boczek w łupinach cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy

Gotowany boczek w łupinach cebuli. Pyszna domowa wędlina na kanapki  

Takiego boczku z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Tajna receptura zakładająca gotowanie w łupinach cebuli i czosnku sprawia, że mięso staje się niesamowicie smaczne! Przetestujcie i sami się przekonajcie!

Nic na świecie nie może się równać ze smakiem domowej wędliny. Ta na bazie boczku gotowanego w łupinach, z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilogram surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Woda
  • Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, suszonego czosnku i majeranku. 
Zobacz także
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek w łupinach umyjcie pod bieżącą, ciepłą wodą. Czyste ząbki czosnku rozgniećcie przy pomocy noża.
  2. Do średniej wielkości garnka wlejcie wodę do ¾ wysokości i umieśćcie w niej cebulę oraz czosnek wraz ze wszystkimi łupinami.
  3. Do wody dodajcie również 1 łyżeczkę pieprzu czarnego w kulkach, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe.
  4. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu do wywaru włóżcie boczek.
  6. Jeśli woda nie zakrywa mięsa, koniecznie jej dolejcie.
  7. Boczek gotujcie aż do miękkości, obracając go co kilka minut.
  8. Kiedy stanie się już wystarczająco miękki wyjmijcie go z wody i odstawcie do wystudzenia.
  9. W małej miseczce umieśćcie majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Całość wymieszajcie. 
  10. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyjcie wystudzone mięso, a następnie zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

domowe smarowidło
Adobe Stock
Newsy
Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować
Swojski smalec ze skwarkami przy rilettes wręcz się chowa. Smarowidło do chleba przygotowane z dodatkiem wina wręcz rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na przekąskę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.

Swojskie stoły podczas wielu imprez nie mogą się obyć bez swojskich wędlin, własnoręcznie przygotowanych nalewek, pysznych kiszonych ogórków i oczywiście bez smalcu ze skwarkami. To stanowisko jest najbardziej oblegane podczas wesel. Domowe smarowidło to idealny dodatek do pieczywa nie tylko na ważne święta, ale i na co dzień. Rilettes zdecydowanie wygrywa starcie ze smalcem. Domowe rilettes Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane smarowidło. Oprócz wyjątkowego smaku, macie również pewność iż nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. Rilettes to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa oraz kiszonych ogórków. Przyrządzone z mięsa wieprzowego z białym wytrawnym winem wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Przepis na domowe smarowidło Składniki: 800 g łopatki wieprzowej bądź karkówki 500 g surowego boczku 200 g smalcu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki soli szczypta cukru 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca 3 goździki 3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso oraz boczek dokładnie umyjcie, oszuście i pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Przełóżcie je do większego garnka z grubym dnem bądź do naczynia żaroodpornego. Do tak przygotowanego mięsa dodajcie smalec, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zalejcie wodą, aby wszystkie produkty znalazły się pod jej powierzchnią. Składniki rillettes zagotujcie i zbierzcie szumowinę. Naczynie przykryjcie i całość gotujcie na minimalnym ogniu przez dwie godziny. Z garnka usuńcie wszystkie przyrpawy, cebulę oraz czosnek. Do mięsa dolejcie wino i ocet jabłkowy....

fasolka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Sycąca i wyrazista w smaku fasolka z kociołka. Tego dania nie można przestać jeść
Fasolka gotowana na kuchennej płycie, nie może się równać z daniem powstającym w umieszczonym nad ogniskiem kociołku. Potrawę możecie śmiało przygotowywać nie tylko jesienią, ale również zimą. W końcu po dniu pełnym białego szaleństwa, trzeba się porządnie rozgrzać. To danie z pewnością was nie zawiedzie.

Choć ogniska przywodzą na myśl głównie letnie i jesienne wieczory, równie popularne jest ich palenie zimą. Szczególnie po wyczerpującym dniu spędzonym na kuligu, nartach lub sankach, miło jest ogrzać się w ten sposób i móc spędzić jeszcze chwilę na powietrzu. A kiedy już tak człowiek siedzi, to sami przyznacie, że coś by przekąsił i tu z pomocą przychodzi nasz przepis na fasolkę z kociołka. Przepis na fasolkę z kociołka Będziecie potrzebować 1 kilograma fasoli 2 cebuli 300 gramów boczku wędzonego 200 gramów kiełbasy 500 gramów przecieru pomidorowego 1 łyżki smalcu Przypraw i ziół: soli, pieprzu, papryki, majeranku, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych Przygotowanie Fasolę umieśćcie w dużej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie ją wraz z wodą, w której się moczyła do kociołka. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujcie przez ok. 1 godzinę. Kiełbasę oraz boczek pokrójcie w kostkę, umieśćcie na rozgrzanej patelni i podmażcie. Nie potrzebny wam do tego żaden tłuszcz, ponieważ wspomniane produkty są z natury wystarczająco tłuste. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, umieśćcie na patelni wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie zeszklijcie na wytopionym z nich tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę umieśćcie w kociołku, w którym gotuje się fasola. Do mikstury dodajcie przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zioła. Całość dokładnie zamieszajcie i gotujcie przez ok. 25 minut. Gotowe! Tak przygotowana fasolka z kociołka, najlepiej smakuje z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i gorącą herbatą. Źródło: gotujmy