Na pewno znacie tę klasyczną przekąskę: schab w galarecie. Ten przepis jest szczególnie dopracowany i z pewnością zadowoli wszystkich, którzy go spróbują! Mięso jest soczyste, dodatki idealnie dobrane, a galaretka przejrzysta. Doskonale nadaje się do podania na przyjęciach.

Schab w galarecie z kurkami i sałatką - przepis

Składniki:

  • Kawałek schabu upieczonego w domu
  • Marchewka
  • Pół cebuli
  • Ok. 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • Marynowane kurki – ok. pół małego słoiczka
  • Łyżka koperku
  • Ok. 3 łyżki majonezu
  • Pół litra wywaru warzywnego
  • Żelatyna – od 4 do 6 łyżeczek w zależności od marki, sprawdźcie na opakowaniu ile żelatyny trzeba wziąć na 500 ml płynu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet winny

Przygotowanie schabu w galarecie

  1. Wywar warzywny doprawcie do smaku. Wlejcie go do rondelka, doprowadźcie do wrzenia. Zdejmijcie z ognia, wsypcie żelatynę i mieszajcie do jej całkowitego rozpuszczenia.
  2. Odstawcie rondel do wystudzenia.
  3. Marchew obierzcie i ugotujcie, aby pozostała twarda. Po ostudzeniu pół marchwi zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokrójcie w plastry do dekoracji.
  4. Posiekajcie cebulę na drobne kawałeczki. 
  5. Marynowane kurki odsączcie z zalewy i posiekajcie.
  6. Pokrójcie też jedno jajko ugotowane na twardo. 
  7. Wymieszajcie pokrojone jajko, kurki, posiekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i tartą marchewkę.
  8. Wymieszajcie z majonezem i doprawcie siekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa. 
  9. Upieczony wcześniej schab  pokrójcie w grube plastry. Każdy plaster natnijcie w środku, aby powstała w nim kieszeń. 
  10. Plastry schabu nafaszerujcie przygotowaną wcześniej sałatką.
  11. Schab wyłóżcie na półmisku wyłożonym sałatą.
  12. Udekorujcie go, na przykład używając plastrów marchewki, połówek jajek, kurek marynowanych. 
  13. Zawartość półmiska polejcie ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretką. 
  14. Możecie polewać półmisek galaretą kilka razy, tworząc warstwy.
  15. Odstawcie półmisek, aby galareta zastygła.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl