Grudki w cukiernicy? Włóżcie do niej ten 1 produkt, a cukier przestanie się zbrylać
Własne
Newsy

Grudki w cukiernicy? Włóżcie do niej ten 1 produkt, a cukier przestanie się zbrylać

Zbrylony cukier to częsty problem, którego można łatwo uniknąć. Pomoże wam w tym produkt, który zawsze macie w kuchni pod ręką.

Goście przyszli na kawę, a cukier w waszej cukiernicy zmienił się w twardą bryłę? A może macie przez to problem z odmierzeniem ilości cukru do ciasta? Z tym problemem można sobie łatwo poradzić, stosując trik z wykorzystaniem popularnego owocu. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by cukier się nie zbrylał?

Problem ze zbrylającym się cukrem pojawia się wszędzie tam, gdzie panuje wysoka wilgoć. To dlatego tak ważne jest regularne wietrzenie pomieszczeń - zwłaszcza w jesiennie i zimowe miesiące, gdy przez chłód na zewnątrz rzadko otwieramy okna. A przecież gotowanie, kąpiel i suszenie wypranych ubrań nieustannie powodują parowanie wody w mieszkaniu i tym samym zwiększa to poziom wilgoci. 

To może łatwo prowadzić do takiego zjawiska, jak zbrylony cukier. Przez wilgoć zbija się on w grudki, co nie wygląda zbyt estetycznie i sprawia, że cukier jest mniej wygodny w użyciu. Na szczęście można to łatwo naprawić!

Wystarczy, że do cukiernicy lub innego pojemnika ze zbrylonym cukrem włożycie skórkę z cytryny na co najmniej 12 godzin. To sprawi, że cukier znów stanie się sypki.

Zobacz także
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Jak przechowywać cukier?

Trik ze skórką od cytryny zwalcza skutek, ale nie przyczynę. By cukier się nie zbrylał, bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie.

Przede wszystkim, cukier powinien znaleźć się w suchym, przewiewnym pomieszczeniu, które jest pozbawione wilgoci. Podany przez nas sposób na grudki w cukiernicy działa, ale w sytuacji, gdy cukier jest już twardy jak kamień, to niewiele można już poradzić i trudno będzie go przywrócić do jego pierwotnej, sypkiej formy. 

Pamiętajcie też, że cukru nie można trzymać obok silnie pachnących produktów - zarówno spożywczych, jak i chemii gospodarczej, np. tabletek do zmywarki. Cukier szybko przechodzi bowiem innymi zapachami.

Należy też trzymać go w szczelnych pojemnikach, ponieważ kuchenne szkodniki w postaci owadów szybko się nim zainteresują. Mowa tutaj o:

