Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna.
Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć.
Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę?
Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler.
To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję.
Zobacz także:
Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.
Jajecznica według Gordona Ramseya
Angielski restaurator ma cztery proste zasady smażenia jajek. Oto one:
- Nigdy nie mieszajcie jajek przed wlaniem ich na patelnię
- Nie sólcie jajek przed smażeniem
- Bądźcie cierpliwi. Gordon zaleca robienie jajecznicy na średnim ogniu, wcale nie bardzo małym. Jajka trzeba na przemian podgrzewać i zdejmować z ognia. Tę czynność należy powtarzać co chwila.
- Na koniec najważniejsze – przed zdjęciem jajecznicy z patelni, dodajcie do niej łyżkę zimnej śmietany. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce. Tylko zimna spowoduje, że proces gotowania natychmiast zostanie zakończony, a jajecznica pozostanie kremowa.
Źródło: Haps.pl, Instagram/noisy.dinner, wikipadia.pl