Po jesiennym grzybobraniu wasze półki w spiżarni z pewnością uginają się od słoików z marynowanymi i suszonymi grzybami. Koniecznie wykorzystajcie je do zrobienia niezwykle aromatycznej i esencjonalnej zupy grzybowej - rozgrzeje was w chłodne wieczory i przypomni smak jesieni. Warto dodać do niej 1 składnik, który sprawia, że staje się bardzo wyrazista i jeszcze bardziej kremowa.
Co dodać do zupy grzybowej?
Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak zupy grzybowej oraz jej aksamitną i kremową konsystencję jest oczywiście śmietanka oraz… ser pleśniowy. Najlepiej sprawdzi się odmiana typu roquefort (ser z niebieską pleśnią, często sprzedawany pod nazwą ser pleśniowy blue).
Ser wystarczy pod koniec gotowania zupy pokruszyć, dodać do garnka i gotować do momentu, aż się rozpuści. Dzięki niemu zupa grzybowa nabierze bardziej intensywnego smaku i będzie bardzo kremowa. Zobaczcie, jak ją zrobić z poniższego przepisu.
Zobacz także:
Przepis na zupę grzybową z serem pleśniowym
Składniki:
-
3 litry bulionu warzywnego
-
Ok. 200-300 g sera pleśniowego typu roquefort
-
100 g grzybów suszonych
-
1 cebula
-
150 ml śmietanki 30%
-
100 ml białego wytrawnego wina
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka mąki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wypłuczcie suszone grzyby na sitku. Zalejcie je taką ilością bulionu, by były przykryte i odstawcie na dobę.
-
Po tym czasie ugotujcie grzyby do miękkości. Następnie wyjmijcie je z garnka i pokrójcie w paski, a pozostały po gotowaniu wywar wlejcie do garnka, w którym znajduje się reszta bulionu.
-
Obierzcie cebule, posiekajcie ją drobno, a następnie zeszklijcie na maśle. Dorzućcie pokrojone grzyby i smażcie z cebulą przez kilka minut.
-
Dosypcie szczyptę mąki i wymieszajcie. Tak powstałą zasmażkę wlejcie do garnka z bulionem warzywnym i gotujcie przez 10 minut.
-
Do śmietanki wlejcie kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszajcie i wlejcie do zupy. Dolejcie 100 ml wina.
-
Pokruszcie ser i wrzućcie do garnka z zupą. Następnie gotujcie do momentu, aż się rozpuści.
-
Na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem do smaku.