Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje.

Zastosowanie pomidorów

To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak:

  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zapobiegają miażdżycy,
  • są niskokaloryczne,
  • korzystnie wpływa na działanie serca,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu,
  • ma działanie moczopędne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • poprawia działanie układu nerwowego,
  • czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem.

Dzięki zawartości cennych składników odżywczych oraz właściwości, pomidory powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Są wartościowym warzywem, wspomagającym codzienne funkcjonowanie organizmu.

Zobacz także:

Z czym nie należy łączyć pomidorów?

To warzywo idealnie wkomponowuje się w każdy posiłek. Może być bazą sosu, w postaci sałatki bądź jako dodatek do kanapek. Występuje w różnych odsłonach, jednak nie wszystkie z nich są dobre dla organizmu. Podanie na śniadanie twarożku z dodatkiem pomidorów może negatywnie wpływać na zdrowie. Warzywo w swoim składzie posiada wiele kwasów, które łączą się z wapniem z twarożku. Taka mieszanka jest niekorzystna, gdyż powstają wówczas nierozpuszczalne kryształki. W następstwie odkładają się w kościach, stawach powodując ból czy dyskomfort. Spożywanie takiego zestawu przez dłuższy czas może doprowadzić do wielu schorzeń.