Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd
AdobeStock
Newsy

Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd

Wbrew pozorom nawet tak prosta czynność, jak gotowanie warzyw wymaga stosowania się do pewnych zasad. Sprawdźcie, jaki błąd popełnia wiele osób.

W waszym codziennym jadłospisie z pewnością znajdują się warzywa (o ile odżywiacie się zdrowo). Spożywane na surowo, pieczone, smażone czy gotowane - możliwości ich przyrządzenia jest mnóstwo, w zależności od wybranego przepisu. Ale czy wiecie, że bardzo wiele osób popełnia pewien błąd przy gotowaniu warzyw? Sprawdźcie, czy też to robicie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Częsty błąd przy gotowaniu warzyw

Jak wygląda u was typowe przyrządzanie obiadu składającego się z ugotowanych warzyw? Pewnie wlewacie wodę do garnka, wkładacie warzywa, solicie i włączacie gaz. Tutaj właśnie pojawia się najczęściej popełniany błąd!

Sól dodaje się bowiem dopiero na samym końcu (podobnie jak w przypadku rosołu). Dzięki temu warzywa zachowają pełnię swojego smaku oraz strukturę. Jeśli wsypiecie sól do garnka już na początku gotowania, wówczas mocno stracą one na swojej wartości. 

Które warzywa trzeba gotować?

Większość warzyw można bezpiecznie spożywać na surowo, jednak część z nich koniecznie należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie grozi wam w najlepszym wypadku zatrucie pokarmowe. Każdy dobrze wie, że gotowanie m.in. następujących warzyw jest obowiązkowe.

  • ziemniaki
  • fasolę
  • soczewicę
  • groch

Co jednak z bardziej trudnymi i nieoczywistymi przypadkami? Takie warzywa jak kalafior, brokuły, por czy brukselka mogą być spożywane na surowo, jednak gotowanie sprawia, że są bardziej lekkostrawne i mniej podrażniają żołądek. Warto o tym pamiętać przyrządzając potrawy m.in. dla osób cierpiących na refluks i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Zobacz także
Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Używacie tej samej deski do krojenia chleba warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Jak prawidłowo gotować warzywa?

Choć gotowanie warzyw jest zasadniczo proste, warto stosować się do sprawdzonych porad - dzięki nim przyrządzane dania będą jeszcze smaczniejsze, a do tego zdrowe! Pamiętajcie o tych zasadach:

  • warzywa należy obierać i kroić tuż przed ugotowaniem - nie warto robić tego wcześniej i zostawiać w garnku z zimną wodą na kilka godzin, ponieważ w ten sposób wypłuczecie z nich tylko witaminy i składniki odżywcze.
  • jeżeli nie musicie, nie krójcie warzyw - najlepiej gotować je w całości, by zachować znajdujące się w nich witaminy.
  • gotujcie zawsze pod przykryciem - w ten sposób ograniczycie dosłowne „parowanie” witamin z garnka. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania...

gotowanie częste błędy
Pixabay
Newsy
Makaron gotujesz w garnku? Robisz niepotrzebny błąd. Marnujesz tylko wodę i swój cenny czas
Prawdopodobnie gotując makaron, popełniacie ten błąd. Rozwiązanie jest bardzo proste!

Czy przy gotowaniu makaronu można popełnić jakiś błąd? Oczywiście, i to nie jeden! Okazuje się, że przyrządzanie go nie jest tak banalnie proste, jak nam się wydawało. W dodatku wiele wskazuje na to, że przez całe życie źle go gotowaliśmy! Makaron to jeden z podstawowych produktów w kuchni Wyobrażacie sobie polską kuchnię bez makaronu? Nam też przychodzi to z trudem! Rosół z nitkami to absolutna podstawa wielu obiadów. Niektórzy jedzą rosół z ziemniakami lub z ryżem. Było to szczególnie popularne w czasach, gdy makaronu nie można było po prostu kupić w sklepie, a jego przygotowanie było żmudnym przedsięwzięciem. Wyrobienie ciasta, rozwałkowanie, cięcie na długie nitki i gotowanie zabierało sporo czasu, dlatego przyrządzano go od święta. Makaron jemy też w formie łazanek oraz na słodko z serem – szczególnie dzieci. Polacy chętnie przyjęli też do siebie dania włoskiej kuchni i spaghetti cieszy się u nas dużą popularnością. Makaron pasuje zarówno do mięsa, jak i warzyw. Słowem, jest to podstawowy element naszej kuchni! Ale czy przygotowujecie go poprawnie? Wygląda na to, że nawet makaron można zepsuć. Dowiedzcie się, jaki błąd popełniacie! Jak prawidłowo gotować makaron? Nie ma chyba nic gorszego niż rozgotowane i klejące się do siebie nitki makaronu. A to niestety często się zdarza, zwłaszcza gdy jesteśmy zabiegani i nie pilnujemy czasu gotowania. Makaron powinno się ściągać z ognia po maksymalnie 10 minutach lub wcześniej, jeśli preferujemy wersję al dente . Jednak wszystkie instrukcje dotyczące przyrządzania makaronu mówią o tym, żeby wrzucać go do gotującej się i osolonej wody. A to jest właśnie ogromny błąd! Istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na pyszny makaron, który wyjdzie idealnie i nie będzie się kleił. Makaron gotowany na...