„To jest prawdziwe polskie jedzenie. To się nie równa z niczym” mówi Tomek Strzelczyk o własnoręcznie wykonanym smalcu w najnowszym filmie na jego kanale.

Ten smalec zawiera wszystko, co potrzeba - świeża słonina, przyprawy i cierpliwość, bez której przecież dobrego smalcu nie będzie. Tym, co go wyróżnia, jest sposób przygotowania. Zamiast wytapiać słoninę na patelni, Tomasz wkłada ją do słoików i grzeje w piekarniku. Mniej sprzątania i nieprzyjemnego zapachu, a za to ile smaku!

Przepis na smalec według Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 2,5 kilograma słoniny (3 duże płaty)

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 liści laurowych

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • majeranek

  • sól

Dodatkowo: 5 wyparzonych słoików, maszynka do mielenia mięsa i folia aluminiowa. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Każdy płat słoniny pokrójcie w paski, a następnie zmielcie w maszynce. 

  2. Obierzcie ząbki czosnku. Wrzućcie po jednym ząbku do każdego słoika, rozgniatając wcześniej czosnek na blacie. 

  3. Na dno słoików wsypcie jeszcze po dwa ziarna ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym.

  4. Teraz przełóżcie zmieloną słoninę do słoików, do około ¾ wysokości. Tomasz podkreśla, że słoninę należy ubić w słoiku, ale delikatnie - nie może być ona ułożona zbyt ciasno, ponieważ wtedy będzie gorzej się wytapiać. 

  5. Następnie wsypcie po jednej łyżeczce majeranku i po pół łyżeczki soli do każdego słoika. Ilość soli zależy od waszych indywidualnych preferencji - jeśli wolicie bardziej słony smak smalcu, to wsypcie jej troszkę więcej. 

  6. Weźcie folię aluminiową i przykryjcie nią szczelnie z wierzchu każdy słoik - zamiast nakrętki. 

  7. Połóżcie na blasze ściereczkę albo papier do pieczenia. Dopiero wtedy postawcie na niej słoiki.

  8. Blachę ze słoikami włóżcie do zimnego piekarnika. Ustawcie temperaturę 190 stopni. 

  9. Słonina będzie się wytapiać przez 1,5-2 godziny. Tomasz zaznacza, że trzeba po prostu obserwować zawartość słoików i w razie potrzeby potrzymać je dłużej w piekarniku. 

  10. Po tym czasie w słoikach powinien już znajdować się tylko płynny tłuszcz oraz pięknie zarumienione skwarki. Wyjmijcie je z piekarnika i ostrożnie zdejmijcie folię aluminiową. Od razu przykryjcie je nakrętką i zakręćcie, uważając, by się nie poparzyć.

  11. Odstawcie słoiki do całkowitego ostygnięcia. Możecie w międzyczasie kilka razy je odwrócić do góry dnem, by skwarki wymieszały się z tłuszczem.