bluszczyk kurdybanek do rosołu
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten  nietypowy chwast do rosołu. Wzbogaci smak i doda mu zdrowotnych walorów

Bluszczyk kurdybanek, bluszczyk ziemny, kumdran lub kondratek – bez względu na to, jak nazywacie ten chwast, powinniście spróbować umieścić go w rosole. Dzięki tej niepozornej roślinie, wasza zupa nie tylko zyska niesamowicie wyjątkowy smak, ale również będzie bogatsza o wiele cennych wartości odżywczych.

Bluszczyk kurdybanek to bardzo cenne zioło rosnące na terenie niemal całej Europy, również w Polsce, gdzie z reguły traktuje się je, jak chwast. Roślina może osiągać nawet do 20 cm wysokości, ma lekko owłosioną łodygę, zimotrwałe, nieco zaokrąglone liście i małe, niebieskie lub fioletowe kwiatki. Choć nazwa z pewnością dla wielu brzmi obco i luksusowo, w rzeczywistości kurdybanek można kupić w wielu sklepach zielarskich, najczęściej w postaci suszonej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół według tradycyjnej receptury

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. Okazuje się jednak, że niekiedy warto odejść od tradycji i umieścić w wywarze coś tak niecodziennego, jak bluszczyk kurdybanek.

Właściwości zdrowotne kurdybanka

Według ekspertów, regularne spożywanie tej rośliny, może mieć bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, krwionośnego oraz pokarmowego. Bowiem chwast nie tylko pobudza wydzielanie soków trawiennych, ale również pomaga w walce z niestrawnością, wspiera trawienie, przyspiesza przemianę materii, regeneruje wątrobę oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Do cennych właściwości kurdybanka zalicza się także pozytywny wpływ na pracę serca, łagodzenie stresu oraz działanie bakteriobójcze. Z powodzeniem można go wykorzystywać jako środek łagodzący i skracający czas przeziębienia oraz zwalczający kaszel. Okazuje się również, że zioło doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i oparzeń.

Zobacz także
Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych

Zastosowanie leczniczego "chwastu"

Kurdybanek doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Niesamowicie wzbogaci jego smak i aromat. Podobnie będzie w przypadku ziemniaków, sałatek, twarożku lub wszelkiego rodzaju past. Ponadto, możecie również przyrządzić z niego nalewkę lub herbatę – wystarczy, że zalejecie łyżeczkę suszonego chwastu wrzątkiem, przykryjecie i odstawicie na ok. 10 minut. 

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...

rosół z jajkiem przepis
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Dodajcie 1 składnik pod koniec gotowania rosołu, a padniecie z wrażenia. Takiej wersji na pewno nie próbowaliście
Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora, a jeszcze kolejni dodają pod koniec gotowania… jajko.

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce.  Jeśli dopiero raczkujecie w kuchni, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na rosół według Anny Lewandowskiej, który znajdziecie tutaj . Okazuje się jednak, że nawet tę recepturę można nieco ulepszyć, dodając pod koniec gotowania jeden składnik. Mowa tu oczywiście o jajku. Rosół z jajkiem Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się próbować rosołu w takim niecodziennym wydaniu, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje zupełnie nowy smak, a na dodatek jest bardziej aksamitna. Z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Tak naprawdę do rosołu z jajkiem nie musicie już dodawać makaronu. Ten składnik doskonale go imituje. Jeśli jednak uwielbiacie kluski i chcecie zapełnić swoje brzuchy na wiele godzin, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w zupie umieścić tak jak zawsze makaron. Przepis na rosół z jajkiem Będziecie potrzebować 2 litrów przygotowanego wcześniej rosołu  3 jajek 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczki masła 1 świeżej natki pietruszki Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie ugotowany wcześniej bulion wraz z mięsem i warzywami (najlepiej będzie jeśli je rozdrobnicie). Całość podgrzejcie. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajka, mąkę pszenną oraz masło, a następnie połączcie składniki. Najlepiej to zrobić przy pomocy widelca, rózgi kuchennej lub specjalnej, kuchennej trzepaczki. Kiedy bulion będzie wrzeć, zacznijcie do niego wlewać przygotowaną wcześniej jajeczną mieszankę. Musicie to robić...

rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy
Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 
Pietruszka, lubczyk, pieprz, sól - w większośći wypadków lista przypraw i ziół dodawanych do rosołu jest krótko. Warto poszerzyć ją o jedną pozycję.

Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół . Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na choroby i infekcje! Czym powinno się doprawiać rosół? Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty) , nieodzowna  mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości. Dlaczego warto dodawać do rosołu bluszczyk kurdybanek? Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek. Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą . Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią. To dość mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie sezonu zimowego, ale świetnie sprawdzi się także wiosną i latem. Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w...

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie. Czym jest rukola? Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek . Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C. Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie. Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris). Tak wygląda starzec pospolity: Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne. Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia...