Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic.

A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Jak zrobić karmelizowaną cebulę?

Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka!

Zobacz także:

Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu:

Przepis na karmelizowaną cebulę

Składniki:

  • 6 cebul

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka. 

  2. Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę.

  3. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła.

  4. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut.

  5. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje. 

  6. Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę cukru i smażcie jeszcze 5 minut. Gotowe!

Z czym podawać karmelizowaną cebulę?

Karmelizowana cebulka jest genialnym dodatkiem do różnych wytrawnych potraw. Pasuje do mięsa, dlatego często dodaje się ją do burgerów i zapiekanek. Będzie też doskonale smakowała z serem pleśniowym lub pasztetem. Możecie też położyć ją po prostu na kanapki wraz z innymi, lubianymi przez was dodatkami.

Źródło: doradcasmaku.pl