Goście przyszli na kawę, a cukier w waszej cukiernicy zmienił się w twardą bryłę? A może macie przez to problem z odmierzeniem ilości cukru do ciasta? Z tym problemem można sobie łatwo poradzić, stosując trik z wykorzystaniem popularnego owocu. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by cukier się nie zbrylał?

Problem ze zbrylającym się cukrem pojawia się wszędzie tam, gdzie panuje wysoka wilgoć. To dlatego tak ważne jest regularne wietrzenie pomieszczeń - zwłaszcza w jesiennie i zimowe miesiące, gdy przez chłód na zewnątrz rzadko otwieramy okna. A przecież gotowanie, kąpiel i suszenie wypranych ubrań nieustannie powodują parowanie wody w mieszkaniu i tym samym zwiększa to poziom wilgoci. 

To może łatwo prowadzić do takiego zjawiska, jak zbrylony cukier. Przez wilgoć zbija się on w grudki, co nie wygląda zbyt estetycznie i sprawia, że cukier jest mniej wygodny w użyciu. Na szczęście można to łatwo naprawić!

Zobacz także:

Wystarczy, że do cukiernicy lub innego pojemnika ze zbrylonym cukrem włożycie skórkę z cytryny na co najmniej 12 godzin. To sprawi, że cukier znów stanie się sypki.

Jak przechowywać cukier?

Trik ze skórką od cytryny zwalcza skutek, ale nie przyczynę. By cukier się nie zbrylał, bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie.

Przede wszystkim, cukier powinien znaleźć się w suchym, przewiewnym pomieszczeniu, które jest pozbawione wilgoci. Podany przez nas sposób na grudki w cukiernicy działa, ale w sytuacji, gdy cukier jest już twardy jak kamień, to niewiele można już poradzić i trudno będzie go przywrócić do jego pierwotnej, sypkiej formy. 

Pamiętajcie też, że cukru nie można trzymać obok silnie pachnących produktów - zarówno spożywczych, jak i chemii gospodarczej, np. tabletek do zmywarki. Cukier szybko przechodzi bowiem innymi zapachami.

Należy też trzymać go w szczelnych pojemnikach, ponieważ kuchenne szkodniki w postaci owadów szybko się nim zainteresują. Mowa tutaj o:

  • mączniaku młynarku

  • molach spożywczych

  • wołkach zbożowych

  • trojszyku ulcu  

Nie sposób nie wspomnieć też o mrówkach, które pojawiają się wszędzie tam, gdzie znajduje się rozsypany cukier...