  • mączniaku młynarku

  • molach spożywczych

  • wołkach zbożowych

  • trojszyku ulcu  

Nie sposób nie wspomnieć też o mrówkach, które pojawiają się wszędzie tam, gdzie znajduje się rozsypany cukier...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
AdobeStock
Newsy
Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu
Cukier ma bardzo długi okres przydatności, jednak pod wpływem wilgoci może zamienić się w twardą jak skała grudkę. Jak tego uniknąć?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zwykle dodajemy go do kawy lub herbaty oraz używamy do przygotowywania deserów, naleśników i ciast. Czy wiecie, jak powinno się go prawidłowo przechowywać? Sprawdźcie a wasz cukier zawsze będzie świeży i nigdy nie pojawią się w nim grudki czy niechciane owady. Jak przechowywać cukier? Cukier biały można przechowywać bardzo długo. Właściwie przechowywany cukier ma nieokreślony okres przydatności do spożycia, ale należy pamiętać, że cukier bardzo nie lubi wilgoci. Wilgoć sprawia, że cukier jest twardy i grudkowaty. Gdy tak się stanie, nie ma sposobu, aby ten proces cofnąć. Dlatego zawsze należy przechowywać cukier w szczelnie zamykanym pojemniku i trzymać go w chłodnym, suchym miejscu. Warto też umieścić w pojemniku kawałki jabłka lub marchewki, które zapobiegną skawaleniu cukru. Cukier można również przechowywać w oryginalnych, papierowych torebkach umieszczając je w chłodnym, ciemnym miejscu. Ponieważ kryształki cukru bardzo szybko pochłaniają inne zapachy, nie trzymajcie nigdy cukru obok intensywnie pachnących produktów, np. przypraw, ponieważ wasz cukier może po jakimś czasie przejść ich zapachem.  Nie przechowujcie też cukru w piwnicy, ponieważ może on zacząć wydzielać zapach stęchlizny. Trzymajcie go z dala od chemii gospodarczej lub czegokolwiek innego, co ma nieprzyjemny zapach. Co zrobić, żeby w cukrze nie pojawiły się owady? Źle przechowywany cukier może przyciągnąć nieproszonych gości. Jeśli zobaczycie, że w waszym cukrze pojawiły się szkodniki, od razu wyrzućcie całe opakowanie, ponieważ mogły one złożyć jajeczka, z których rozwiną się później larwy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Wystarczy, że zawsze będziecie trzymać cukier w zamknięciu, aby nie...

sposób na zbrylony cukier
Adobe Stock
Triki kulinarne
Wasz brązowy cukier skostniał? Jest na to sposób. Tę metodę znają tylko nieliczni
Kiedy do sypkiego cukru dostanie się zbyt dużo wilgoci, ten zmienia się w twardą bryłę. Istnieje jednak pewien prosty sposób, aby zaradzić temu problemowi. Wystarczy użyć skórki z popularnego owocu.

Dlaczego cukier się zbryla? Zbrylający się cukier to powszechny problem. Zmaga się z nim wiele pań domu. Wytwarzająca się na jego powierzchni twarda skorupa to efekt zbyt dużej wilgoci dostającej się do wnętrza produktu.  Dzieje się tak nie tylko z powodu bezpośredniego wkładania mokrej łyżki z herbaty do cukiernicy, ale również wilgoci wchłanianej przez produkt z powietrza. Na szczęście istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Sposób na zbrylony cukier Aby cukier stał się znowu sypki należy przede wszystkim wyciągnąć z niego wilgoć. Brzmi skomplikowanie, jednak w rzeczywistości jest banalnie proste. Do tej czynności można użyć na przykład chleba, ryżu, bądź cukrowych pianek.  Jednak w tej konkurencji niekwestionowanym zwycięzcą okazuje się skórka z pomarańczy. Wystarczy, że umieścisz ją wraz ze zbrylonym cukrem w hermetycznym pojemniku, bądź woreczku strunowym na całą noc. Po wyjęciu cukier będzie jak nowy! Inne zastosowania skórki z pomarańczy Szczególnie w okresie jesienno-zimowym Polacy wyrzucają do kosza masę skórek z pomarańczy. To błąd. Ten produkt można przecież wykorzystać do wielu rzeczy. Oprócz przywrócenia sypkości cukru, skórka z pomarańczy idealnie sprawdzi się również w wielu innych dziedzinach, na przykład jako naturalny odświeżacz powietrza. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić domowy ocet. Produkt idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący łazienkę oraz ślady po kawie.  Pamiętaj jednak, że używając pomarańczy w kuchni, nie zawsze musisz obierać ją ze skórki. Istnieją przypadki, w których ten smakowity owoc możesz użyć w całości, na przykład przygotowując aromatyczną, zimową herbatę z przepisu Ani Starmach.    ...

Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
Nieproszeni goście z ogrodu buszują w waszej kuchni? Poznajcie naturalne sposoby na mrówki w domu.

