Dodajcie 1 rzecz do ciasta na naleśniki, a nie uwierzycie własnym oczom. Cuda na patelni
AdobeStock
Newsy

Dodajcie 1 rzecz do ciasta na naleśniki, a nie uwierzycie własnym oczom. Cuda na patelni

Co zrobić, by naleśniki wyszły puszyste i elastyczne? Wystarczy dodać do niego zaledwie jedną łyżeczkę tego składnika i użyć wody gazowanej.

Naleśniki to proste i bardzo klasyczne danie. Można je zjeść praktycznie na każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser. Wszystko zależy od tego, jaki farsz do nich dodacie. Jednak o smaku naleśników decyduje nie tylko ich wnętrze, ale też samo ciasto. Nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie, gumowate lub rwące się w rękach. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Sprawdźcie. 

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Wystarczy 1 składnik, by wasze naleśniki dosłownie rosły na patelni i były cudnie puszyste. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia - on sprawi, że ciasto ładnie wam wyrośnie już na patelni i będzie elastyczne.

Nie zapomnijcie też o wodzie gazowanej, która nada naleśnikom lekkości. Te robione na samym mleku mogą wyjść dość twarde. Wykorzystajcie poniższy przepis na takie naleśniki ze smakowitym dodatkiem w postaci smażonych bananów. 

Zobacz także
Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych

Przepis na naleśniki ze smażonymi bananami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

Farsz:

  • 4-5 dojrzałych bananów

  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i sól. Wymieszajcie.

  2. Następnie dodajcie jajka, olej oraz po 1 szklance wody gazowanej i mleka. 

  3. Całość wymieszajcie mikserem. Ciasto powinno być dość gęste, ale jednocześnie lejące. Nie może być też za rzadkie. Jeśli nie macie pewności, czy konsystencja jest prawidłowa, usmażcie 1 naleśnika na próbę. Gdyby wyszedł za cienki, dodajcie więcej mąki. Jeśli za gruby - dolejcie do ciasta wodę. Gotowe ciasto odstawcie na kwadrans.  

  4. Rozgrzejcie patelnię i wylewajcie ciasto. Smażcie każdego naleśnika z obu stron tak, by się przyrumienił. Gotowe naleśniki przykryjcie głębokim talerzem lub dużą miską, by nie ostygły.

  5. Obierzcie kilka dojrzałych bananów. Wylejcie na patelnię około 3 łyżki oleju i połóżcie banany. Smażcie je przez parę minut z obu stron. 

  6. Każdego banana połóżcie na naleśniku i zawińcie. Z wierzchu polejcie naleśnik roztopioną czekoladą albo posypcie cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

Wszyscy szaleją na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
@fitwaffle/TikTok
Newsy
Świat oszalał na punkcie naleśników z tym nadzieniem. Takich smacznych jeszcze nie jedliście
Smaku tych naleśników chyba nic nie pobije. Sekretny składnik sprawia, że rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że trudno im się oprzeć.

Puszyste naleśniki ze smacznym nadzieniem to doskonała propozycja na praktycznie każdy posiłek. Pasują na śniadanie, deser, obiad i kolację. Do tego przyrządza się je szybko, a ilość kombinacji jeśli chodzi o nadzienie jest praktycznie nieograniczona. Można zjeść naleśniki z serem, dżemem, owocami, czekoladą czy na słono - na przykład ze szpinakiem czy mięsem. Jeden z użytkowników TikToka, @fitwaffle zaproponował kolejną wariację na temat naleśników. I tym razem jest to propozycja dla największych łasuchów! TikToker podaje bowiem naleśniki z Kinder czekoladą i Nutellą. Zobaczcie, jak je zrobić.  Przepis na słodkie naleśniki z Kinder czekoladą Do przygotowania tych słodziutkich naleśników będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli batoniki czekolady Kinder (ilość zależy od tego, ile naleśników usmażycie) Nutella do polania naleśników Przygotowanie: Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlejcie mleko, wodę gazową, dodajcie jajko, sól i cukier. Wszystko wymieszajcie, najlepiej za pomocą miksera.  Gdy wszystkie składniki już się połączą, rozgrzejcie na patelni olej i wylejcie niewielką porcję ciasta. Naleśniki nie powinny być zbyt duże. Po chwili obróćcie naleśnik na drugą stronę. Gdy już się równo upiecze, zdejmijcie go z patelni na talerz. Od razu po usmażeniu złóżcie naleśnik na pół, a następnie połóżcie na jednym końcu batonik Kinder czekolady i zawińcie naleśnik w rulon.  Postępujcie tak z resztą naleśników i ułóżcie je obok siebie na talerzu lub w...

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Jak zrobić idealne naleśniki? Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Sprawdzony przepis na naleśniki Składniki:  1...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Oto najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające bardziej spód od pizzy... Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje dzięki działaniu glutenu zawartego w pszenicy, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Spróbujcie, to naprawdę działa! Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do pieczenia....