Dodajcie do ogórkowej trochę tego owocu. Ledwie odrobina sprawi, że zupa będzie łagodniejsza i cudnie kremowa
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do ogórkowej trochę tego owocu. Odrobina sprawi, że zupa będzie łagodniejsza i kremowa

Jak zrobić łagodną zupę ogórkową nie pozbawiając jej przy tym kwaśnego smaku? Użyjcie tego owocu, który sprawia, że od razu staje się aksamitna.

Zupa ogórkowa ma wielu miłośników, choć nie każdemu odpowiada jej mocny, kwaśny smak, który zawdzięcza kiszonym ogórkom. Można go jednak nieco zneutralizować w taki sposób, że zupa zachowa swój charakterystyczny, kwaśny posmak, ale będzie łagodniejsza. Stanie się też wspaniale kremowa. Sprawdźcie, co do niej dodać, by uzyskać taki efekt. 

Sposób na kremową zupę ogórkową

Jednym ze sposobów na uzyskanie kremowej konsystencji zupy ogórkowej jest dodanie do niej serka topionego. Ta metoda też sprawdzi się w tym przypadku, ale istnieje jeszcze lepszy trik na stworzenie aksamitnej zupy ogórkowej.

Wystarczy dodać do niej awokado. Ten owoc ma bardzo neutralny smak i będzie praktycznie niewyczuwalny w zupie, za to nada jej niezwykłej kremowości. Dodajcie po prostu całe jedno, duże awokado lub dwa mniejsze, a na koniec zblendujcie zupę na krem. 

Zobacz także
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Jak zrobić zupę ogórkową z awokado?

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 3 ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 duże awokado lub 2 mniejsze sztuki

  • 40 g serka topionego

  • 1 litr bulionu

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię na rozgrzany olej. Smażcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie drobno pokrojony czosnek i podsmażajcie jeszcze krótką chwilę.

  2. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie również w kostkę i dodajcie na patelnię. Mieszając, smażcie kilka minut.

  3. Przełóżcie zawartość patelni do garnka. Wlejcie bulion i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.

  4. Zetrzyjcie ogórki na tarce, a awokado pokrójcie na kawałki. Dodajcie do garnka z zupą, zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.

  5. Po tym czasie wyłączcie gaz i poczekajcie, aż zupa trochę ostygnie. Jeśli będzie bardzo gorąca, może uszkodzić ostrza blendera.

  6. Gdy już zupa się ostudzi, weźcie blender i zmiksujcie zupę na gładki krem. Dodajcie sól, pieprz, łyżkę masła i ewentualnie nieco serka topionego, by stała się jeszcze bardziej kremowa. Ponownie zmiksujcie, podgrzejcie i rozlejcie do talerzy. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dzięki temu składnikowi zupa dyniowa jest wyjątkowo kremowa. Siostra Anastazja zawsze go dodaje
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Siostra Anastazja zawsze dodaje ten 1 składnik do zupy dyniowej. Dzięki temu jest kremowa i przepyszna
Zupa dyniowa to chyba najbardziej popularny sposób wykorzystania dyni. Jedwabisty krem z tego warzywa doskonale syci i rozgrzewa w zimne jesienne dni. Aby dodać mu aksamitności i gładkości warto wzbogacić go coś naprawdę ekstra. Wie o tym doskonale siostra Anastazja. 

Gdy nadchodzą chłody, zaczynamy rozglądać się za bardziej pożywnym, treściwym i rozgrzewającym jedzeniem. Gęste, zawiesiste zupy są w sam raz na tę porę roku. To prawdziwe remedium na jesienne smutki. Zupa dyniowa rozwesela i energetyzuje kolorem, a do tego napełnia brzuch wartościowym pokarmem.  Dlaczego zupa dyniowa siostry Anastazji jest wyjątkowo kremowa?  Siostra Anastazja to prawdziwa pasjonatka kuchni. Jej receptury i porady pomagają wielu paniom domu tworzyć wspaniałe potrawy. Ten przepis na kremową zupę dyniową pochodzi z „Wielkiej księgi specjałów Siostry Anastazji” i ma wszystko, co najbardziej lubicie w tym daniu.  Ta zupa krem z dyni jest przygotowana w wersji wytrawnej z czosnkiem, a za jej wyjątkową jedwabistość odpowiada duża ilość słodkiej, gęstej śmietany i jeden dość nietypowy składnik i nie zawsze używany przez gospodynie składnik, a mianowicie serek topiony. Dzięki niemu zupa dyniowa jest wspaniale gładka. To danie nie jest dzięki temu dodatkowi niskokaloryczne, ale kto liczyłby kalorie o tej porze roku, mogąc jeść najlepszą, gęstą i aromatyczną zupę dyniową.  Właściwości zupy dyniowej  Dynia jest warzywem, które niesie ze sobą moc wartości odżywczych. Witaminy i minerały oraz dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że po jej zjedzeniu pozostaje się długo sytym. By podtrzymać to przyjemne uczucie, warto wzbogacić ją tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym. Może to być śmietana, masło, serek, oliwa lub tłusty bulion. Zupy dyniowe lubią też przyprawy, wśród nich prym wiodą ich rozgrzewające rodzaje: imbir, cynamon i chili. Podkręcają one metabolizm i wzmacniają odporność, co w tym czasie jest szczególnie istotne.   Przepis na jedwabistą zupę z dyni siostry Anastazji  Składniki:  2 kg dyni bez skórki ...

Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny
Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy. A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem. Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej? Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu! Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy. Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna: Na początek mięso Potem włoszczyzna Później ziemniaki A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka. Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci! Przepis na zupę ogórkową Składniki: Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp. Liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4-5 średnich ogórków startych na tarce 3-4 ziemniaki Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki Sól i pieprz Sól i pieprz Koperek w proszku Przygotowanie: Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa....

Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik a podkręcicie jej smak
Flickr
Newsy
Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik, a podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu na zupę serową z grzankami, która rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy. Z czym podać zupę serową? Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący. Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka. Groszkiem ptysiowym Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku. Przepis na zupę serową z grzankami Składniki: 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser -...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...