Dodajecie to rano do jajek? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Pixabay
Newsy

Dodajecie to rano do jajecznicy? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać

Odpowiednio skomponowane śniadanie ma nas pobudzać i zapewniać energię na cały dzień. Często jednak zamiast produktów o wysokich wartościach odżywczych, sięgamy po prostu po te tłuste…

Jajka nie bez powodu są jednym z częstszych śniadaniowych wyborów na całym świecie. To klasyczny element śniadania irlandzkiego czy brytyjskiego, ale również w Polsce jajka bardzo często trafiają na nasze talerze – zwłaszcza rano. Z czym należy je podać, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści dla zdrowia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ jajek na zdrowie

Jajka to przede wszystkim źródło białka oraz tłuszczu. Chociaż wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem ich w bardzo dużej ilości z racji na cholesterol, zdrowy dorosły może z powodzeniem jeść je nawet kilka razy w tygodniu.

Zobacz także
Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik

Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Tłuszcze znajdujące się w jajkach są w dużej mierze tłuszczami zdrowymi – to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli potrawy jajeczne nie są smażone na dużej ilości tłuszczu bądź podawane z majonezem, mają bardzo wiele korzystnych właściwości takich jak:

  • wysoka zawartość pełnowartościowego białka bogatego w aminokwasy (to rodzaj białka, którego organizm sam nie umie wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich za pomocą diety)
  • wysoka zawartość witamin A, E, D, K i B
  • bogactwo pierwiastków takich jak fosfor, potas, sód, wapnia, żelazo, selen czy magnez
  • zawartość beta-karotenu czy luteiny, które mają korzystny wpływ na wzrok.

Z czym nie powinno się podawać jajek?

Chociaż jednym z ulubionych połączeń śniadaniowych są jajka z bekonem, absolutnie należy ich unikać – zwłaszcza jeśli często doświadczamy spadków energii i uczucia ospałości. Połączenie wysokiej zawartości białka w jajku z ogromną ilością tłuszczów nasyconych, które znajdują się w boczku to zastrzyk energii – niestety jedynie chwilowy. Jej pokłady bardzo szybko się wyczerpują i pozostawiają po sobie uczucie ciężkości, zmęczenia i senności.

Z czego warto więc skomponować wartościowe śniadanie oparte na jajkach? Przede wszystkim z warzyw oraz z pełnowartościowych produktów zbożowych takich jak ciemne pieczywo. Dużym powodzeniem cieszy się połączenie jajek z awokado. Chociaż jest to bardzo sycąca i tłusta propozycja, owoc ten jest nieocenionym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych i ma zbawienny wpływ na cerę czy włosy.

Czytaj też:

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...