Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Flickr
Newsy

Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników

Spróbujcie swoich sił w sztuce serowarstwa i zróbcie własny, domowy ser mozzarella - to wcale nie jest takie trudne!

Jeden z kluczowych składników kuchni włoskiej, czyli ser mozzarella, można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Choć sztuka serowarstwa jest dość trudna i przyrządzanie niektórych gatunków serów to niełatwe zadanie w warunkach domowych, akurat ser mozzarella należy do jednych z najprostszych receptur, z którymi poradzi sobie nawet laik.

Większość potrzebnych składników kupicie w każdym sklepie - jedynie podpuszczkę będziecie musieli zamówić w specjalistycznym sklepie (są szeroko dostępne w sklepach internetowych). Jesteście ciekawi, jak można zrobić domową mozzarellę?

Przepis na domowy ser mozzarella

Do przygotowania mozzarelli będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego

  • 50 ml przefiltrowanej wody

  • 65 ml soku z cytryny

  • 2 łyżki soli niejodowanej

  • kilkanaście kropel podpuszczki 

Zobacz także
Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz

Jak przechowywać ser w lodówce, żeby nie wysechł? Zróbcie z nim 1 rzecz

Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą

Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad

Sprzęt:

  • termometr kuchenny

  • wysoki garnek

  • średni garnek

  • durszlak

  • miska

  • rózga kuchenna

  • chochla

  • nóż

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlejcie mleko oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Włóżcie termometr do garnka. 

  2. Włączcie palnik, na którym znajduje się garnek i na najmniejszej mocy powoli podgrzewajcie garnek, cały czas pilnując temperatury. Nie może ona przekroczyć 33 stopni Celsjusza. Jeżeli na powierzchni mleka nie pojawia się skrzep, pozwólcie mu się podgrzać do temperatury 37 stopni i wtedy wyłączcie gaz.

  3. W osobnym naczyniu rozpuśćcie podpuszczkę w 50 ml wody. Następnie wlejcie ją do garnka z mlekiem. Mieszajcie dłuższą chwilę, przykryjcie garnek i odstawcie go na 5 minut.

  4. Po tym czasie mleko powinno przypominać galaretkę. Jeśli jeszcze tak nie wygląda, poczekajcie kilka minut. Później powstały skrzep pokrójcie w kostkę - to pozwoli serwatce się oddzielić.

  5. Następnie postawcie garnek na gazie i podgrzejcie do temperatury 40 stopni Celsjusza, lekko mieszając. Teraz ser powinien już zacząć przypominać mozzarellę.

  6. Na mniejszym garnku połóżcie sitko i przełóżcie do niego zawartość dużego garnka. Odciśnijcie dokładnie z serwatki.

  7. Do pozostałej serwatki wsypcie 2 łyżki soli i podgrzejcie wszystko do 80 stopni. 

  8. Skrzep, który odcisnęliście na sitku połóżcie w chochli lub łyżce cedzakowej i włóżcie go do gorącej serwatki na około 15 sekund.

  9. Po tym czasie przełóżcie skrzep na deskę do krojenia i szybko go zagniećcie (jak ciasto). Potem rozciągnijcie i zwińcie w kulkę. Ponownie zanurzcie w serwatce, zagniećcie i tak kilka razy, aż w końcu ser będzie błyszczący i lekko gumowaty.

  10. Kiedy mozzarella nabierze odpowiedniej konsystencji, zanurzcie ją w zimnej wodzie, by zachować jej kształt. 

  11. Przełóżcie mozzarellę do plastikowego worka lub pojemnika i przełóżcie do lodówki.

I gotowe! tak przygotowany własnoręcznie ser nadaje się do spożycia przez około tydzień. 

Źródło: kulinarne-co-nieco.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Wikipedia Commons
Newsy
Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
Co powiecie na jogurt domowej roboty? Z nami zrobicie go bez specjalnych starterów jogurtowych i drogiej aparatury!

