
„To jest prawdziwe polskie jedzenie. To się nie równa z niczym” mówi Tomek Strzelczyk o własnoręcznie wykonanym smalcu w najnowszym filmie na jego kanale.
Ten smalec zawiera wszystko, co potrzeba - świeża słonina, przyprawy i cierpliwość, bez której przecież dobrego smalcu nie będzie. Tym, co go wyróżnia, jest sposób przygotowania. Zamiast wytapiać słoninę na patelni, Tomasz wkłada ją do słoików i grzeje w piekarniku. Mniej sprzątania i nieprzyjemnego zapachu, a za to ile smaku!
Przepis na smalec według Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
2,5 kilograma słoniny (3 duże płaty)
-
5 ząbków czosnku
-
5 liści laurowych
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
majeranek
-
sól
Dodatkowo: 5 wyparzonych słoików, maszynka do mielenia mięsa i folia aluminiowa.
Przygotowanie:
-
Każdy płat słoniny pokrójcie w paski, a następnie zmielcie w maszynce.
-
Obierzcie ząbki czosnku. Wrzućcie po jednym ząbku do każdego słoika, rozgniatając wcześniej czosnek na blacie.
-
Na dno słoików wsypcie jeszcze po dwa ziarna ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym.
-
Teraz przełóżcie zmieloną słoninę do słoików, do około ¾ wysokości. Tomasz podkreśla, że słoninę należy ubić w słoiku, ale delikatnie - nie może być ona ułożona zbyt ciasno, ponieważ wtedy będzie gorzej się wytapiać.
-
Następnie wsypcie po jednej łyżeczce majeranku i po pół łyżeczki soli do każdego słoika. Ilość soli zależy od waszych indywidualnych preferencji - jeśli wolicie bardziej słony smak smalcu, to wsypcie jej troszkę więcej.
-
Weźcie folię aluminiową i przykryjcie nią szczelnie z wierzchu każdy słoik - zamiast nakrętki.
-
Połóżcie na blasze ściereczkę albo papier do pieczenia. Dopiero wtedy postawcie na niej słoiki.
-
Blachę ze słoikami włóżcie do zimnego piekarnika. Ustawcie temperaturę 190 stopni.
-
Słonina będzie się wytapiać przez 1,5-2 godziny. Tomasz zaznacza, że trzeba po prostu obserwować zawartość słoików i w razie potrzeby potrzymać je dłużej w piekarniku.
-
Po tym czasie w słoikach powinien już znajdować się tylko płynny tłuszcz oraz pięknie zarumienione skwarki. Wyjmijcie je z piekarnika i ostrożnie zdejmijcie folię aluminiową. Od razu przykryjcie je nakrętką i zakręćcie, uważając, by się nie poparzyć.
-
Odstawcie słoiki do całkowitego ostygnięcia. Możecie w międzyczasie kilka razy je odwrócić do góry dnem, by skwarki wymieszały się z tłuszczem.