Miękkie flaczki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Flaki wyszły twarde? Przy ich gotowaniu zapewne popełniliście błąd, który robi większość Polaków

Pamiętajcie, żeby nigdy nie popełniać tego błędu przy gotowaniu flaków.
Anna Urbańska
luty 21, 2021

Macie ochotę na aromatyczne i delikatne flaki? Przy ich gotowaniu obowiązują pewne zasady, które czynią tę potrawę wyjątkową i rozpływającą się w ustach. Jeśli uwielbiacie miękkie i rozpływające się w ustach flaki, najważniejsze jest, by nie popełnić bardzo prostego, choć niezwykle częstego błędu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Flaczki

Flaki lub flaczki, to tradycyjna potrawa z mięsa, którą jada się w formie gęstej zupy. Ma wielu zwolenników, ale jest też sporo osób, które nie zbliżają się do tej potrawy na krok!

Flaki przygotowuje się też w krajach innych niż Polska, choć zamawiając je w restauracji w innym kraju, możecie się mocno zdziwić. Smak tych potraw w Czechach, Austrii, Francji, czy w Niemczech na pewno będzie inny niż w tradycyjnej polskiej kuchni.

Mięso na flaczki

Głównym składnikiem flaczków jest żołądek wołowy. By przygotować tę potrawę, jest on porządnie oczyszczany i krojony w cienkie, poprzeczne paski. Czasem flaki przygotowuje się też z żołądków innych zwierząt. Dopuszczalne są flaki wieprzowe, a nawet flaki jelenia czy łosia!

Na flaki przeznacza się wszystkie części żołądka, czyli żwacz, księgi, czepiec i trawieniec. Niektórzy kucharze, chcąc ugotować flaczki w wersji premium, przygotowują je tylko z dwóch części żołądka: ze żwacza i trawieńca. Uznaje się, że to one mają najlepszy smak i są najbardziej cenione w kuchni.

Zobacz także

Miękkie flaczki

Aby mięso we flakach było miękkie, przede wszystkim musicie gotować je przez długi czas. To nic dziwnego, że flaczki będą potrzebowały ok. 2 godzin gotowania na małym ogniu, by zrobiły się miękkie.

Po drugie, bardzo często popełnianym błędem, przez który flaczki pozostają twarde, jest to, że solicie wodę do gotowania mięsa! Flaki powinny być doprawione solą dopiero po gotowaniu, inaczej mięso twardnieje i trzeba je gotować znacznie dłużej, by uratować potrawę. Nigdy nie popełniajcie tego błędu. Sól do flaczków dodaje się zawsze na końcu.

Przyprawianie flaczków

Wiele osób nie przepada za flakami z uwagi na trochę odstraszającą nazwę i wygląd mięsa pływającego w zupie, ale też przez mdły smak krowich żołądków. Dobre przyprawienie to podstawa pysznych flaczków. Upewnijcie się, że wykorzystacie te przyprawy:

  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Gałka muszkatołowa
  • Słodka i ostra papryka
  • Pieprz
  • Imbir w proszku
  • Koncentrat pomidorowy
Komentarze
flaki wołowo-drobiowe
Gotujmy.pl
Newsy Nie macie pomysłu na świąteczną zupę? Te flaczki zrobią furorę w pierwszy dzień świąt
Przyprawione na ostro flaczki wołowo-drobiowe z dodatkiem marchewki i majeranku, to zupa, która wprost idealnie się sprawdzi na pierwszy lub drugi dzień świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy murowany!
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa wielu Polaków. Zwykle jadamy je na weselach lub na innych dużych uroczystościach. W naszych domach goszczą one dosyć rzadko, lecz święta to idealny pretekst, by podać te smakowite flaczki swoim gościom. Macie ochotę na tradycyjne flaczki wołowo-drobiowe, ale nie wiecie, jak je ugotować lub boicie się, że to danie jest dla was zbyt trudne? Nic bardziej mylnego. Trzymajcie się naszego przepisu a na pewno wyjdą idealne w smaku. Składniki: 1 opakowanie pokrojonych w paseczki flaków wołowych 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Majeranek Odrobina gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków Sposób przygotowania: Na początku rozmrażamy flaki, a następnie płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Flaki należy zagotować, odcedzić i zalać nową wodą. Całą czynność należy powtórzyć. Obierz warzywa i umieść je w drugim garnku z udkami, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, solą i listkami laurowymi. Całość ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa a do wywaru wrzucamy obgotowane flaki. Danie należy gotować, aż flaki zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, obie papryki i przyprawę do flaków. Flaczki należy gotować jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu mięso drobiowe oddzielamy od kostek i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do flaków. Dodajemy też pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy kilka minut. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
Flaki z maggi
Gotujmy.pl, bogusia82/Flickr, Johnny Malmedy
Newsy Dodajecie Maggi przy gotowaniu flaczków? Robicie ogromny błąd
Poznajcie sposób, dzięki którym doprawianie flaków zmieni ich smak nie do poznania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Flaki wołowe to jedno z tych dań, które gości na polskich stołach nie tylko od święta. Sekret zrobienia pysznych flaków tkwi między innymi w sposobie ich doprawiania. Przyprawy, które nadają się do flaków Flaki wołowe to danie, które od zawsze pojawia się podczas wspólnego biesiadowania. Jeśli zależy wam na tradycyjnym smaku flaków, doprawcie je między innymi majerankiem, imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Flaki to w końcu najbardziej znane danie kuchni polskiej. To też, a może i przede wszystkim, forma mięsnej zupy, której głównym składnikiem są oczyszczone i pokrojone w paski fragmenty żołądka wołowego. Flaki można przyrządzić z wieprzowiny lub dziczyzny, a w ostatnim czasie popularna staje się wersja wegetariańska. Mamy na myśli flaczki z boczniaków. Pycha! Flaki możecie serwować z ostrymi dodatkami Niektórzy kucharze, szczególnie początkujący, lubią chodzić na skróty. Jedną z przypraw, która zastępuje całą masę innych jest Maggi - międzynarodowa marka przypraw, zup, sosów, makaronów oraz innych dodatków spożywczych. W Polsce najczęściej używana jest Maggi w płynie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela wytwórni i pomysłodawcy wyrobu – Juliusa Maggi, który w Szwajcarii w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze. Również on jest odpowiedzialny za wprowadzenie pierwszych zup w proszku, które przyjęły się ze szczególnym powodzeniem. Jeśli jesteście sympatykami Maggi, powinniście pamiętać o jej nienajlepszym składzie. Aktualnie Maggi zawiera wodę, sól, niezdrowy glutaminian monosodowy, ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ta znana przyprawa imituje różne smaki, w tym ostry, słony i słodki. Taki...

Przeczytaj
flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszniejsze już być nie mogą. Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler. Spróbujesz i zaniemówisz
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Masz ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jadłaś! Przygotuj flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą cię pytać jak je zrobiłaś! Popularne na całym świecie Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem mięsa różnych zwierząt. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Flaki w Polsce Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw. Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Przygotujcie te składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie Flaki myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Obierz marchewki, por i selera,...

Przeczytaj
Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Przeczytaj