Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic.
A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę?
Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka!
Zobacz także:
Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu:
Przepis na karmelizowaną cebulę
Składniki:
-
6 cebul
-
2 łyżki oleju
-
3 łyżki octu balsamicznego
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka cukru
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka.
-
Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę.
-
Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła.
-
Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut.
-
Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje.
-
Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę cukru i smażcie jeszcze 5 minut. Gotowe!
Z czym podawać karmelizowaną cebulę?
Karmelizowana cebulka jest genialnym dodatkiem do różnych wytrawnych potraw. Pasuje do mięsa, dlatego często dodaje się ją do burgerów i zapiekanek. Będzie też doskonale smakowała z serem pleśniowym lub pasztetem. Możecie też położyć ją po prostu na kanapki wraz z innymi, lubianymi przez was dodatkami.
Źródło: doradcasmaku.pl