Sztuka serowarstwa jawi się wielu jako czarna magia. Nic bardziej mylnego. Niektóre wyroby można bez problemu zrobić w domu. Na przykład jogurt. Co więcej – niepotrzebne będą wam specjalne kultury bakterii i startery, które można kupić w specjalistycznych sklepach czy w internecie. Wystarczy wam resztka jogurtu naturalnego, którego nie dojedliście na śniadaniu. Jedyny warunek to zawartość w jego składzie żywych kultur bakterii jogurtowych. Do przyrządzenia jogurtu nie będzie wam potrzebna specjalna aparatura, którą nieraz można spotkać w sklepach. Czy do zrobienia jogurtu domowej roboty potrzebna jest jogurtownica? Wymyślne jogurtownice rzeczywiście pomagają w utrzymaniu właściwej temperatury podczas dojrzewania, czyli inkubacji jogurtu, ale można sobie bez problemu bez nich poradzić. Smaczny, gęsty jogurt dojrzeje także w domu, np. w pobliżu grzejnika. Jogurty bez problemu wyjdą wam w okresie letnim, kiedy to temperatura w mieszkaniach jest nieco wyższa. Kiedy raz zrobicie tego rodzaju frykas, nie pomyślicie już nawet o jedzeniu drogich odpowiedników ze sklepu! Przepis na domowy jogurt Składniki: 2 l mleka pasteryzowanego Ok. 150 ml jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych Dodatkowo: Dokładnie umyty i przelany wrzącą wodą garnek do gotowania mleka 2 słoiki 1-litrowe lub jedno duże naczynie ceramiczne z zamknięciem (jak do ogórków małosolnych) Termometr spożywczy Przygotowanie: Wlejcie mleko do garnka i podgrzejcie je do temp. 45 st. C. Do mleka dodajcie jogurt i dokładnie wymieszajcie razem całość. Przelejcie mleko z jogurtem do słoików i zakręćcie. Słoiki postawcie w ciepłym miejscu (najlepiej w temp. ok. 40 st. C) na ok. 8 godzin. Przed podaniem jogurt powinno się schłodzić – stanie się...

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Rozsmakujcie się w tym przysmaku! Podajemy przepis na przepyszny twarożek z sera koziego.

Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie.  Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich. Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach.  Składniki na kozi twaróg domowy 1,5 litra koziego mleka Cytryna Przygotowanie koziego twarogu domowego Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka. Wlejcie mleko kozie do garnka.  Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu.  Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku.  Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach. Przelejcie zawartość garnka na sito. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka.  Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki. Serwowanie domowego twarogu Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

twaróg
Pixabay
Newsy
Zdrowy, smaczny twaróg bez chemii. Wiele zaoszczędzicie robiąc go w domu według tego przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby, takie jak chleb czy nabiał. Ten smak jest nie do podrobienia, a żaden sklepowy produkt nie może się mu równać. Zaoszczędźcie pieniądze i przygotujcie twaróg sami w domu!

Coraz więcej osób żyje według stylu życia zero waste. Stara się jak najmniej zużywać plastiku, czy przygotowuje własne wyroby domowe. Ta opcja jest nie tylko ekonomiczna, ale i zdrowsza. Własnoręcznie przygotowany w domu twaróg, nie będzie miał w składzie zbędnych dodatków, ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku.  Nabiał kluczowy w codziennej diecie Produkty mleczne są ważne na zdrowej, racjonalnej diecie. Dostarczają organizmowi przede wszystkim wapnia, witamin i minerałów. Nabiał jest również istotnym źródłem białka, które razem z węglowodanami i tłuszczami, stanowi bazę każdego jadłospisu. Dobre produkty mleczne to nie tylko odpowiednie wartości, ale i skład danych rzeczy bez zbędnych dodatków. Im prostszy skład tym lepiej dla organizmu oraz cery.  Sprawdźcie się w kuchni i przygotujcie swój własny, domowy twaróg. Jesteśmy pewni, że więcej nie zajrzycie na sklepową półkę w poszukiwaniu tego produktu! Będziecie potrzebować: 3 litry mleka Sok z całej dużej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru bądź maślanki Wykonanie: Na dno garnka wlejcie trochę zimnej wody (to zapobiegnie przypalaniu się) i mleko. Zagotujcie je, a kiedy się podniesie, zmniejszcie ogień na minimum. Następnie dodajcie sok z cytryny lub jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Delikatnie i wolno przemieszajcie od brzegów ku środkowi garnka. Całość podgrzewajcie dosłownie przez 2-3 minuty, do momentu wydzielenia się żółtej serwatki i oddzielenia się sera. Jeśli słabo ten proces będzie następował, możecie dodać więcej soku z cytryny bądź kilka kropli octu jabłkowego. W międzyczasie przygotujcie gęste sito czy durszlak. Wyłóżcie go gazą, ewentualnie ściereczką kuchenną. Samo sito zawieście nad innym, większym...