Jeden z kluczowych składników kuchni włoskiej, czyli ser mozzarella, można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Choć sztuka serowarstwa jest dość trudna i przyrządzanie niektórych gatunków serów to niełatwe zadanie w warunkach domowych, akurat ser mozzarella należy do jednych z najprostszych receptur, z którymi poradzi sobie nawet laik.

Większość potrzebnych składników kupicie w każdym sklepie - jedynie podpuszczkę będziecie musieli zamówić w specjalistycznym sklepie (są szeroko dostępne w sklepach internetowych). Jesteście ciekawi, jak można zrobić domową mozzarellę?

Przepis na domowy ser mozzarella

Do przygotowania mozzarelli będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego

  • 50 ml przefiltrowanej wody

  • 65 ml soku z cytryny

  • 2 łyżki soli niejodowanej

  • kilkanaście kropel podpuszczki 

Sprzęt:

  • termometr kuchenny

  • wysoki garnek

  • średni garnek

  • durszlak

  • miska

  • rózga kuchenna

  • chochla

  • nóż

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlejcie mleko oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Włóżcie termometr do garnka. 

  2. Włączcie palnik, na którym znajduje się garnek i na najmniejszej mocy powoli podgrzewajcie garnek, cały czas pilnując temperatury. Nie może ona przekroczyć 33 stopni Celsjusza. Jeżeli na powierzchni mleka nie pojawia się skrzep, pozwólcie mu się podgrzać do temperatury 37 stopni i wtedy wyłączcie gaz.

  3. W osobnym naczyniu rozpuśćcie podpuszczkę w 50 ml wody. Następnie wlejcie ją do garnka z mlekiem. Mieszajcie dłuższą chwilę, przykryjcie garnek i odstawcie go na 5 minut.

  4. Po tym czasie mleko powinno przypominać galaretkę. Jeśli jeszcze tak nie wygląda, poczekajcie kilka minut. Później powstały skrzep pokrójcie w kostkę - to pozwoli serwatce się oddzielić.

  5. Następnie postawcie garnek na gazie i podgrzejcie do temperatury 40 stopni Celsjusza, lekko mieszając. Teraz ser powinien już zacząć przypominać mozzarellę.

  6. Na mniejszym garnku połóżcie sitko i przełóżcie do niego zawartość dużego garnka. Odciśnijcie dokładnie z serwatki.

  7. Do pozostałej serwatki wsypcie 2 łyżki soli i podgrzejcie wszystko do 80 stopni. 

  8. Skrzep, który odcisnęliście na sitku połóżcie w chochli lub łyżce cedzakowej i włóżcie go do gorącej serwatki na około 15 sekund.

  9. Po tym czasie przełóżcie skrzep na deskę do krojenia i szybko go zagniećcie (jak ciasto). Potem rozciągnijcie i zwińcie w kulkę. Ponownie zanurzcie w serwatce, zagniećcie i tak kilka razy, aż w końcu ser będzie błyszczący i lekko gumowaty.

  10. Kiedy mozzarella nabierze odpowiedniej konsystencji, zanurzcie ją w zimnej wodzie, by zachować jej kształt. 

  11. Przełóżcie mozzarellę do plastikowego worka lub pojemnika i przełóżcie do lodówki.

I gotowe! tak przygotowany własnoręcznie ser nadaje się do spożycia przez około tydzień. 

Źródło: kulinarne-co-nieco.pl