Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Adobe Stock
Newsy

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Jesteście ciekawi polskich smaków z dalekich Kresów? Zróbcie te gołąbki z ziemniakami!

Na pewno większość z was doskonale zna przepis na tradycyjne gołąbki. Gotowana kapusta, farsz z ryżu i mięsa, a do tego pyszny sos pomidorowy. Palce lizać!

Ale jeżeli macie ochotę na gołąbki w nieco innej wersji, to warto poszukać inspiracji w kuchni regionalnej. Skrywa ona wiele ciekawych skarbów – na przykład przepis na genialne gołąbki ziemniaczane! To jedna z potraw popularnych w Kresach Wschodnich. Musicie spróbować!

Po II wojnie światowej nastąpiły masowe przesiedlenia Polaków z Kresów na zachód – najczęściej na Dolny Śląsk. I choć ludzie byli zmuszeni opuścić swoje miejscowości, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje i tradycje, także te kulinarne. Kto ma dziadków albo rodziców z Kresów ten na pewno próbował gołąbków z ziemniakami. Jeśli nie, to możecie samodzielnie je przyrządzić i spróbować – smakują genialnie! Fantastycznie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • Pół szklanki soku z kapusty kiszonej
  • Pół szklanki śmietany
  • Pół szklanki rosołu
  • Smalec
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
golabki twarda kapusta

Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina

jak zrobić gołąbki?

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wrzątkiem, wierzchem do góry. Potrzymajcie kapustę przez chwilę w garnku, wyjmijcie, obierzcie z kilku wierzchnich liści i znów włóżcie do wrzącej wody. Zdejmujcie tak liście z kapusty i wkładajcie do wody.
  2. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na smalcu.
  4. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z usmażoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawcie majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu.
  5. Następnie układajcie farsz na liściach kapusty i zawijajcie.
  6. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie bulionem wymieszanym ze śmietaną. Duście przez 45 minut.
  7. Około 15 minut przed końcem gotowania wlejcie do garnka sok z kapusty. I gotowe!
gołąbki z ziemniakami
Flickr
Newsy
Dodajcie to do gołąbków a wasze kubki smakowe oszaleją. Prosty składnik. W życiu nie zgadniecie o co chodzi
Lubicie specjały kuchni regionalnej? Ten wyjątkowy przepis na gołąbki na pewno wam się spodoba!

Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie! Przepis na gołąbki podolskie Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 5 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oleju Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków! Obierzcie cebulę i pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela...

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia
Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków? Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 młoda kapusta 500 gram mielonego mięsa  1 cebula 1 łyżka oleju 5 ziemniaków 1 jajo Sól selerowa i pieprz Koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Koperek Kapelusz prawdziwka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki. Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową. Dusić gołąbki ok 40 minut. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i...

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 
Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!  Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 0,5 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie:  Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki  Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.  Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...