Jesień nieubłaganie daje o sobie znać. Dni są coraz chłodniejsze, wobec czego wyciągamy z szaf cieplejsze ubrania, a wieczorem chętnie raczymy się kubkiem gorącej herbaty. Jest to też czas intensywnych zbiorów jabłek, które większości z nas kojarzą się ze schyłkiem lata.
Robimy z jabłek przetwory, ciasta i inne pyszności, które będą na zimę idealne. Po takim pichceniu zawsze zostaje bardzo dużo obierek z jabłek. Jeśli wyrzucacie je do kosza, nawet nie wiecie, ile tracicie. Te „odpadki” można jeszcze wykorzystać na kilka smacznych sposobów.
Obierki z jabłek do herbaty
Doskonałym pomysłem na wykorzystanie obierek z jabłek jest zrobienie z nich smacznej herbaty. Możecie używać obierek „solo” lub mieszać je z ulubioną herbatą liściastą. Oto, co należy zrobić:
Zobacz także:
-
Obierzcie jabłka.
-
Następnie obierki pokrójcie na drobne kawałki.
-
Ułóżcie je na suszarce do grzybów i wysuszcie.
-
Gotowe obierki przełóżcie do słoika.
I gotowe! Tak ususzone obierki będą wspaniałym dodatkiem do herbaty który sprawi, że będzie bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa. W końcu jabłka są bogate w potas, a w samych skórkach znajdziecie dużo witaminy A i witaminy K. Nic, tylko się zajadać (i wypić z herbatą).
A jeżeli nie macie suszarki do grzybów, obierki można wysuszyć w piekarniku. Należy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni, w termoobiegu.
Jak jeszcze można wykorzystać obierki z jabłek?
Kolejnym ciekawym pomysłem na zużycie obierek z jabłek jest zrobienie z nich kompotu. Włóżcie obierki do garnka, zalejcie wodą, wsypcie nieco cukru i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez około pół godziny pod przykryciem.
Z obierek można też zrobić chipsy. Po prostu pokrójcie skórki na kawałki, połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upieczcie w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Takie owocowe chipsy będą bardzo zdrową przekąską!
Źródło: shareinfo.pl, hajduczeknaturalnie.pl