Czasami trudno znaleźć pomysł na zdrowe danie, które jednocześnie będzie pyszne i niskokaloryczne. Warto w tym celu wykorzystywać sezonowe produkty. Szparagi, bób, fasolka szparagowa, młoda kapusta. To wszystko produkty, które powinny teraz gościć często na waszych talerzach. Mamy świetny pomysł na obiad z bobem i rybą w roli głównej. Tak jeszcze jej nie jedliście.
Przygotujcie dorsza z piekarnika. To świetne źródło zdrowego białka, które nasyci was i wzmocni. Podajcie dorsza w pesto z bobu. Zachwycicie domowników tym przepisem.
Przepis na dorsza zapiekanego w pesto z bobu
Składniki:
- 2 płaty dorsza ze skórą
- 5 gałązek koperku
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 cytryny
- przyprawa do ryb
- 500 g bobu
- 2/3 szklanki koperku siekanego
- 1 łyżka słonecznika
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- 1 łyżka tartego twardego sera żółtego
Przygotowanie dorsza w pesto z bobu
- Rybę opłuczcie i osuszcie. Przełóżcie ją do pojemnika. Dodajcie przyprawy do ryby: sól i pierz oraz przyprawę do ryb. Obsypcie dorsza posiekanym koperkiem.
- Cebulę drobno pokrójcie. Dodajecie ją do dorsza i wymieszajcie wszystko.
- Odłóżcie rybę do lodówki na noc.
- Bób umyjcie i wrzućcie do wrzącej wody. Gotujcie go ok. 5 minut, aż będzie miękki w środku.
- Przejecie bób zimną wodą. Obierzcie bób z łupinek.
- Przełóżcie bób do pojemnika blendera, dodajcie do niego rozgnieciony czosnek, tarty żółty ser, siekany koperek, słonecznik, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Miksujcie bób z dodatkami na gładką pastę.
- Marchewkę obierzcie i pokrójcie ją w plastry. Ugotujcie marchewkę al dente.
- Rybę przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie ją piekli. Posmarujcie ją połową pesto. Ułóżcie połowę marchewki na rybie, na to wyłóżcie kolejny płat ryby, pesto z bobu i marchewkę.
- Wstawcie danie do piekarnika na ok. 40 minut. Przykryjcie folią aluminiową. Przed końcem pieczenia możecie dodatkowo posypać danie parmezanem.
Źródło: gotujmy.pl