Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach
AdobeStock
Newsy

Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach

Ta od wieków doceniana przez Chińczyków przyprawa przyda się zarówno w kuchni, jak i łagodzeniu objawów różnych chorób.

W szafce z przyprawami znajdują się produkty, które nie tylko wspaniale podkreślają smak przyrządzanych potraw, ale też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest kardamon, doceniany od wieków ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go używać w kuchni.

Właściwości kardamonu

Kardamon „przywędrował” do Europy z Chin, gdzie od wielu wieków wykorzystuje się tę roślinę w ziołolecznictwie. Najcenniejszą część kardamonu, czyli nasiona, są jedną z najdroższych przypraw na świecie (obok szafranu), jednak można kupić je w formie sproszkowanej, w znacznie bardziej przystępnej cenie.

To przyprawa o charakterystycznym, lekko gorzkawym aromacie. Nadaje potrawom korzenny i orientalny smak. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, ciasteczek czy naleśników. Można go dodać nawet do świeżych pomarańczy. Kardamon posiada też cenne walory zdrowotne - zawiera m.in.:

  • Witaminę C

  • Witaminę B6

  • Żelazo 

  • Magnez

  • Sód 

  • Fosfor 

  • Wapń

  • Potas 

  • Cynk

  • Ryboflawinę

  • Tiaminę 

  • Niacynę 

Zobacz także
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia

Kardamon na wrzody żołądka

Jeszcze niedawno sądzono, że główną przyczyną wrzodów żołądka jest przewlekły stres. Jest w tym trochę prawdy, choć powód występowania tej choroby jest zupełnie inny. Za wrzody żołądka są odpowiedzialne bakterie Helicobacter pylori.

Całkiem możliwe, że osoby narażone codziennie na stres przez osłabienie odporności organizmu, są bardziej narażone na destrukcyjne działanie bakterii. Kardamon dodawany do jedzenia może niszczyć bakterie Helicobacter pylori i tym samym pomóc w dolegliwościach związanych z wrzodami żołądka. 

Kardamon na trawienie

Ta orientalna przyprawa jest nieoceniona przy problemach trawiennych i niestrawności. Już Chińczycy stosowali kardamon na bóle brzucha - olejki eteryczne zawarte w nasionach działają rozkurczowo i przynoszą ulgę. Kardamon pomoże też na nudności i zgagę.

Warto dodawać szczyptę sproszkowanego kardamonu do herbaty, kawy albo ciepłego mleka. 

Źródło: medonet.pl, kobieta.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody
AdobeStock
Newsy
Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody
Boli was brzuch lub macie rozstrój żołądka? Sięgnijcie po banany. Na pewno wam pomogą.

Ból brzucha może mieć różne przyczyny. Może być skutkiem niestrawności, grypy żołądkowej lub refluksu żołądkowo-przełykowego, ale też może być symptomem o wiele poważniejszych stanów, takich jak wrzody żołądka, zapalenie wyrostka robaczkowego czy ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Kiedy odczuwamy ból lub skurcze brzucha albo mamy mdłości, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest jedzenie. Mimo to, niektóre pokarmy mogą dostarczyć nam składników odżywczych, których potrzebujemy w tym trudnym czasie. Jednym z nich są banany. Banany skuteczne na ból brzucha Banany są lekkostrawne i zawierają dużo potasu. Ten ważny minerał tracimy, gdy mamy biegunkę lub wymiotujemy. Owoce te nie tylko pomogą nam uspokoić żołądek i zadziałają osłonowo na podrażnione ścianki żołądka, ale też pomogą zregenerować błonę śluzową żołądka. Banany pomogą też na wrzody żołądka Wrzody żołądka są stanem, w którym kwas uszkadza wyściółkę ściany żołądka, powodując ból. Jedną z przyczyn wrzodów żołądka jest bakteria helicobacter pylori. Wrzody mogą być również skutkiem nadużywania środków przeciwbólowych, takich jak aspiryna, oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak ibuprofen. Objawy tego stanu obejmują: pieczenie lub silny ból w okolicy między klatką piersiową a pępkiem słaby apetyt wzdęcia zgagę niestrawność nudności wymioty utratę masy ciała Mimo iż stan ten wymaga natychmiastowej pomocy medycznej, warto również sięgnąć po naturalne środki, które mogą wzmocnić wyściółkę jelita i zapobiec atakowi kwasów. Jedną z takich rzeczy są banany....

wrzody domowe sposoby
Flickr
Newsy
Dokuczają wam wrzody? Kupcie kapustę i zróbcie z niej wspaniały sok. Kilka złotych za skuteczne lekarstwo
Jeśli cierpicie na wrzody żołądka, to ulgę przyniesie wam stary, domowy sposób - sok z kapusty!

