GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS alarmuje: groźne bakterie wykryte w partii żółtych serów. Sprawdźcie, czy macie je w lodówkach

Lubicie twarde, żółte sery? Lepiej sprawdźcie, czy nie kupiliście kawałka tego wyrobu z trefnej, skażonej bakteriami partii.

Lato to czas wzmożonego ryzyka, jeśli chodzi o bakterie w żywności. Co prawda wysokie standardy produkcji, pakowania i transportu pożywienia pozwalają zapobiegać wielu przykrym wypadkom znanym z przeszłości, to jednak warto mieć się na baczności także i dziś.

Oprócz bakterii, w ostatnim czasie dużym echem odbija się coraz częstsze wykrywanie w niektórych partiach żywności niebezpiecznego i niedozwolonego do użycia w produkcji jedzenia tlenku etylenu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS apeluje o sprawdzenie zawartości lodówek

Nie raz jednak już pisaliśmy w okresie wakacyjnym o skażeniu partii żywności choćby salmonellą. Na szczęście do coraz większych rzadkości należą przypadki zatruć jadem kiełbasianym, który często był dużym kłopotem w erze „przedlodówkowej”.

Tym niemniej kłopoty z bakteriami w żywności zdarzają się także i dziś. Na przykład z bakteriami listeria monocytogenes, które wykryto w partii twardych serów żółtych jednego z zagranicznych producentów.

Główny Inspektorat Sanitarny po otrzymaniu informacji od producenta, podał do informacji publicznej wiadomość o wykryciu bakterii powodujących niebezpieczną listeriozę w partii żółtych serów, które pozostają w obrocie detalicznym.

Zobacz także
Rząd ogłosił kolejne restrykcje. Czy sklepy spożywcze będą otwarte normalnie?

GIS ostrzega: boczek od dużego producenta zanieczyszczony szkodliwą substancją

Lody Milka wycofane ze sprzedaży z uwagi na szkodliwą substancję. Sprawdźcie, które

Lody Milka wycofane ze sprzedaży z uwagi na szkodliwą substancję. Sprawdźcie, które

W jakich serach wykryto bakterie powodujące listeriozę?

Firma Cahills Farm Cheeses przystąpiła do procesu wycofywania ich z polskiego rynku, jednak część z serów mogła znaleźć się już wcześniej w wielu gospodarstwach domowych. By uniknąć zatrucia pokarmowego wspomnianymi bakteriami, koniecznie sprawdźcie dane tych oto serów i w razie potrzeby wyrzućcie je do kosza.

Szczegóły dotyczące produktów z możliwością obecności bakterii Listeria monocytogenes:

  • Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC
  • Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie
  • Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021
  • Nazwy produktów: Irish cheddar with Irish Porter, Original Irish Whiskey, Red Wine, Original Irish Cream Liqueur, Wild Blueberries & Vodka
  • Wszystkie dostępne masy produktów

Źródło: GIS

 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść
W popularnych parówkach z dyskontu wykryto groźne bakterie! Państwo Inspekcja Sanitarna nakazała producentowi wycofanie wadliwej partii z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w popularnych parówkach, które reklamowane są jako… naturalne i wysokiej jakości! Bakteria ta powoduje chorobę zwaną listeriozą. Z czym się to wiąże? Listerioza – przyczyny i objawy Bakterie listerii mogą trafić się w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach nabiałowych oraz w niedogotowanym czy surowym mięsie i rybach. Zakażenie może także mieć miejsce, jeśli któryś z powyższych produktów poddany był nieprawidłowej obróbce bądź nieprawidłowo spakowany do sprzedaży masowej.  Do objawów listeriozy należą: Gorączka i dreszcze, Bóle mięśni Dolegliwości trawienne (biegunka, wymioty czy bóle żołądka) Często mogą one być mylone z różnymi innymi dolegliwościami, a także z objawami grypopodobnymi, jednak nie należy ich lekceważyć.  Bakterie w parówkach z Biedronki GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki marki Kraina Wędlin Nature (250 g) – w produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Macie te parówki w domu? Sprawdźcie, czy trafiła wam się skażona paczka. Producent zobowiązany został do wycofania partii nr 10971 z numerem seryjnym „Seria C: 09749229” oraz terminem ważności do 01.05.2021. Producentem parówek sprzedawanych pod nazwą Kraina Wędlin jest spółka Sokołów. Jeśli posiadacie produkt z tej partii, skonsultujcie się z infolinią producenta bądź dystrybutora (Biedronka) i pod żadnym pozorem nie jedzcie tych parówek! „W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega Państwo Inspekcja Sanitarna. Czytaj też: GIS wycofuje popularny dodatek do...

Żabka wycofuje bułki ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
AdobeStock
Newsy
Żabka wycofuje bułki ze sprzedaży. Pieczywo zawierało groźne bakterie
Sieć sklepów Żabka wydała komunikat dotyczący wycofania ze sprzedaży jednego ze swoich produktów. Znajdują się w nich bakterie wywołujące niebezpieczną chorobę.

Już od dłuższego czasu sklepy sieci Żabka to nie tylko małe, osiedlowe sklepiki. Niektóre z nich to wręcz małe punkty gastronomiczne, gdzie można zamówić kawę z ekspresu albo hot-doga. Oferta sklepów sieci jest także bogata w świeże kanapki i bagietki. Jedna z nich okazała się być skażona szkodliwymi bakteriami, w związku z czym Żabka wydała komunikat o wycofaniu tego produktu. Sprawdźcie szczegóły. Żabka wycofuje kanapkę ze sprzedaży Komunikat dotyczy bagietki Tomcio Paluch, świeżej kanapki dostępnej w sklepach Żabka. Wykryto w niej bakterie wywołujące listeriozę. Szczegóły poniżej: – W związku z informacją otrzymaną od dostawcy, dotyczącą możliwości wystąpienia bakterii Listeria Monocytogenes w produkcie: 12009349 BAGIETKA GRILLOWA TOMCIO PALUCH 230G, jesteśmy zobligowani do wycofania wyżej wymienionego asortymentu, oznakowanego kodem EAN 8586015136252  i terminami przydatności do spożycia: 29.07.2022, 31.07.2022, 01.08.2022 – czytamy w komunikacie na oficjalnej stronie sieci Żabka.  Zalecenia dla konsumentów Przedstawiciele sieci zalecają, aby osoby, które zakupiły kanapkę wymienioną w komunikacie pod żadnym pozorem jej nie spożywały. Produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu Żabka, w którym dokonano zakupu. Tam obsługa odda całość kwoty wydanej na kanapkę.  Objawy listeriozy Nic dziwnego, że Żabka szybko podjęła decyzję o wycofaniu skażonych kanapek ze sprzedaży. Bakteria Listeria Monocytogenes wywołuje groźną chorobę - listeriozę. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz osób starszych. Obecnie bakterie wywołujące chorobę można znaleźć najczęściej właśnie w gotowych wyrobach garmażeryjnych, jak wycofywana z Żabki kanapka, czy półproduktach spożywczych czy fast-foodach. Objawy listeriozy to m.in.: wymioty biegunka...