Placki ziemniaczane z marchwią
Newsy

Dodajcie do masy na placki ziemniaczane to warzywo. Będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze

Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić placków ziemniaczanych w ten sposób, dużo traciliście!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przygotowujecie je z tartych ziemniaków i podajecie z różnymi dodatkami. Czy wpadliście na to, że do masy oprócz ziemniaków, można dodać jeszcze jedno warzywo, które podkręci wygląd i smak placków ziemniaczanych, a na dodatek sprawi, że będą zdrowsze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane smakują wielu pokoleniom. Zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i seniorzy i najmłodsi. Zazwyczaj w masie na placki ziemniaczane znajdziecie:

  • Tarte ziemniaki
  • Jajko
  • Odrobinę mąki
  • Cebulę
  • Sól

To konieczne dodatki do placków ziemniaczanych. Czasami, jeśli chcecie podać je w wersji na słodko, możecie pominąć dodatek cebuli do placków ziemniaczanych. Jeśli macie zamiar jeść placki w wytrawnej wersji, koniecznie ją dodajcie, bo nadaje ona aromatu plackom ziemniaczanym.

Nietypowe warzywo w plackach ziemniaczanych

Oprócz ziemniaków i cebuli, do placków ziemniaczanych możecie dodać jeszcze… tartą marchewkę! Na pewno wiecie, że jest ona bardzo zdrowa, ale przy próbowaliście przemycić ją kiedyś w plackach ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane z marchewką będą miały piękny złocisty kolor, który zaintryguje waszych domowników lub gości. To nie jedyna zaleta dodawania marchewki do placków ziemniaczanych. Nadaje ona wyjątkowego smaku potrawie! Dzięki dodatkowi marchewki, placki ziemniaczane są delikatnie słodsze i trochę bardziej chrupiące.

Dodając do placków marchewkę, zwiększacie też objętość potrawy, nie zwiększając za bardzo jej kaloryczności! Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki są więc też trochę mniej tuczące.

Marchewka w plackach ziemniaczanych to też oczywiście dodatkowa porcja witamin. Pewnie wiecie, że trzeba jeść codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców, ale czy zawsze udaje wam się to osiągnąć?

Właściwości zdrowotne marchewki

  • Marchewka jest dobrym źródłem witaminy A, która dobrze działa na wzrok
  • Wspiera pracę wątroby
  • Pomaga zachować dobrą odporność
  • Może mieć właściwości antynowotworowe!
  • Pomaga w problemach z wypróżnianiem się dzięki zawartości błonnika
Smażenie placków ziemniaczanych
Newsy
Na jakiej patelni najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Tylko ta wydobędzie z nich chrupkość i 100% smaku 
Nie ma nic gorszego niż rozmiękczone i ociekające tłuszczem placki ziemniaczane. Zastosujcie ten trik przy smażeniu, by tego uniknąć.

Placki ziemniaczane są wręcz uwielbiane przez Polaków w każdym wieku. Jedzone na słodko, na słono, z sosem mięsnym, śmietaną i na wiele innych sposobów. Każdy ma swoje preferencje dotyczące serwowania placków ziemniaczanych. Pewnie macie też różne przepisy na masę ziemniaczaną na placki. Wszyscy zgodnie mówią jednak, że dobre placki ziemniaczane są bardzo chrupkie i pełne smaku. To w większości zasługa smażenia! Przeczytajcie jak robić to prawidłowo i jakiej patelni najlepiej używać, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące. Przepis na placki ziemniaczane Pewnie nie trzeba przedstawiać wam przepisu na placki ziemniaczane, ale na wszelki wypadek przypomnimy, że masa na placki ziemniaczane składa się z: Tartych ziemniaków Jajek Mąki Cebuli (nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki tylko na słodko, z cukrem i śmietaną) Soli Niektórzy dodają do ziemniaków inne składniki, które dodatkowo wzbogacają ich smak i zmieniają odrobinę ich właściwości. Do placków ziemniaczanych można dodać jeszcze: Marchewkę – poprawia wartości odżywcze placków ziemniaczanych Czosnek – dodaje ciekawego aromatu Majeranek, pieprz i inne przyprawy – dobrze sprawdzają się przy plackach ziemniaczanych na słono Ser żółty – kaloryczny, ale bardzo smaczny dodatek, dzięki któremu placki są ciągnące Patelnia do smażenia placków ziemniaczanych Bardzo ważne o ile nie najważniejsze, jeśli chcecie osiągnąć odpowiednią chrupkość placków, jest ich właściwie smażenie. Placki smażcie na nieprzywierającej patelni! Najlepsza będzie do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. Uważajcie też, żeby patelnia teflonowa nie była porysowana, bo teflon odwarstwia się wtedy i trafia do jedzenia, a nie jest to zdrowe....

