Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy

Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad

Nie wiecie co zrobić latem na obiad? Chcecie przygotować coś zdrowego, ale jednocześnie smacznego i sezonowego? Zróbcie rybę w pesto z bobu. Pycha!

Czasami trudno znaleźć pomysł na zdrowe danie, które jednocześnie będzie pyszne i niskokaloryczne. Warto w tym celu wykorzystywać sezonowe produkty. Szparagi, bób, fasolka szparagowa, młoda kapusta. To wszystko produkty, które powinny teraz gościć często na waszych talerzach. Mamy świetny pomysł na obiad z bobem i rybą w roli głównej. Tak jeszcze jej nie jedliście.

Przygotujcie dorsza z piekarnika. To świetne źródło zdrowego białka, które nasyci was i wzmocni. Podajcie dorsza w pesto z bobu. Zachwycicie domowników tym przepisem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dorsza zapiekanego w pesto z bobu

Składniki:

  • 2 płaty dorsza ze skórą
  • 5 gałązek koperku
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 500 g bobu
  • 2/3 szklanki koperku siekanego
  • 1 łyżka słonecznika 
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka tartego twardego sera żółtego
Zobacz także

Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste

Przygotowanie dorsza w pesto z bobu

  1. Rybę opłuczcie i osuszcie. Przełóżcie ją do pojemnika. Dodajcie przyprawy do ryby: sól i pierz oraz przyprawę do ryb. Obsypcie dorsza posiekanym koperkiem.
  2. Cebulę drobno pokrójcie. Dodajecie ją do dorsza i wymieszajcie wszystko.
  3. Odłóżcie rybę do lodówki na noc.
  4. Bób umyjcie i wrzućcie do wrzącej wody. Gotujcie go ok. 5 minut, aż będzie miękki w środku.
  5. Przejecie bób zimną wodą. Obierzcie bób z łupinek.
  6. Przełóżcie bób do pojemnika blendera, dodajcie do niego rozgnieciony czosnek, tarty żółty ser, siekany koperek, słonecznik, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  7. Miksujcie bób z dodatkami na gładką pastę.
  8. Marchewkę obierzcie i pokrójcie ją w plastry. Ugotujcie marchewkę al dente.
  9. Rybę przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie ją piekli. Posmarujcie ją połową pesto. Ułóżcie połowę marchewki na rybie, na to wyłóżcie kolejny płat ryby, pesto z bobu i marchewkę.
  10. Wstawcie danie do piekarnika na ok. 40 minut. Przykryjcie folią aluminiową. Przed końcem pieczenia możecie dodatkowo posypać danie parmezanem.

Źródło: gotujmy.pl

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
ONS/AdobeStock
Newsy
Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
Planujecie podać na Wigilię bigos? Postawcie na ten rybny z przepisu Karola Okrasy. Gwarantujemy że zachwyci was swoim smakiem.

Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso. Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt. Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy? Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną: - Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku! Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Składniki: filet z dorsza – 1 kg sól mąka pszenna - 3 łyżki olej – 50 ml kiszona kapusta – 0,5 kg cebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbki suszone grzyby – 4 szt. liście laurowe – 3 szt. ziele angielskie – 3 ziarna masło – 150 g woda – 200 ml majeranek – 1 łyżka suszona żurawina – 2 łyżki pieprz biały, mielony cytryna – 1 szt. miód – 1 łyżka papryczka chili – 1 szt. Przygotowanie: Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor. Kiszoną kapustę...

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...

Kotlety mielone z dorsza
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem. Smakują na ciepło i na zimno też do pieczywa
Kotlety rybne z dorsza są idealne na obiad. Banalne w wykonaniu i smaczne. Można je podać z ziemniakami i surówką. Najlepiej z kiszonej kapusty. Po prostu pycha!

Kotlety mielone nie tylko można zrobić z mięsa. Ryba pasuje do nich jak najbardziej. Można użyć filetów z każdej ryby. My proponujemy zrobić je z dorsza . Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3. Ma wiele cennych witamin zwłaszcza z grupy B, cholinę oraz witaminę D. Bogaty jest również w minerały, między innymi potas, jod, magnez i selen. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowania tarczycy, dlatego zalecany jest osobom, które zmagają się z jej problemami. Soczyste kotlety mielone z dorsza z sekretnym składnikiem Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Ma mało ości oraz delikatne mięso, o lekkim zapachu. W postaci usmażonych mielonych kotletów posmakują każdemu. Możecie zjeść je z ziemniakami czy frytkami. Całość wspaniale dopełni surówka z kiszonej kapusty z naszego przepisu! Przyrządzając masę na rybne kotlety, koniecznie dodajcie do niej gęstej śmietany . Ten sekretny składnik doda rybie soczystości po usmażeniu. Gdy przełkniecie pierwszy kęs, gwarantujemy, że poczujecie się jak na wakacjach nad morzem. Składniki na mielone kotlety z dorsza: Filety dorsza 70 dag  1 cebula 1 jajko „L” 2 łyżeczki przyprawy „Kucharek” 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego  Pęczek koperku 1 szklanka bułki tartej  3 łyżki gęstej śmietany  olej rzepakowy do smażenia Składniki na surówkę z kapusty kiszonej: 50 dag kapusty kiszonej  1 cebula 2 łyżeczki cukru  Natka pietruszki  Szczypta pieprzu mielonego  1 łyżeczka oleju rzepakowego   Sposób przygotowania kotletów mielonych z dorsza: Filety z dorsza umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i pokrójcie w...

Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący
Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.  A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych. Jakie ryby panierować? Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt. Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia. Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka. Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia. Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli. Sposób na perfekcyjnego dorsza Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz? Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby. Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie. Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami. Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej. Dorsz w panierce Składniki: 2 płaty dorsza 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta...