Jaka powinna być jajecznica? Czy w ogóle istnieje jakaś „najlepsza” jej wersja skoro każdy lubi ją robić po swojemu? Niektórzy wolą mocno podsmażoną i tak sztywną, że można by ją kroić nożem. Inni wolą jak jest półpłynna.

Jednak obiektywnie najlepsza jajecznica, czyli taka, którą lubi najwięcej osób, to potrawa, w której jajka nie są ani niedosmażone, ani nieprzesmażone. Powinna być wilgotna, ale zwarta, musi być puszysta i delikatna. Gordon Ramsej wie jak ją usmażyć.

Kim jest Gordon Ramsey i skąd wie jak smażyć naszą jajecznicę?

Gordon Ramsey to szkocki kucharz, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz wielu programów kulinarnych. Jest między innymi prowadzącym telewizyjnego reality show „Hell’s Kitchen”. Szkot prowadził też angielską i amerykańską wersję znanego u nas programu „Kuchenne rewolucje” prowadzonego przez Magdę Gessler.

To kucharz, który w swoim dorobku posiada dwie gwiazdki Michelin, potrafi więc gotować i wie jak najlepiej przygotowywać niezapomniane potrawy. 56-latek jest znany z mistrzowskiego opracowania trudnych dań, których powodzenie sprawdzić można dopiero po wyjęciu z pieca i przekrojeniu. Nie ulega wątpliwości, że trzeba do tego więc mieć wiedzę, wyczucie i kucharską intuicję.

Zobacz także:

Kucharz poza wykwintnymi daniami, w mistrzowskim wydaniu podaje jednak także codzienne i proste dania jak… jajecznica. Jajecznica, niezwykle popularna w Polsce, jest daniem jadanym na całym świecie. Nie tylko my uwielbiamy jej smak. Na śniadania jedzą je też Anglicy, Niemcy, Amerykanie i wiele innych narodów.

Jajecznica według Gordona Ramseya

Angielski restaurator ma cztery proste zasady smażenia jajek. Oto one:

  1. Nigdy nie mieszajcie jajek przed wlaniem ich na patelnię
  2. Nie sólcie jajek przed smażeniem
  3. Bądźcie cierpliwi. Gordon zaleca robienie jajecznicy na średnim ogniu, wcale nie bardzo małym. Jajka trzeba na przemian podgrzewać i zdejmować z ognia. Tę czynność należy powtarzać co chwila.
  4. Na koniec najważniejsze – przed zdjęciem jajecznicy z patelni, dodajcie do niej łyżkę zimnej śmietany. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce. Tylko zimna spowoduje, że proces gotowania natychmiast zostanie zakończony, a jajecznica pozostanie  kremowa.

Źródło: Haps.pl, Instagram/noisy.dinner, wikipadia.pl