Ile jajek można zjeść dziennie? Sprawdźcie, czy nie powinniście ograniczyć ich spożycia
Flickr
Newsy

Ile jajek można zjeść dziennie? Sprawdźcie, czy nie powinniście ograniczyć ich spożycia

Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.

Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki.

Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jajka są niezdrowe?

Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi. 

Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie.

Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających.

Zobacz także
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Macie te objawy? To może być uczulenie na jajka

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka

Ile jajek można jeść dziennie?

Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek tygodniowo w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. To z kolei przekłada się na liczbę ok. 2 jajek dziennie. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj tygodniowo.

Ponadto okazuje się, że ograniczenia dotyczą tylko żółtek – osoby mające problemy z wątrobą powinny je ograniczać. Jeśli chodzi o białka, można je jeść do woli, byle nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania na białko.

Pamiętajcie również, że jajko ugotowane na twardo lub usmażone na tłuszczu jest bardziej ciężkostrawne niż to ugotowane na miękko lub przyrządzone na parze.

Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej
Flickr
Newsy
Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej
Jak podawać jajka, żeby miały jak najwięcej wartości? Jakiego sposobu przyrządzania w szczególności unikać?

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskich domach. Można przygotowywać je same, dodawać do naleśników, ciast i pasztetów. W wielu domach gospodarze nie wyobrażają sobie gotowania i przyrządzania posiłków bez jajek. Czy wiecie jakie sposoby ich podania są najmniej korzystne dla zdrowia, a jak warto je przyrządzać? Jak nie przyrządzać jajek? Najmniej zdrowym sposobem podawania jajek jest oczywiście smażenie. Okazuje się więc, że ulubiona potrawa Polaków, czyli jajecznica, nie jest najlepsza dla zdrowia. Jajka usmażone na szynce czy boczku, to przecież nie tylko same smażone na tłuszczu jajka, które i tak obciążają żołądek, podnoszą cholesterol, sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobom serca, ale także przetworzone czerwone mięso bogate w tłuszcze trans, które szczególnie niezdrowe okazuje się po obróbce termicznej. Niekorzystne dla zdrowia jest też podawanie zwykłych jaj sadzonych,  czyli  wbitych na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i usmażonych. Takie jajka czasem są zasmażone z dwóch stron i to, co jest w nich najbardziej cenione, to niezdrowe, przysmażone i chrupiące białko. Jak podawać jajka, żeby zachować ich wartości i uniknąć smażenia? Jak wszystkie produkty zawierające delikatne, niszczone podczas obróbki cieplnej witaminy i minerały, najlepiej jeśli są spożywane na surowo. Tu jednak pojawia się inny problem w postaci salmonelli, bakterii często występującej w jajkach i drobiu. Jeśli chcecie więc używać surowych jajek, zawsze powinny pochodzić z zaufanej hodowli, zostać dokładnie umyte i sparzone. Jak gotować jajka, żeby były wartościowe i zdrowe? Unikajcie długo gotowanych jajek na twardo. Zamiast tego przyrządzajcie: Jajka na miękko Jajecznicę gotowaną na parze Jajka po wiedeńsku, gotowane w...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Newsy
Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie
Jajka należą do grupy produktów bardzo wartościowych, jednak łączenie ich z pewnymi składnikami nie tylko zaburza cenne właściwości, ale przede wszystkim szkodzi organizmowi. Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić.  Wartościowe zdrowotne jaj O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak: zawierają wiele witamin i minerałów - m.in.  fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K, są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są jednym z najbardziej pożywnych produktów, luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca. Spożywanie jaj w liczbach  Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień. Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol , co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy  z nadciśnieniem . Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych. Z czym nie łączyć jajek? Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego
Ile jajek dziennie jeść i czy w ogóle je jeść? Wyjaśniamy jakie plusy i jakie minusy niesie jedzenie jajek.

Jajecznica i jajko na miękko na śniadanie. Pasta jajeczna do kanapek na drugie śniadanie, a jajko na twardo na kolację, to już 3 jajka dziennie. Pewnie wiecie, że to zdecydowanie za dużo. Co, jednak gdy ograniczycie spożycie jajka do 1 jajka dziennie? Zastanawiacie się, czy 1 jajko dziennie na śniadanie to nic złego? Sprawdźmy. Jaka jest dozwolone dzienne spożycie jajek? Ostrzeżenia lekarzy w zakresie jedzenia jajek, jakie możecie słyszeć, dotyczą zawartego w jajkach cholesterolu. Jedno jajko, a właściwie żółtko, bo białko nie ma go w ogóle, zawiera 200 ml cholesterolu. To niemal cała, dopuszczalna dzienna dawka. 1 jajko byłoby więc odpowiednią ilością zjadaną dziennie gdybyście oprócz niego nie jedli już żadnych innych produktów zawierających cholesterol. A są nimi przecież m.in.: Masło i margaryna Sery: białe, topione, podpuszczkowe, żółte Mleko i śmietana z dużą zawartością tłuszczu Tłuste mięso i ryby Potrawy smażone Fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy Zupy i inne dania gotowe instant Ciasta i ciastka Jeśli natomiast poza jednym jajkiem dziennie w waszym jadłospisie znajdują się także wymienione produkty zawierające duże ilości złego cholesterolu, to dodanie do nich jednego jajka dziennie, znacznie przekracza zalecane dawki. A nadmiar cholesterolu wywołuje poważne choroby jak miażdżycę, choroby serca czy udary. Wartości odżywcze jajka i korzyści dla zdrowia Spożywanie jajek ma jednak wiele korzyści zdrowotnych. Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych aminokwasów i białek, które wpływają na budowę mięśni. Zawierają też inne składniki odżywcze jak witaminy: D, E, B2 i B12, minerały: żelazo, cholina, kwas foliowy, siarkę i cynk. Jak działają jajka na organizm? Poprawiają funkcje poznawcze Pomagają utrzymywać właściwe...