bluszczyk kurdybanek do rosołu
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten chwast do rosołu a będziecie to robić już zawsze. Mało co tak bardzo wzbogaca smak

Bluszczyk kurdybanek, bluszczyk ziemny, kumdran lub kondratek – bez względu na to, jak nazywacie ten chwast, powinniście spróbować umieścić go w rosole. Dzięki tej niepozornej roślinie, wasza zupa nie tylko zyska niesamowicie wyjątkowy smak, ale również będzie bogatsza o wiele cennych wartości odżywczych.
Weronika Kępa
styczeń 22, 2021

Bluszczyk kurdybanek to bardzo cenne zioło rosnące na terenie niemal całej Europy, również w Polsce, gdzie z reguły traktuje się je, jak chwast. Roślina może osiągać nawet do 20 cm wysokości, ma lekko owłosioną łodygę, zimotrwałe, nieco zaokrąglone liście i małe, niebieskie lub fioletowe kwiatki. Choć nazwa z pewnością dla wielu brzmi obco i luksusowo, w rzeczywistości kurdybanek można kupić w wielu sklepach zielarskich, najczęściej w postaci suszonej. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Rosół według tradycyjnej receptury

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. Okazuje się jednak, że niekiedy warto odejść od tradycji i umieścić w wywarze coś tak niecodziennego, jak bluszczyk kurdybanek.

Właściwości zdrowotne kurdybanka

Według ekspertów, regularne spożywanie tej rośliny, może mieć bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego, krwionośnego oraz pokarmowego. Bowiem chwast nie tylko pobudza wydzielanie soków trawiennych, ale również pomaga w walce z niestrawnością, wspiera trawienie, przyspiesza przemianę materii, regeneruje wątrobę oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Do cennych właściwości kurdybanka zalicza się także pozytywny wpływ na pracę serca, łagodzenie stresu oraz działanie bakteriobójcze. Z powodzeniem można go wykorzystywać jako środek łagodzący i skracający czas przeziębienia oraz zwalczający kaszel. Okazuje się również, że zioło doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i oparzeń.

Zastosowanie leczniczego "chwastu"

Kurdybanek doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Niesamowicie wzbogaci jego smak i aromat. Podobnie będzie w przypadku ziemniaków, sałatek, twarożku lub wszelkiego rodzaju past. Ponadto, możecie również przyrządzić z niego nalewkę lub herbatę – wystarczy, że zalejecie łyżeczkę suszonego chwastu wrzątkiem, przykryjecie i odstawicie na ok. 10 minut. 

Komentarze