
W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami.
Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.
Ile mąki dodawać do kopytek?
Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić?
W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać .
Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania.
Przepis na kopytka jak u mamy
Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
kilogram ziemniaków
-
1 szklanka mąki
-
1 jajko
-
masło
-
sól
Przygotowanie:
-
Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut.
-
Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie do ostudzenia.
-
Następnie rozgniećcie je za pomocą tłuczka albo zmielcie w prasce.
-
Do ziemniaków dodajcie kilka szczypt soli, jedno jajko i zacznijcie wyrabiać ciasto. Powoli dosypujcie do niego mąkę.
-
Gdy ciasto zacznie już być odpowiednio zwarte i będzie odchodziło od rąk, możecie przestać dosypywać mąkę.
-
Teraz czas na uformowanie kopytek - podzielcie gotowe ciasto na kilka części i każdą z nich zwińcie w rulonik. Za pomocą noża potnijcie ruloniki na skos, w kształt kopytek.
-
Wlejcie wodę do dużego garnka, posólcie, dodajcie łyżkę masła i zagotujcie. Gdy będzie już wrzeć, partiami wrzucajcie kopytka. Gotujcie je około 3 minuty, aż wypłyną i łyzką cedzakową przekładajcie na talerz po ugotowaniu.
I gotowe! Tak przygotowane kopytka będą smakowały doskonale podane ze skwarkami.