Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy

Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi

Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania.

Przepis na pizzę bez wyrastania

Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • ¾ kilograma mąki pszennej

  • pół szklanki ciepłej wody

  • ¼ kostki świeżych drożdży (25 g)

  • 2 łyżki oliwy

  • pół płaskiej łyżeczki cukru

  • szczypta soli

Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano. 

Zobacz także
Robert Makłowicz krytycznie o popularnym rodzaju pizzy: "To nie jest pizza"

Robert Makłowicz krytycznie o popularnym rodzaju pizzy: „To nie jest pizza"

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę

Przygotowanie:

  1. W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. 

  2. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki.

  3. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy.

  4. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. 

I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie.

Szybkie przekąski na imprezę

Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych inspiracji:

  • sałatka gyros

  • parówki w cieście francuskim

  • roladki z tortilli z łososiem i serkiem kanapkowym

  • klasyczne koreczki z oliwkami, serem, szynką i papryką

  • dietetyczne koreczki z bazylią, pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli

Źródło: haps.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy
Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

pizza domowa przepis
Gotujmy.pl/samecky
Newsy
Oto najlepsza domowa pizza na świecie. Lepszej nie zjecie w żadnej pizzerii
Lubicie pizzę, ale po jej zjedzeniu macie wyrzuty sumienia? Koniec z tym! Przyrządzona samodzielnie w domu będzie o wiele zdrowsza, a oprócz tego niesamowicie smaczna. Domowe ciasto z dodatkiem ostrych papryczek, oliwek i suszonych pomidorów zachwyci całą waszą rodzinę.

Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Przepis na domową pizzę Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 10 gramów świeżych drożdży 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem 150 gramów sypanej mozzarelli Szczypta cukru Szczypta soli Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować) Przygotowanie W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy.  Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów. Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli.  Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie). Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu. Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Jedzcie ją, a kilogramy będą spadać jak szalone
Flickr
Newsy
Banalnie prosta pizza bez mąki i drożdży. Na diecie idealna, kilogramy będą spadać jak szalone
Tę pizzę zrobicie bez mąki, drożdży i proszku do pieczenia. Jest bardzo lekka i smakowita. Przygotowana na bazie zaskakującego warzywa, jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie. 

Ma mniej kalorii niż klasyczna pizza, a jeżeli dobierzecie do niej niskokaloryczne dodatki, to wasze kilogramy spadną raz-dwa. Jest doskonała na obiad i ciepłą kolację dla całej rodziny, nawet jeżeli nie przestrzega żadnej diety. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Ile kalorii ma kalafior? Kalafior to wspaniałe warzywo, jeżeli chcecie się odchudzić. Co więcej, może on zastąpić wiele innych, bardziej tuczących składników. Jeżeli w obawie przed utratą figury rezygnujecie z tradycyjnego puree z ziemniaków, powinniście wypróbować wersję z kalafiora. Jest absolutnie genialna.  Kalafiora możecie zjeść naprawdę dużo, i to bez wyrzutów sumienia. W 100 gramach tego warzywa są tylko 23 kalorie.  Przepis na dietetyczną pizzę z kalafiora  Składniki:  Ciasto  1 ugotowany kalafior   50 g parmezanu  1 jajko  Sól (½ łyżeczki) i odrobina pieprzu  Sos pomidorowy  duży pomidor  łyżeczka oliwy  1 mały ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  Przykładowe dodatki  20 g chudej szynki, tuńczyka z puszki lub salami (jeżeli nie jesteście na diecie)  120 g sera mozzarella  garść posiekanych, czarnych oliwek  garść pokrojonych pieczarek  listki bazylii  Sposób przygotowania:  Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie obranego i pokrojonego pomidora lub pomidory z puszki (ok 150 g).  Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Gotujcie, aż pomidory się rozpadną, odparują i utworzą sos. Prawdopodobnie zajmie wam to około 10 minut. Zestawcie z ognia.  Ugotujcie różyczki kalafiora, a gdy...