Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach
AdobeStock
Newsy

Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach

Ta od wieków doceniana przez Chińczyków przyprawa przyda się zarówno w kuchni, jak i łagodzeniu objawów różnych chorób.

W szafce z przyprawami znajdują się produkty, które nie tylko wspaniale podkreślają smak przyrządzanych potraw, ale też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Jedną z nich jest kardamon, doceniany od wieków ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go używać w kuchni.

Właściwości kardamonu

Kardamon „przywędrował” do Europy z Chin, gdzie od wielu wieków wykorzystuje się tę roślinę w ziołolecznictwie. Najcenniejszą część kardamonu, czyli nasiona, są jedną z najdroższych przypraw na świecie (obok szafranu), jednak można kupić je w formie sproszkowanej, w znacznie bardziej przystępnej cenie.

To przyprawa o charakterystycznym, lekko gorzkawym aromacie. Nadaje potrawom korzenny i orientalny smak. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, ciasteczek czy naleśników. Można go dodać nawet do świeżych pomarańczy. Kardamon posiada też cenne walory zdrowotne - zawiera m.in.:

  • Witaminę C

  • Witaminę B6

  • Żelazo 

  • Magnez

  • Sód 

  • Fosfor 

  • Wapń

  • Potas 

  • Cynk

  • Ryboflawinę

  • Tiaminę 

  • Niacynę 

Zobacz także
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia

Kardamon na wrzody żołądka

Jeszcze niedawno sądzono, że główną przyczyną wrzodów żołądka jest przewlekły stres. Jest w tym trochę prawdy, choć powód występowania tej choroby jest zupełnie inny. Za wrzody żołądka są odpowiedzialne bakterie Helicobacter pylori.

Całkiem możliwe, że osoby narażone codziennie na stres przez osłabienie odporności organizmu, są bardziej narażone na destrukcyjne działanie bakterii. Kardamon dodawany do jedzenia może niszczyć bakterie Helicobacter pylori i tym samym pomóc w dolegliwościach związanych z wrzodami żołądka. 

Kardamon na trawienie

Ta orientalna przyprawa jest nieoceniona przy problemach trawiennych i niestrawności. Już Chińczycy stosowali kardamon na bóle brzucha - olejki eteryczne zawarte w nasionach działają rozkurczowo i przynoszą ulgę. Kardamon pomoże też na nudności i zgagę.

Warto dodawać szczyptę sproszkowanego kardamonu do herbaty, kawy albo ciepłego mleka. 

Źródło: medonet.pl, kobieta.interia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

wrzody domowe sposoby
Flickr
Newsy
Dokuczają wam wrzody? Kupcie kapustę i zróbcie z niej wspaniały sok. Kilka złotych za skuteczne lekarstwo
Jeśli cierpicie na wrzody żołądka, to ulgę przyniesie wam stary, domowy sposób - sok z kapusty!

Wrzody żołądka to nie żarty! Ta choroba objawia się wieloma przykrymi dolegliwościami i wymaga odpowiedniego leczenia. Ale leczenie to nie wszystko, ponieważ by zapobiec nawrotom choroby i zaostrzeniom, trzeba przestrzegać odpowiedniej diety. Wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu! Czym są wrzody żołądka? Choroba wrzodowa żołądka polega na pojawieniu się ubytków w błonie śluzowej żołądka, które objawiają się silnym bólem. Główne objawy wrzodów to: Palący lub piekący ból żołądka, umiejscowiony w okolicach mostka (przez to bywa mylony z zawałem serca) Silne mdłości i wymioty Zgaga Odbijanie Dawniej sądzono, że powodem pojawiania się wrzodów jest stres, nieregularne pory posiłków i prowadzenie niezdrowego trybu życia. Dziś jednak wiadomo już, że wrzody powoduje bakteria Helicobacter pylori. Występuje ona aż u 90 procent osób dorosłych, ale za wywołanie choroby wrzodowej odpowiada tylko kilka szczepów tej bakterii. To właśnie dlatego wrzody pojawiają się nawet u osób, które odżywiają się prawidłowo i nie narzekają na nadmiar stresu w życiu. Kapusta na wrzody Osoby, u których rozpoznano chorobę wrzodową, muszą przestrzegać ścisłej, lekkostrawnej diety. Gdy objawy nieco ustąpią i wrzody się zaleczą, można stopniowo wprowadzać inne pokarmy, jednak nadal trzeba zwracać baczną uwagę na to, co się je. Jeśli cierpicie na wrzody i czasami wam dokuczają, warto przygotować sobie szybki sok z kapusty, który złagodzi nieco przykre dolegliwości. W zielonej kapuście znajduje się glutamina – aminokwas, który odpowiada za regenerację komórek chroniących żołądek. Wiedziano już o tym w starożytności i przepisywano sok z kapusty wszystkim ludziom uskarżającym się na bóle brzucha! Jak pić sok z kapusty?...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...