Naleśniki to proste i bardzo klasyczne danie. Można je zjeść praktycznie na każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser. Wszystko zależy od tego, jaki farsz do nich dodacie. Jednak o smaku naleśników decyduje nie tylko ich wnętrze, ale też samo ciasto. Nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie, gumowate lub rwące się w rękach. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Sprawdźcie.
Jak zrobić puszyste naleśniki?
Wystarczy 1 składnik, by wasze naleśniki dosłownie rosły na patelni i były cudnie puszyste. Sekretem jest odrobina proszku do pieczenia - on sprawi, że ciasto ładnie wam wyrośnie już na patelni i będzie elastyczne.
Nie zapomnijcie też o wodzie gazowanej, która nada naleśnikom lekkości. Te robione na samym mleku mogą wyjść dość twarde. Wykorzystajcie poniższy przepis na takie naleśniki ze smakowitym dodatkiem w postaci smażonych bananów.
Zobacz także:
Przepis na naleśniki ze smażonymi bananami
Składniki:
Ciasto:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody gazowanej
-
2 jajka
-
1 łyżka oleju
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
sól
Farsz:
-
4-5 dojrzałych bananów
-
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
-
Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i sól. Wymieszajcie.
-
Następnie dodajcie jajka, olej oraz po 1 szklance wody gazowanej i mleka.
-
Całość wymieszajcie mikserem. Ciasto powinno być dość gęste, ale jednocześnie lejące. Nie może być też za rzadkie. Jeśli nie macie pewności, czy konsystencja jest prawidłowa, usmażcie 1 naleśnika na próbę. Gdyby wyszedł za cienki, dodajcie więcej mąki. Jeśli za gruby - dolejcie do ciasta wodę. Gotowe ciasto odstawcie na kwadrans.
-
Rozgrzejcie patelnię i wylewajcie ciasto. Smażcie każdego naleśnika z obu stron tak, by się przyrumienił. Gotowe naleśniki przykryjcie głębokim talerzem lub dużą miską, by nie ostygły.
-
Obierzcie kilka dojrzałych bananów. Wylejcie na patelnię około 3 łyżki oleju i połóżcie banany. Smażcie je przez parę minut z obu stron.
-
Każdego banana połóżcie na naleśniku i zawińcie. Z wierzchu polejcie naleśnik roztopioną czekoladą albo posypcie cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Smacznego!