W waszym codziennym jadłospisie z pewnością znajdują się warzywa (o ile odżywiacie się zdrowo). Spożywane na surowo, pieczone, smażone czy gotowane - możliwości ich przyrządzenia jest mnóstwo, w zależności od wybranego przepisu. Ale czy wiecie, że bardzo wiele osób popełnia pewien błąd przy gotowaniu warzyw? Sprawdźcie, czy też to robicie.

Częsty błąd przy gotowaniu warzyw

Jak wygląda u was typowe przyrządzanie obiadu składającego się z ugotowanych warzyw? Pewnie wlewacie wodę do garnka, wkładacie warzywa, solicie i włączacie gaz. Tutaj właśnie pojawia się najczęściej popełniany błąd!

Sól dodaje się bowiem dopiero na samym końcu (podobnie jak w przypadku rosołu). Dzięki temu warzywa zachowają pełnię swojego smaku oraz strukturę. Jeśli wsypiecie sól do garnka już na początku gotowania, wówczas mocno stracą one na swojej wartości. 

Które warzywa trzeba gotować?

Większość warzyw można bezpiecznie spożywać na surowo, jednak część z nich koniecznie należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie grozi wam w najlepszym wypadku zatrucie pokarmowe. Każdy dobrze wie, że gotowanie m.in. następujących warzyw jest obowiązkowe.

Zobacz także:

  • ziemniaki
  • fasolę
  • soczewicę
  • groch

Co jednak z bardziej trudnymi i nieoczywistymi przypadkami? Takie warzywa jak kalafior, brokuły, por czy brukselka mogą być spożywane na surowo, jednak gotowanie sprawia, że są bardziej lekkostrawne i mniej podrażniają żołądek. Warto o tym pamiętać przyrządzając potrawy m.in. dla osób cierpiących na refluks i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Jak prawidłowo gotować warzywa?

Choć gotowanie warzyw jest zasadniczo proste, warto stosować się do sprawdzonych porad - dzięki nim przyrządzane dania będą jeszcze smaczniejsze, a do tego zdrowe! Pamiętajcie o tych zasadach:

  • warzywa należy obierać i kroić tuż przed ugotowaniem - nie warto robić tego wcześniej i zostawiać w garnku z zimną wodą na kilka godzin, ponieważ w ten sposób wypłuczecie z nich tylko witaminy i składniki odżywcze.
  • jeżeli nie musicie, nie krójcie warzyw - najlepiej gotować je w całości, by zachować znajdujące się w nich witaminy.
  • gotujcie zawsze pod przykryciem - w ten sposób ograniczycie dosłowne „parowanie” witamin z garnka. 

Źródło: stylzycia.radiozet.pl