Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem?
Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy?
Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii.
Co kryje się w śmietance do kawy
Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach:
- Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się.
- Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia.
- Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności.
- Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze.
- Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika.
Co zamiast śmietanki do kawy?
W sklepach dostępnych jest wiele alternatyw dla śmietanki do kawy. Pierwszą jest oczywiście mleko – jeśli bardzo lubicie śmietankę i nie smakuje wam nic innego, to spróbujcie tłustego mleka. Z kolei osoby, które nie mogą pić mleka, mają do wyboru wiele napojów roślinnych, które stanowią alternatywę dla produktów mlecznych. Te napoje to m.in. mleko migdałowe, owsiane czy kokosowe.
Zobacz także:
Czytaj także: