Na pewno większość z was doskonale zna przepis na tradycyjne gołąbki. Gotowana kapusta, farsz z ryżu i mięsa, a do tego pyszny sos pomidorowy. Palce lizać!

Ale jeżeli macie ochotę na gołąbki w nieco innej wersji, to warto poszukać inspiracji w kuchni regionalnej. Skrywa ona wiele ciekawych skarbów – na przykład przepis na genialne gołąbki ziemniaczane! To jedna z potraw popularnych w Kresach Wschodnich. Musicie spróbować!

Po II wojnie światowej nastąpiły masowe przesiedlenia Polaków z Kresów na zachód – najczęściej na Dolny Śląsk. I choć ludzie byli zmuszeni opuścić swoje miejscowości, to zabrali ze sobą swoje zwyczaje i tradycje, także te kulinarne. Kto ma dziadków albo rodziców z Kresów ten na pewno próbował gołąbków z ziemniakami. Jeśli nie, to możecie samodzielnie je przyrządzić i spróbować – smakują genialnie! Fantastycznie sprawdzą się na rodzinny obiad.

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • Pół szklanki soku z kapusty kiszonej
  • Pół szklanki śmietany
  • Pół szklanki rosołu
  • Smalec
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wrzątkiem, wierzchem do góry. Potrzymajcie kapustę przez chwilę w garnku, wyjmijcie, obierzcie z kilku wierzchnich liści i znów włóżcie do wrzącej wody. Zdejmujcie tak liście z kapusty i wkładajcie do wody.
  2. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i odciśnijcie.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na smalcu.
  4. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z usmażoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawcie majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu.
  5. Następnie układajcie farsz na liściach kapusty i zawijajcie.
  6. Ułóżcie gołąbki w garnku i zalejcie bulionem wymieszanym ze śmietaną. Duście przez 45 minut.
  7. Około 15 minut przed końcem gotowania wlejcie do garnka sok z kapusty. I gotowe!