Wrzody żołądka to nie żarty! Ta choroba objawia się wieloma przykrymi dolegliwościami i wymaga odpowiedniego leczenia. Ale leczenie to nie wszystko, ponieważ by zapobiec nawrotom choroby i zaostrzeniom, trzeba przestrzegać odpowiedniej diety. Wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu! Czym są wrzody żołądka? Choroba wrzodowa żołądka polega na pojawieniu się ubytków w błonie śluzowej żołądka, które objawiają się silnym bólem. Główne objawy wrzodów to: Palący lub piekący ból żołądka, umiejscowiony w okolicach mostka (przez to bywa mylony z zawałem serca) Silne mdłości i wymioty Zgaga Odbijanie Dawniej sądzono, że powodem pojawiania się wrzodów jest stres, nieregularne pory posiłków i prowadzenie niezdrowego trybu życia. Dziś jednak wiadomo już, że wrzody powoduje bakteria Helicobacter pylori. Występuje ona aż u 90 procent osób dorosłych, ale za wywołanie choroby wrzodowej odpowiada tylko kilka szczepów tej bakterii. To właśnie dlatego wrzody pojawiają się nawet u osób, które odżywiają się prawidłowo i nie narzekają na nadmiar stresu w życiu. Kapusta na wrzody Osoby, u których rozpoznano chorobę wrzodową, muszą przestrzegać ścisłej, lekkostrawnej diety. Gdy objawy nieco ustąpią i wrzody się zaleczą, można stopniowo wprowadzać inne pokarmy, jednak nadal trzeba zwracać baczną uwagę na to, co się je. Jeśli cierpicie na wrzody i czasami wam dokuczają, warto przygotować sobie szybki sok z kapusty, który złagodzi nieco przykre dolegliwości. W zielonej kapuście znajduje się glutamina – aminokwas, który odpowiada za regenerację komórek chroniących żołądek. Wiedziano już o tym w starożytności i przepisywano sok z kapusty wszystkim ludziom uskarżającym się na bóle brzucha! Jak pić sok z kapusty?...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...

Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość
Adobe Stock
Newsy
Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość
Macie dość brzydkiego zapachu w kuchni po gotowaniu lub smażeniu kapusty? Nie musicie sobie jej odmawiać, jeśli wybierzecie taką odmianę, która ma najłagodniejszy zapach ze wszystkich. Chodzi o kapustę pekińską.

Nie ma co ukrywać, że choć kapusta jest smaczna, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. W blokach mieszkalnych już na klatce można odgadnąć, że któryś z sąsiadów robi gołąbki lub bigos. Ale nie każda kapusta ma tak intensywny zapach - jedna z jej odmian jest dość łagodna pod tym względem, a do tego ma wiele zastosowań w kuchni.  Wartości odżywcze kapusty pekińskiej Mowa tutaj oczywiście o kapuście pekińskiej która, w odróżnieniu od reszty odmian, ma stosunkowo lekki zapach uwalniany podczas gotowania lub smażenia. A do tego zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które przydadzą się każdemu z nas. Na przykład: witaminę C (tyle samo, co cytryna!) witaminę a witaminę B beta-karoten magnez potas żelazo kwas foliowy wapń Co ciekawe, zawartość składników odżywczych różni się w zależności od części kapusty. Jej zewnętrzne liście zawierają najwięcej kwasu foliowego i żelaza, a wewnętrzne - witaminy C.  Właściwości zdrowotne kapusty pekińskiej Ze względu na bogactwo składników odżywczych, kapusta pekińska ma dobroczynny wpływ na organizm. Pomaga zwalczać bakterie w organizmie - zarówno te wywołujące infekcje dróg oddechowych, jak i Helicobacter pyroli, bakterie odpowiedzialne za chorobę wrzodową żołądka. Działa też łagodząco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach autoimmunologicznych, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.  Częste spożywanie kapusty pekińskiej może też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, a także nowotwory. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Jak wykorzystać kapustę pekińską w kuchni? Kapustę pekińską, podobnie jak białą, można jeść zarówno na ciepło, jak i na...