Gdy dni i noce są ciepłe, okna są otwarte cały czas. Niestety, często jest to zachęta dla niechcianych gości do odwiedzin w waszym domu i mieszkaniu! Osy chętnie zrobią sobie gniazdo na balkonie, a pająki będą szukały cichych i rzadko sprzątanych kątów w domu. Z tymi insektami można sobie jednak stosunkowo łatwo poradzić. Dużo trudniejszym przeciwnikiem są mrówki, które zwabione zapachem jedzenia mogą zechcieć się do was wprowadzić. Jak pozbyć się mrówek z kuchni naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Woda z czosnkiem na mrówki Czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy, choć jego zapach nie wszystkim odpowiada. Nie cierpią go również mrówki! Można wykorzystać tę wiedzę przeciwko tym uciążliwym owadom i sporządzić miksturę z czosnku. Należy rozgnieść kilka ząbków czosnku, włożyć do słoika, zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie przelejcie wodę z czosnkiem do garnka i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Po ostudzeniu przelejcie do butelki ze spryskiwaczem i opryskajcie miejsca, w których pojawiają się mrówki. Ryż na mrówki Sposób dla cierpliwych, choć podobno bardzo skuteczny. Wysypcie ziarenka ryżu na ścieżce, którą poruszają się mrówki. Zabiorą one ryż do mrowiska, gdzie ziarenka zaczną się psuć i fermentować – pleśń, która na nich powstanie, jest dla mrówek trująca! Pieprz czarny na mrówki Podobnie jak w przypadku czosnku, mrówki nie przepadają również za pieprzem – szczególnie świeżym i bardzo aromatycznym! Rozgniećcie kilka ziaren czarnego pieprzu i wymieszajcie je z wodą. Wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i popryskajcie wszędzie tam, gdzie pojawiają się mrówki. Sok z cytryny na mrówki Mrówki nie przepadają za kwasem, dlatego sok z cytryny jest dość...

Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Własne
Newsy
Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić
Zwykle używamy ich do przecierania różnych powierzchni, ale niektórzy wkładają je do... lodówki. Zdziwicie się w jakim celu.

Aby żywność zamknięta w lodówce mogła być długo świeża, musi w niej być trochę wilgoci. Niestety, jej nadmiar powoduje, że pleśń i bakterie mogą zacząć szybko się rozwijać i sprawić, że żywność zacznie się psuć i rozkładać. Co zrobić, by żywność w naszej lodówce była dłużej świeża? Użyjcie kuchennej ścierki do wycierania. Dlaczego warto włożyć do lodówki ścierkę? Wydawać by się mogło, że ścierka jest przeznaczona tylko do wycierania różnych powierzchni, ale tak naprawdę ma ona również inne, ukryte zastosowanie. To z pewnością ułatwi wam życie i jeszcze pomoże wam zaoszczędzić. Włożenie ścierki do lodówki to ciekawy trik, który pomoże wam zachować dłuższą świeżość produktów przechowywanych w lodówce, a zwłaszcza owoców i warzyw. Ścierka zwykle jest wykonana z bardzo chłonnego materiału, dzięki czemu świetnie pochłania wilgoć. To z kolei sprawia, że jedzenie w waszej lodówce będzie psuło się o wiele wolniej. To niezwykle ważne w obliczu tego, jak często zdarza nam się psuć żywnośc. Jak pokazują niedawne statystyki, w Polsce marnuje się rocznie około 5 mln ton żywności. Aż za 60 proc. przypadków odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych. Co najczęściej wyrzucany do kosza? Są to warzywa, owoce, pieczywo oraz wędliny.  Sposób na wilgoć w lodówce z wykorzystaniem ścierki Weźcie nowe, czyste ścierki i wyłóżcie nimi swoją lodówkę a następnie połóżcie na nich zakupione produkty spożywcze, zwłaszcza te, które szybko się psują, czyli: wędliny, sery owoce warzywa. Ścierka pochłonie wilgoć i sprawi, że wasze produkty dłużej pozostaną świeże.  Inne sposoby na zmniejszenie wilgoci w lodówce Jednym ze sposobów na ograniczenie wilgoci jest...