Placki ziemniaczane
Newsy
Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji
Myśleliście, że cebula w plackach ziemniaczanych to obowiązek? Zdecydowanie nie! W tym przypadku może naprawdę popsuć ich smak…

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką , placki ziemniaczane z cukinią , ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą . Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy… Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych? Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko . Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze. Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu. Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie: śmietana i cukier konfitury mus jabłkowy twaróg lub twaróg i cukier śmietana i owoce. Jak zrobić placki ziemniaczane? Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy...

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące
Kukurydziana, ziemniaczana, pszenna, gryczana czy ryżowa? Wyjaśniamy, która mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych.

W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków. Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym , placki ziemniaczane po mazursku , placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie? Mąka kukurydziana To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej , ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu. Mąka ziemniaczana Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie , ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne. Mąka gryczana Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych . Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate. Mąka ryżowa Jeśli...

Placki ziemniaczane po rosyjsku przepis
Newsy
Pyszne placki ziemniaczane po rosyjsku. Te przepis trzeba wypróbować
Placki ziemniaczane po rosyjsku zaskakują swoim smakiem. Zawierają 1 składnik, którego nigdy nie dodawaliście do tej potrawy.

Wydaje się, że placki ziemniaczane to typowo polska potrawa. Faktycznie, są bardzo popularne w naszym kraju. Okazuje się jednak, że plackami ziemniaczanymi zajadają się też inne narody. CO prawda, przygotowuje się je tam trochę inaczej, ale narodowe potrawy z tartych ziemniaków w innych krajach naprawdę przypominają nasze znane i lubiane placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane w innych krajach W Wielkiej Brytanii bardzo znane są swego rodzaju placki ziemniaczane zwane „ hash browns ” przygotowywane z tartych drobno ziemniaków. Przypominają bardziej ciasteczka ziemniaczane niż placki ziemniaczane, ale są podobne. Jada się je bardzo często na śniadanie. W kuchni żydowskiej placki ziemniaczane znane są pod nazwą Latkes . Przygotowuje się je tak samo, jak znane wam plaski ziemniaczane. Na Ukrainie i Białorusi też jada się placki ziemniaczane. Tam nazywają się one „ deruny ” lub „ draniki ”. Placki ziemniaczane znane są też dalej na wschód: w Rosji. Przygotowuje się je tam w ciekawy sposób. Poznajcie placki ziemniaczane po rosyjsku. Placki ziemniaczane po rosyjsku Placki ziemniaczane w wersji po rosyjsku nie są jadane z cukrem i śmietaną. Dodaje się do nich jeden składnik, który czyni przepis naprawdę sycącym. Do placków ziemniaczanych po rosyjsku dodaje się bowiem… mielone mięso! Taka modyfikacja przepisu na placki zadowoli każdego mięsożercę. Mają one naprawdę ciekawy smak! Składniki na placki ziemniaczane po rosyjsku Kilogram ziemniaków Pół kilograma mięsa mielonego Olej do smażenia 2 cebule Jajko Ok. 100 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków) Sól, pieprz, majeranek Przygotowanie placków ziemniaczanych po rosyjsku Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach. Dodajcie do...