Zupa ogórkowa ma wielu miłośników, choć nie każdemu odpowiada jej mocny, kwaśny smak, który zawdzięcza kiszonym ogórkom. Można go jednak nieco zneutralizować w taki sposób, że zupa zachowa swój charakterystyczny, kwaśny posmak, ale będzie łagodniejsza. Stanie się też wspaniale kremowa. Sprawdźcie, co do niej dodać, by uzyskać taki efekt. 

Sposób na kremową zupę ogórkową

Jednym ze sposobów na uzyskanie kremowej konsystencji zupy ogórkowej jest dodanie do niej serka topionego. Ta metoda też sprawdzi się w tym przypadku, ale istnieje jeszcze lepszy trik na stworzenie aksamitnej zupy ogórkowej.

Wystarczy dodać do niej awokado. Ten owoc ma bardzo neutralny smak i będzie praktycznie niewyczuwalny w zupie, za to nada jej niezwykłej kremowości. Dodajcie po prostu całe jedno, duże awokado lub dwa mniejsze, a na koniec zblendujcie zupę na krem. 

Zobacz także:

Jak zrobić zupę ogórkową z awokado?

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 duże awokado lub 2 mniejsze sztuki

  • 40 g serka topionego

  • 1 litr bulionu

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię na rozgrzany olej. Smażcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie drobno pokrojony czosnek i podsmażajcie jeszcze krótką chwilę.

  2. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie również w kostkę i dodajcie na patelnię. Mieszając, smażcie kilka minut.

  3. Przełóżcie zawartość patelni do garnka. Wlejcie bulion i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.

  4. Zetrzyjcie ogórki na tarce, a awokado pokrójcie na kawałki. Dodajcie do garnka z zupą, zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.

  5. Po tym czasie wyłączcie gaz i poczekajcie, aż zupa trochę ostygnie. Jeśli będzie bardzo gorąca, może uszkodzić ostrza blendera.

  6. Gdy już zupa się ostudzi, weźcie blender i zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie sól, pieprz, łyżkę masła i ewentualnie nieco serka topionego, by stała się jeszcze bardziej kremowa. Ponownie zmiksujcie, podgrzejcie i rozlejcie do talerzy. Smacznego!