boczek w łupinach cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy

Gotowany boczek w łupinach cebuli. Pyszna domowa wędlina na kanapki  

Takiego boczku z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Tajna receptura zakładająca gotowanie w łupinach cebuli i czosnku sprawia, że mięso staje się niesamowicie smaczne! Przetestujcie i sami się przekonajcie!
Weronika Kępa
styczeń 05, 2021

Nic na świecie nie może się równać ze smakiem domowej wędliny. Ta na bazie boczku gotowanego w łupinach, z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Woda
  • Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, suszonego czosnku i majeranku. 

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek w łupinach umyjcie pod bieżącą, ciepłą wodą. Czyste ząbki czosnku rozgniećcie przy pomocy noża.
  2. Do średniej wielkości garnka wlejcie wodę do ¾ wysokości i umieśćcie w niej cebulę oraz czosnek wraz ze wszystkimi łupinami.
  3. Do wody dodajcie również 1 łyżeczkę pieprzu czarnego w kulkach, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu do wywaru włóżcie boczek. Jeśli woda nie zakrywa mięsa, koniecznie jej dolejcie.
  5. Boczek gotujcie aż do miękkości, obracając go co kilka minut. Kiedy stanie się już wystarczająco miękki wyjmijcie go z wody i odstawcie do wystudzenia.
  6. W małej miseczce umieśćcie majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Całość wymieszajcie. 
  7. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyjcie wystudzone mięso, a następnie zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc.

Gotowe!

Komentarze
pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Przeczytaj