Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
AdobeStock
Newsy

Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów

Osoby preferujące czarną kawę są raczej w mniejszości. Większość ludzi zabiela ją mlekiem, śmietanką albo napojami roślinnymi. Ale nie wszystkie te dodatki są zdrowe!

Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy?

Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii.

Zobacz także
Macie migreny? Dodajcie do kawy ten składnik, a poczujecie ulgę

Macie migreny? Dodajcie do kawy ten składnik, a poczujecie ulgę

Co się stanie z organizmem, gdy zrobicie sobie detoks od kawy? Będziecie zaskoczeni

Detoks od kawy: wpływ na organizm i efekty odstawienia kofeiny 

Co kryje się w śmietance do kawy

Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach:

  • Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się.
  • Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia.
  • Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności.
  • Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze.
  • Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika.

Co zamiast śmietanki do kawy?

W sklepach dostępnych jest wiele alternatyw dla śmietanki do kawy. Pierwszą jest oczywiście mleko – jeśli bardzo lubicie śmietankę i nie smakuje wam nic innego, to spróbujcie tłustego mleka. Z kolei osoby, które nie mogą pić mleka, mają do wyboru wiele napojów roślinnych, które stanowią alternatywę dla produktów mlecznych. Te napoje to m.in. mleko migdałowe, owsiane czy kokosowe.

Czytaj także:

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Unsplash/@rachel_lee_brenner
Newsy
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Musicie poznać ten prosty trik. To super sposób na spienianie mleka do kawy.

Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit. Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy! Jeśli macie taki zaparzacz do kawy , wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne. Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy? Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy. Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy. Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie. Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw: Caffee latte – kawę z przewagą mleka Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy
Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła . Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę? Co znajduje się w margarynie? Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak: Sorbinian potasu E202 (konserwant) Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator) Kwas sorbowy E200 (konserwant) Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz) Sztuczne aromaty Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans , czyli tzw. złe tłuszcze. Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska. Czy da się wyprodukować zdrową...

Odchudzacie się przy pomocy kawy? To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi o 1 sytuację
Adobe Stock
Newsy
Odchudzacie się przy pomocy kawy? To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi o 1 sytuację 
Kawa to naturalny spalacz tłuszczu - jednak musicie uważać! Przekraczanie zalecanej dawki, może spowodować poważne konsekwencje...

Wiele osób na restrykcyjnych dietach sięga po kawę, która ma zapobiec spadkom energii, a także przyspieszyć spalanie tłuszczu. Trzeba jednak bardzo uważać z jej dawkowaniem i zwracać uwagę na sposób, w który ją przyrządzacie. Kawa na diecie - tak czy nie? Kofeina ma działanie spalające tłuszcz, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie. Koniecznie musicie jednak pamiętać o kilku zasadach: Nie należy spożywać dużych ilości kawy (tj. więcej niż 3-4 filiżanek), kiedy jesteście na diecie bardzo niskokalorycznej lub na detoksie. Niedostateczna ilość kalorii z posiłków sprawi, że kofeina znacznie szybciej przeniknie do waszego organizmu, gdzie może wywołać objawy przedawkowania oraz trwałe problemy z sercem. Po napój ten najlepiej także sięgać bez dodatków, które mogą zawierać dużo tłuszczu czy cukru, a także znacząco zwiększać kaloryczność kawy (śmietanki, polewy, tłuste mleko).  Czarna kawa ma 0 kalorii - słodzone frappe z kawiarni może mieć już nawet 300... Czy kofeina szkodzi? Kofeina naturalnego pochodzenia dostępna jest jedynie w kawie czy herbacie. Ta, którą znajdziecie w napojach energetycznych jest wytwarzania syntetycznie, dlatego szybciej może spowodować objawy przedawkowania. Nigdy nie powinno się łączyć kawy z energetykami – może to znacząco zwiększyć ryzyko uzależnienia, a także doprowadzić do poważnych zaburzeń organizmu.  Jakie są objawy przedawkowania kofeiny? Wzmożony niepokój Problemy ze snem Drżenie rąk Rozkojarzenie i problemy z koncentracją Problemy z sercem (w skrajnych przypadkach przedawkowanie kofeiny może doprowadzić nawet do zapaści) Kawy w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby z nadciśnieniem i problemami sercowo-naczyniowymi, a także mamy karmiące czy kobiety ciężarne. Warto...