Naleśniki to proste i bardzo klasyczne danie. Można je zjeść praktycznie na każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser. Wszystko zależy od tego, jaki farsz do nich dodacie. Jednak o smaku naleśników decyduje nie tylko ich wnętrze, ale też samo ciasto. Nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie, gumowate lub rwące się w rękach. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Sprawdźcie. 

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Wystarczy 1 składnik, by wasze naleśniki dosłownie rosły na patelni i były cudnie puszyste. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia - on sprawi, że ciasto ładnie wam wyrośnie już na patelni i będzie elastyczne.

Nie zapomnijcie też o wodzie gazowanej, która nada naleśnikom lekkości. Te robione na samym mleku mogą wyjść dość twarde. Wykorzystajcie poniższy przepis na takie naleśniki ze smakowitym dodatkiem w postaci smażonych bananów. 

Zobacz także:

Przepis na naleśniki ze smażonymi bananami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

Farsz:

  • 4-5 dojrzałych bananów

  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i sól. Wymieszajcie.

  2. Następnie dodajcie jajka, olej oraz po 1 szklance wody gazowanej i mleka. 

  3. Całość wymieszajcie mikserem. Ciasto powinno być dość gęste, ale jednocześnie lejące. Nie może być też za rzadkie. Jeśli nie macie pewności, czy konsystencja jest prawidłowa, usmażcie 1 naleśnika na próbę. Gdyby wyszedł za cienki, dodajcie więcej mąki. Jeśli za gruby - dolejcie do ciasta wodę. Gotowe ciasto odstawcie na kwadrans.  

  4. Rozgrzejcie patelnię i wylewajcie ciasto. Smażcie każdego naleśnika z obu stron tak, by się przyrumienił. Gotowe naleśniki przykryjcie głębokim talerzem lub dużą miską, by nie ostygły.

  5. Obierzcie kilka dojrzałych bananów. Wylejcie na patelnię około 3 łyżki oleju i połóżcie banany. Smażcie je przez parę minut z obu stron. 

  6. Każdego banana połóżcie na naleśniku i zawińcie. Z wierzchu polejcie naleśnik roztopioną czekoladą albo posypcie cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Smacznego!