mają twoje nawyki.  Niezróżnicowana dieta Do prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, E oraz C, ale także żelazo, cynk i selen. Dlatego tak ważna jest zróżnicowana dieta. Wszystkich wartości nie znajdziesz bowiem w jednym produkcie. Pamiętaj więc, aby spożywać zarówno warzywa i owoce, jak również mięso, ryby, nabiał oraz nasiona. Używki  Nie od dziś wiadomo, że alkohol wypłukuje z organizmu ważne witaminy. Dlatego też spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko infekcji. Na układ odpornościowy negatywnie wpływa również nikotyna, która podrażnia błony śluzowe dróg oddechowych. Te stają się bardziej podatne na działanie szkodliwych patogenów. Niemycie rąk Wydaje ci się to zbyt banalne? Niepotrzebnie. Częste mycie rąk naprawdę wspiera układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi infekcji. Pamiętaj więc, żeby robić to nie tylko po skorzystaniu z ubikacji, ale również po każdym przyjściu do domu, wydmuchaniu nosa, czy odwiedzinach u osoby chorej. Niedojadanie posiłków Każdy organizm potrzebuje energii do walki z różnymi patogenami. Niedojadając więc posiłków lub jedząc ich za...

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...