Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Tak przygotowana cebula ma wyjątkowy smak, aromat i doskonale pasuje do mięs. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!

Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic.

A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Jak zrobić karmelizowaną cebulę?

Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka!

Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu:

Zobacz także
Płaczecie przy krojeniu cebuli? Mikrofalówka rozwiąże wam ten problem

Płaczecie przy krojeniu cebuli? Mikrofalówka rozwiąże ten problem 

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Co zrobić z przekrojoną cebulą, by wydłużyć jej świeżość? Pomoże produkt z lodówki

Przepis na karmelizowaną cebulę

Składniki:

  • 6 cebul

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka. 

  2. Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę.

  3. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła.

  4. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut.

  5. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje. 

  6. Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę cukru i smażcie jeszcze 5 minut. Gotowe!

Z czym podawać karmelizowaną cebulę?

Karmelizowana cebulka jest genialnym dodatkiem do różnych wytrawnych potraw. Pasuje do mięsa, dlatego często dodaje się ją do burgerów i zapiekanek. Będzie też doskonale smakowała z serem pleśniowym lub pasztetem. Możecie też położyć ją po prostu na kanapki wraz z innymi, lubianymi przez was dodatkami.

Źródło: doradcasmaku.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy
Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 
Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Właściwości rzeżuchy Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie. Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej Pół dużego pomidora (albo 2 małe) Ćwierć cebuli czerwonej 1/3 puszki białej fasoli Garść rzeżuchy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Przygotowanie: Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem....

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać? Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy: Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej! Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: boczek wędzony w plastrach – 200 g miód wielokwiatowy – 1 łyżka sos worcestershire – 2 łyżki czarny pieprz, mielony – 1 szczypta ziele angielskie – 3 ziarna cebula – 1 szt. pomidory pelati – 200 g olej słonecznikowy – 2 łyżki woda – 30 ml Przygotowanie: Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków.  Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Zachwyt wśród fanów Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje...

marynata do mięsa przepis
misia5/gotujmy.pl
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Do przygotowania marynaty do mięs, będziecie potrzebowali poniższych składników: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się...