Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa

Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 12, 2021

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze warzyw

Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik.

Zobacz także

Podział warzyw

Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na:

  • zielone,
  • czerwone,
  • fioletowe.

Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi.

Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią jednostką są warzywa fioletowe. Ich składniki odżywcze mają za zadanie chronić organizm przed wirusami czy nowotworami. W tej grupie wyróżnia się buraki, czerwoną kapustę, czerwoną fasolę bądź bakłażan. Wszystkie warzywa są cennym produktem i powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. 

Warzywa w wielu postaciach

Nie wszystkie warzywa dobrze smakują podane solo, dlatego też przygotowuje się z nich różne dania bądź dodatki. Wówczas smakują jeszcze lepiej i stanowią idealne uzupełnienie diety. Z warzyw można przyrządzić między innymi:

  • soki warzywne,
  • koktajle, 
  • surówki,
  • sałatki,
  • czy też ugotować je na parze.

W każdej postaci są wartościowe i równie cenne dla organizmu. Z tego też powodu nie należy o nim zapominać na co dzień. 

Bezwartościowy dodatek do sałatek

Wiele osób będących na diecie czy dbających o linię, stara się jeść jak najwięcej sałatek. Są one wówczas niskokaloryczne oraz pełnowartościowe. Jednak należy uważać na jeden dodatek w postaci sosów niskotłuszczowych. Ich niska zawartość wartościowych tłuszczy, zaburza wchłanianie składników odżywczych z warzyw. Warto pamiętać o dobrej jakości produktach, gdyż to one warunkują odżywczość tego dania.
 

Czytaj także:

Komentarze