pomidor
Adobe Stock
Newsy

Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby

Soczyste, słodkie i czerwone pomidory to idealny dodatek do wielu potraw. Jednak niewiele osób wie, że nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Sprawdźcie z czym lepiej nie łączyć tego warzywa!

Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie pomidorów

To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak:

  • obniżają poziom cholesterolu,
  • zapobiegają miażdżycy,
  • są niskokaloryczne,
  • korzystnie wpływa na działanie serca,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu,
  • ma działanie moczopędne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • poprawia działanie układu nerwowego,
  • czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem.

Dzięki zawartości cennych składników odżywczych oraz właściwości, pomidory powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Są wartościowym warzywem, wspomagającym codzienne funkcjonowanie organizmu.

Z czym nie należy łączyć pomidorów?

To warzywo idealnie wkomponowuje się w każdy posiłek. Może być bazą sosu, w postaci sałatki bądź jako dodatek do kanapek. Występuje w różnych odsłonach, jednak nie wszystkie z nich są dobre dla organizmu. Podanie na śniadanie twarożku z dodatkiem pomidorów może negatywnie wpływać na zdrowie. Warzywo w swoim składzie posiada wiele kwasów, które łączą się z wapniem z twarożku. Taka mieszanka jest niekorzystna, gdyż powstają wówczas nierozpuszczalne kryształki. W następstwie odkładają się w kościach, stawach powodując ból czy dyskomfort. Spożywanie takiego zestawu przez dłuższy czas może doprowadzić do wielu schorzeń.

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne
Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Śledzie z pomidorami i kaparami
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Te śledzie podbijają podniebienia wszystkich. Sekretem ich fenomenalnego smaku jest ten jeden składnik
Nie wyobrażacie sobie Wigilii bez śledzia? My też. Poznajcie przepis, który zapadnie wam na długo w pamięć.

Wigilijny śledź jest traktowany przez Polaków jako jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw. Bez niego kolacja w blasku pierwszej gwiazdki wydaje się wręcz niemożliwa. Poza tym, śledź to samo zdrowie! Śledzie w occie, śmietanie lub z cebulką Ta prosta ryba dogaduje się z wieloma składnikami. Można ją połączyć z octem, na kwaśno ze śmietaną lub  w sposób tradycyjny podać ze świeżo posiekaną cebulką. Śledzie goszczą na różnego rodzaju stołach, od tych wytwornych, po codzienne. Można z nich zrobić prawdziwe kulinarne perły! Śledzie to także, jak nie przede wszystkim, ryba serwowana na Wigilię. Jako jedna z 12 potraw ma swoją symbolikę, która tyczy się odrodzenia i nowych dróg. Ryba to w końcu znak Jezusa Chrystusa, uwarunkowany religijnie historią na przestrzeni wieków. Z czym podać śledzie? Fani tradycji w kwestii śledzia nie będą kombinować. Jednak nawet najsmaczniejsza zalewa octowa ma dużą konkurencję na kulinarnym rynku rybnym. Jednym z nieoczywistych składników, do których śledzie pasują jak ulał są suszone pomidory. Zawierają m.in. witaminę E, która świetnie działa na kondycję skóry oraz oczu. Zawdzięczamy je Włochom. Do suszenia wykorzystuje się ich małą odmianę, która wygrzewa się w słońcu długie godziny. Taki zabieg wydobywa z nich głębię smaku i słodyczy. Piękny kolor pomidory zawdzięczają likopenowi, jaki ma silne działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.  Kapary z kuchni śródziemnomorskiej weszły na stałe do polskiej kuchni Najczęściej wybierane kapary to ich wersja konserwowa. Zamarynowane smakują najlepiej! Kapary można również spotkać jako dodatek do pizzy czy zimowej sałatki. Nadają szyku potrawom, w tym wigilijnym śledziom. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia....

Piotr Cyrwus reklama keczupu
YouTube
Gwiazdy
To po prostu trzeba zobaczyć! Piotr Cyrwus zagrał w reklamie keczupu! (Wideo)
Współpraca znanego aktora Piotra Cyrwusa z marką Kotlin zaowocowała nową reklamą keczupu. „To będzie hit internetu” – podsumowali fani.

Jednym z wielu produktów, które znajdziesz wchodząc do każdego polskiego domu jest oczywiście keczup! Ten aksamitny sos pomidorowy na zimno idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do chociażby tostów z serem, kanapek czy parówek, ale również do sałatek. Już kilka jego kropel wpuszczonych do sosu bolognese znakomicie wzbogaca smak potrawy. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób go uwielbia! Reklama keczupu Wśród wielu propozycji, keczup firmy Kotlin bez dwóch zdań znajduje się w czołówce tych najczęściej kupowanych. Jak tłumaczy producent, za jego niepowtarzalny smak odpowiedzialne są najlepszej jakości pomidory malinowe. Jednak w swojej najnowszej reklamie nie chwali się tym zbytnio i nawiązuje do czegoś zupełnie innego... To po prostu trzeba zobaczyć! Reklama, mimo że powstała zaledwie kilka dni temu, do złudzenia przypomina lata 90. Główną rolę odgrywa Piotr Cyrwus (filmowy Rysiek z "Klanu"), wykrzykujący nazwy dań, które można zjeść z keczupem i przypominający o myciu rączek przed posiłkiem. Aktor ubrany jest w ortalionowy dres, okulary przeciwsłoneczne w czerwonych oprawkach, srebrne łańcuchy i duże słuchawki powieszone na szyi. Całe nagranie ma dosyć abstrakcyjną formę. Mimo to fani docenili występ Piotra Cyrwusa. Taką reklame to ja rozumiem. Pozytywnie ryje beret, Reklama wygrała internety, Podoba mi się co Pan Piotr robi ze swoją karierą, ma dystans do siebie!, Najlepsza reklama keczupu ever.   Nie zabrakło również mniej życzliwych komentarzy. Panie Piotrze jeżeli ktoś Pana szantażuje to proszę mrugnąć dwa razy, To jest podsumowanie gustów muzycznych i ogólnej kultury... wstyd i tyle, Niezły plagiat. Ukradzione u Little Big, Tego się nie da odzobaczyć..... tragedia. Najlepiej sama zobacz i oceń!...