Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków
Adobe Stock
Newsy

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Jesteście ciekawi polskich smaków z dalekich Kresów? Zróbcie te gołąbki z ziemniakami!

Na pewno większość z was doskonale zna przepis na tradycyjne gołąbki. Gotowana kapusta, farsz z ryżu i mięsa, a do tego pyszny sos pomidorowy. Palce lizać!

Ale jeżeli macie ochotę na gołąbki w nieco innej wersji, to warto poszukać inspiracji w kuchni regionalnej. Skrywa ona wiele ciekawych skarbów – na przykład przepis na genialne gołąbki ziemniaczane! To jedna z potraw popularnych w Kresach Wschodnich. Musicie spróbować!

Po II wojnie światowej nastąpiły masowe przesiedlenia Polaków z Kresów na zachód – najczęściej na Dolny Śląsk. I choć ludzie byli zmuszeni opuścić swoje miejscowości, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje i tradycje, także te kulinarne. Kto ma dziadków albo rodziców z Kresów ten na pewno próbował gołąbków z ziemniakami. Jeśli nie, to możecie samodzielnie je przyrządzić i spróbować – smakują genialnie! Fantastycznie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • Pół szklanki soku z kapusty kiszonej
  • Pół szklanki śmietany
  • Pół szklanki rosołu
  • Smalec
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
golabki twarda kapusta

Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina

jak zrobić gołąbki?

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wrzątkiem, wierzchem do góry. Potrzymajcie kapustę przez chwilę w garnku, wyjmijcie, obierzcie z kilku wierzchnich liści i znów włóżcie do wrzącej wody. Zdejmujcie tak liście z kapusty i wkładajcie do wody.
  2. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na smalcu.
  4. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z usmażoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawcie majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu.
  5. Następnie układajcie farsz na liściach kapusty i zawijajcie.
  6. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie bulionem wymieszanym ze śmietaną. Duście przez 45 minut.
  7. Około 15 minut przed końcem gotowania wlejcie do garnka sok z kapusty. I gotowe!
Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler
Gotujmy.pl/choineczka04
Newsy
Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa
W sosie pomidorowym czy pieczarkowym? Pieczone czy duszone na wolnym ogniu? Co dom, to inny przepis. Jedno jest pewne, gołąbki kochają wszyscy! Magda Gessler proponuje nową wariację odnośnie tej potrawy, która z pewnością wielu zaskoczy.

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom.  Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć! Składniki: 1 główka białej kapusty 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg) 2 cebule 1 jajko ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki soku z kiszonej kapusty ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego majeranek sól pieprz smalec Wykonanie:  Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu. Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem. W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty,...

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube/Facebook, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tym razem Tomasz Strzelczyk wraz ze swoją babcią Marysią pokazuje, jak zrobić pyszne gołąbki z jej autorskiego przepisu. Pyszne, że palce lizać!

Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich. Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności. Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy.  Przepis na gołąbki babci Marysi Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma surowych ziemniaków pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej pół litra bulionu warzywnego 1 kapusta oraz woda z parzenia liści Garść grzybów suszonych  2 cebule 2 jajka masło sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty.  Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić! Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na...

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

gołąbki z ziemniakami
Flickr
Newsy
Dodajcie to do gołąbków a wasze kubki smakowe oszaleją. Prosty składnik. W życiu nie zgadniecie o co chodzi
Lubicie specjały kuchni regionalnej? Ten wyjątkowy przepis na gołąbki na pewno wam się spodoba!

Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie! Przepis na gołąbki podolskie Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 5 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oleju Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków! Obierzcie cebulę i pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela...