Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pojawia się na stołach przez cały rok. Je się ją jako zakąskę, dodatek do zimnych mięs, jako poczęstunek imieninowy, urodzinowy, w trakcie świąt… Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie uroczystości bez sałatki jarzynowej na stole. Na pewno macie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę warzywną. Czy dodajecie do niej jednak to warzywo?

Skąd pochodzi sałatka jarzynowa?

Mimo iż sałatka warzywna na stałe wbiła się w polską kulturę, pierwsza receptura nie pochodzi podobno wcale z Polski. Wiele źródeł podaje, że sałatka jarzynowa tak naprawdę pochodzi z Francji. Oczywiście przepis został zaadaptowany przez Polaków i sałatka jarzynowa jest przygotowywana z warzyw, do których macie dostęp przez cały rok.

W przeszłości sałatka jarzynowa składała się z zarówno warzyw, jak i owoców pokrojonych w równą kostkę. W wyniku różnorodnych ewolucji zaczęto dodawać do niej kalafiora, rzepę, ziemniaki czy zieloną fasolkę. Gdy przepis dotarł do Polski, zmodyfikowano go na potrzeby naszego kraju i zaczęto wykorzystywać do sałatki warzywnej prawie wyłącznie gotowane warzywa korzeniowe. To niezbędne elementy sałatki jarzynowej:

  • Pietruszka
  • Marchew
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Gotowane na twardo jajka

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?

Oczywiście, Polacy spierają się często, co tak naprawdę musi być elementem dobrej sałatki jarzynowej. Niektórzy twierdzą, że będzie niesmaczna, jeśli nie dodacie do niej:

Zobacz także:

  • Kukurydzy
  • Zielonego groszku
  • Pora
  • Ogórków kiszonych
  • Jabłka

Klasyczna sałatka jarzynowa nie uda się bez dodatku majonezu. Ten tłusty, ale dość mdły dodatek, dobrze jest przełamać ostrzejszymi przyprawami. Najbardziej polecane przyprawy do sałatki jarzynowej to dodatek musztardy i pieprzu.

Najlepiej wymieszajcie musztardę i sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu z majonezem przed dodaniem do warzyw z sałatki jarzynowej. Smak będzie rozprowadzony równomiernie. Jeśli gotowaliście warzywa do sałatki w osolonej wodzie, nie musicie dodawać do niej dodatkowo soli.

Mimo iż dość mdły smak majonezu dobrze przełamać jest ostrymi przyprawami, na pewno nie dodawajcie tam czosnku! Czosnek to niezwykła przyprawa w kuchni i na pewno nieodłączny element wielu dań. Nadużyciem jest jednak powiedzenie, że czosnek czyni każdą potrawę lepszą. Czosnek dodany do sałatki jarzynowej, całkowicie zdominuje smak delikatnych warzyw korzeniowych.