Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne

Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami.

Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne. 

Ile mąki dodawać do kopytek?

Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić?

W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać .

Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania.

Zobacz także
Kopytka

Jak uratować sklejone kopytka? Dodajcie do nich 1 składnik, a nie rozkleją się na waszych oczach

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Przepis na kopytka jak u mamy

Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • kilogram ziemniaków

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • masło

  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut.

  2. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie do ostudzenia.

  3. Następnie rozgniećcie je za pomocą tłuczka albo zmielcie w prasce.

  4. Do ziemniaków dodajcie kilka szczypt soli, jedno jajko i zacznijcie wyrabiać ciasto. Powoli dosypujcie do niego mąkę.

  5. Gdy ciasto zacznie już być odpowiednio zwarte i będzie odchodziło od rąk, możecie przestać dosypywać mąkę.

  6. Teraz czas na uformowanie kopytek - podzielcie gotowe ciasto na kilka części i każdą z nich zwińcie w rulonik. Za pomocą noża potnijcie ruloniki na skos, w kształt kopytek.

  7. Wlejcie wodę do dużego garnka, posólcie, dodajcie łyżkę masła i zagotujcie. Gdy będzie już wrzeć, partiami wrzucajcie kopytka. Gotujcie je około 3 minuty, aż wypłyną i łyzką cedzakową przekładajcie na talerz po ugotowaniu.

I gotowe! Tak przygotowane kopytka będą smakowały doskonale podane ze skwarkami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Własne
Newsy
Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Zamierzacie zrobić kopytka? Zróbcie je z autorskiego przepisu Magdy Gessler. Lepszych nigdzie nie znajdziecie.

Kopytka, to obok klusków śląskich, jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu, zwłaszcza w postaci mięsnego sosu. Jesteście ciekawi, jak przygotowuje je Magda Gessler i co robi, żeby zawsze były one idealne miękkie i sprężyste? Sekret idealnych kopytek Magdy Gessler Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kwestiach kulinarnych. Jakiś czas temu królowa polskiej gastronomii zdradziła swój autorski przepis na kopytka. Ich sekret tkwi w dwóch prostych trikach. Gwiazda zawsze pilnuje odpowiednich proporcji mąki i bardzo starannie wyrabia ciasto. Kopytka przygotowane według jej proporcji wychodzą miękkie i wyjątkowo apetyczne. Koniecznie sprawdźcie jak smakuje to danie. Przepis na ciasto na kopytka według Magdy Gessler Składniki: 1.5 kg ziemniaków mączystych  około 200 g mąki pszennej 2 nieduże jajka łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub maszynkę do mielenia. Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajcie jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną (uważajcie na ilość mąki - gdy dacie jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste, jak te w przepisie Magdy Gessler, warto dodać nieco mniej mąki). Ciasto wyrabiajcie, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (róbcie to w miarę szybko, dzięki czemu kopytka będą delikatne). Stolnicę podsypcie mąką i wyłóżcie na nią ciasto podzielone na kilka części. Z każdej części wałkujcie rulon, z którego następnie wytnijcie kluseczki. Kopytka wrzućcie na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek. Po wrzuceniu koniecznie mieszajcie je od dna, by nie...

Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Kilogram mączystych ziemniaków Szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy
Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie. Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze . Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie. Przepis na haluszki z bryndzą Składniki: 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi Jajko 2-3 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Ok. 15 dag słoniny 15 dag bryndzy Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą. Wymieszajcie całość na gładką masę. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki. Gotujcie kluski przez ok. 5 min. Na patelni wysmażcie skwarki. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków. Smacznego!