Na pewno znacie tę klasyczną przekąskę: schab w galarecie. Ten przepis jest szczególnie dopracowany i z pewnością zadowoli wszystkich, którzy go spróbują! Mięso jest soczyste, dodatki idealnie dobrane, a galaretka przejrzysta. Doskonale nadaje się do podania na przyjęciach.
Schab w galarecie z kurkami i sałatką - przepis
Składniki:
- Kawałek schabu upieczonego w domu
- Marchewka
- Pół cebuli
- Ok. 6 łyżek kukurydzy z puszki
- Marynowane kurki – ok. pół małego słoiczka
- Łyżka koperku
- Ok. 3 łyżki majonezu
- Pół litra wywaru warzywnego
- Żelatyna – od 4 do 6 łyżeczek w zależności od marki, sprawdźcie na opakowaniu ile żelatyny trzeba wziąć na 500 ml płynu
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Sól
- Pieprz
- Ocet winny
Przygotowanie schabu w galarecie
- Wywar warzywny doprawcie do smaku. Wlejcie go do rondelka, doprowadźcie do wrzenia. Zdejmijcie z ognia, wsypcie żelatynę i mieszajcie do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Odstawcie rondel do wystudzenia.
- Marchew obierzcie i ugotujcie, aby pozostała twarda. Po ostudzeniu pół marchwi zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokrójcie w plastry do dekoracji.
- Posiekajcie cebulę na drobne kawałeczki.
- Marynowane kurki odsączcie z zalewy i posiekajcie.
- Pokrójcie też jedno jajko ugotowane na twardo.
- Wymieszajcie pokrojone jajko, kurki, posiekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i tartą marchewkę.
- Wymieszajcie z majonezem i doprawcie siekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa.
- Upieczony wcześniej schab pokrójcie w grube plastry. Każdy plaster natnijcie w środku, aby powstała w nim kieszeń.
- Plastry schabu nafaszerujcie przygotowaną wcześniej sałatką.
- Schab wyłóżcie na półmisku wyłożonym sałatą.
- Udekorujcie go, na przykład używając plastrów marchewki, połówek jajek, kurek marynowanych.
- Zawartość półmiska polejcie ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretką.
- Możecie polewać półmisek galaretą kilka razy, tworząc warstwy.
- Odstawcie półmisek, aby galareta zastygła.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl