Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”

Światowej sławy kucharz dzieli się swoją wiedzą na temat jajecznicy. Trzymajcie się ściśle jego rad, a wyjdzie wam najlepsze pod słońcem kremowe i proste danie.

Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna.

Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę?

Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler.

To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję.

Zobacz także
38-latek włamał się do hostelu w Zamościu, by usmażyć jajecznicę. Nie zgadlibyście, co było dalej

38-latek włamał się do hostelu w Zamościu, by... usmażyć jajecznicę. Nie zgadniecie, co było dalej

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.

Jajecznica według Gordona Ramseya

Angielski restaurator ma cztery proste zasady smażenia jajek. Oto one:

  1. Nigdy nie mieszajcie jajek przed wlaniem ich na patelnię
  2. Nie sólcie jajek przed smażeniem
  3. Bądźcie cierpliwi. Gordon zaleca robienie jajecznicy na średnim ogniu, wcale nie bardzo małym. Jajka trzeba na przemian podgrzewać i zdejmować z ognia. Tę czynność należy powtarzać co chwila.
  4. Na koniec najważniejsze – przed zdjęciem jajecznicy z patelni, dodajcie do niej łyżkę zimnej śmietany. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce. Tylko zimna spowoduje, że proces gotowania natychmiast zostanie zakończony, a jajecznica pozostanie  kremowa.

Źródło: Haps.pl, Instagram/noisy.dinner, wikipadia.pl

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Usmażcie jajecznicę w ten sposób, a wyjdzie niesamowicie kremowa i aksamitna. Palce lizać
Idealne śniadanie nie obędzie się bez idealnej jajecznicy. Wystarczy dodać do niej kilka składników, by zwykłe codzienne jedzenie stało się wyjątkowa przyjemnością.

Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica. Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza. Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa. Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki. Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania. Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis Składniki: 6 jajek 3 łyżki masła Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche) Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne Rukola – kilka listków Nieco szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie: Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą. Użyjcie pieprzu wedle uznania...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...