W szafce z przyprawami znajdują się produkty, które nie tylko wspaniale podkreślają smak przyrządzanych potraw, ale też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest kardamon, doceniany od wieków ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go używać w kuchni.

Właściwości kardamonu

Kardamon „przywędrował” do Europy z Chin, gdzie od wielu wieków wykorzystuje się tę roślinę w ziołolecznictwie. Najcenniejszą część kardamonu, czyli nasiona, są jedną z najdroższych przypraw na świecie (obok szafranu), jednak można kupić je w formie sproszkowanej, w znacznie bardziej przystępnej cenie.

To przyprawa o charakterystycznym, lekko gorzkawym aromacie. Nadaje potrawom korzenny i orientalny smak. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, ciasteczek czy naleśników. Można go dodać nawet do świeżych pomarańczy. Kardamon posiada też cenne walory zdrowotne - zawiera m.in.:

Zobacz także:

  • Witaminę C

  • Witaminę B6

  • Żelazo 

  • Magnez

  • Sód 

  • Fosfor 

  • Wapń

  • Potas 

  • Cynk

  • Ryboflawinę

  • Tiaminę 

  • Niacynę 

Kardamon na wrzody żołądka

Jeszcze niedawno sądzono, że główną przyczyną wrzodów żołądka jest przewlekły stres. Jest w tym trochę prawdy, choć powód występowania tej choroby jest zupełnie inny. Za wrzody żołądka są odpowiedzialne bakterie Helicobacter pylori.

Całkiem możliwe, że osoby narażone codziennie na stres przez osłabienie odporności organizmu, są bardziej narażone na destrukcyjne działanie bakterii. Kardamon dodawany do jedzenia może niszczyć bakterie Helicobacter pylori i tym samym pomóc w dolegliwościach związanych z wrzodami żołądka. 

Kardamon na trawienie

Ta orientalna przyprawa jest nieoceniona przy problemach trawiennych i niestrawności. Już Chińczycy stosowali kardamon na bóle brzucha - olejki eteryczne zawarte w nasionach działają rozkurczowo i przynoszą ulgę. Kardamon pomoże też na nudności i zgagę.

Warto dodawać szczyptę sproszkowanego kardamonu do herbaty, kawy albo ciepłego mleka. 

Źródło: medonet.pl, kobieta.interia.pl