Dobroczynny wpływ zup na organizm. Babcie miały rację
AdobeStock
Newsy

Dlaczego zupy aż tak dobrze działają na organizm? Okazuje się, że babcie miały rację

Zawsze, gdy ktoś z domowników choruje, gotujecie rosół? Bardzo dobrze. Zupy mogą leczyć i docenia się je nie tylko w Polsce.

W polskich domach, gdy tylko ktoś zachoruje na przeziębienie, mama lub babcia od razu ruszają do sklepu po składniki na rosół. W końcu nie ma nic lepszego na chorobę niż długo gotowany bulion! Ale nie tylko w Polsce zupy mają renomę leku na wszelkie choroby - okazuje się, że są one popularnym remedium na różne dolegliwości także w medycynie chińskiej. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa zupa jak lekarstwo 

W rozmowie w Dzień Dobry TVN, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej Anna Stoitsi-Nieprzecka opowiedziała o tym, jak istotne są zupy w kulturze Chin. Podobnie jak w Polsce, bardzo długo gotowana zupa jest uważana za doskonałe lekarstwo na różne choroby. Ma ona nawet swoją nazwę - „zupa mocy”. 

Najczęściej jest to rosół, gotowany w Chinach zwykle na mięsie z kurczaka, gęsi, z dodatkiem rozgrzewającego imbiru oraz sosu sojowego. Taki rosół podaje się tradycyjnie z makaronem ryżowym.

Zobacz także
Mikstura z 4 porstych składników Chroni przed udarem, miażdzycą, niszczy komórki rakowe. Jest znana od wieków.

Chroni przed udarem, miażdżycą, niszczy komórki rakowe. Ten napar z 4 składników jest znany od wieków

Ziele angielskie mielone

Ta przyprawa pomoże na kolki, wzdęcia i bóle reumatyczne. Macie ją w swoich szafkach

Zupy na problemy z płodnością?

Chińczycy traktują zupy nie tylko jako lekarstwo na choroby, ale także sposób na zwiększenie płodności. Anna Stoitsi-Nieprzecka przytacza jedną z chińskich tradycji, jaką jest obdarowanie świeżo poślubionej pary rosołem. I to nie byle jakim - to wywar, który gotuje się od jednego, do nawet dwóch tygodni!

Podobno tak długo gotowana zupa wpływa na płodność i według Chińczyków bardzo się przyda młodym małżonkom, którzy po spożyciu rosołu mają duże szanse na spłodzenie potomka. Co sądzicie o takiej tradycji?

Korzyści z jedzenia zup 

Ekspertka przekonuje, że warto jeść zupy jak najczęściej - nawet codziennie. Ponownie przytacza przykład medycyny chińskiej oraz kultur innych krajów azjatyckich, gdzie bardzo często można zaobserwować zwyczaj jedzenia zupy… na śniadanie.

Podobno zjedzony rano wywar z dobrej jakości mięsa i warzyw zapewni zastrzyk energii na cały dzień i wzmocni ochronę organizmu przed różnymi chorobami.

Taki długo gotowany rosół bywa nazywany „rosołem kolagenowym” - sprawdźcie, jak go przyrządzić!

Źródło: dziendobry.tvn.pl

Jak długo można przechowywać w słoiku rosół?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać rosół w słoiku? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Zdarza się, że zostanie wam po obiedzie sporo rosołu, a chętnych na kolejną dokładkę już nie widać. Jak można uporać się z nadmiarem tej zupy?

Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych. Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie. Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach. Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką. Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku? Czy można mrozić rosół? Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka. Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”. Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni. Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia. Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki. Jak powinno się zamrażać rosół? Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze. Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi? Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu...

Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Gotujmy.pl
Newsy
Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie?

Rosół to staropolska zupa gotowana od pokoleń. Wywar gotowany na różnych typach mięs z dodatkiem warzyw. Każdy ma jakiś własny sposób na gotowanie rosołu. Wielu z was podpatrzyło technikę gotowania rosołu u mam lub babć. Czy wasze babcie też odcedzały rosół w trakcie gotowania? To staropolska metoda, która podobno czyni cuda. Jak zrobić idealny rosół? Dobry rosół to wywar mięsny z dodatkiem warzyw. Idealny rosół jest aromatyczny, pełny głębokiego smaku i pięknie pachnący. Najpopularniejsze dodatki do rosołu to: Mięso drobiowe z kośćmi lub mieszanka mięsa drobiowego i wołowego Marchewki Pietruszka Seler Por To absolutna podstawa każdego rosołu. Niektórzy dodają do niego jeszcze inne warzywa: cebulę, czosnek, imbir, kapustę, koper włoski lub pasternak. Aromat rosołu jest zapewniany też przez wyselekcjonowane przyprawy. Polecamy dodać do rosołu ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i lubczyk. Jeśli chcecie poeksperymentować z kolorem rosołu, możecie wrzucić do niego trochę kurkumy lub puree z dyni. Odcedzanie rosołu w trakcie gotowania Równie ważne, jak użyte składniki, są różnorodne techniki gotowania. Może macie swoje sposoby na wydobycie z produktów jak najwięcej smaku i zamknięcie go w bulionie. Staropolskie gospodynie też miały swoje sekrety, których mocno się trzymały. Między innymi odcedzały one rosół w trakcie gotowania! Gospodynie zawsze przygotowały rosół w ten sposób. Na początek zalewały one mięso wodą. Bardzo ważna była od zawsze proporcja mięsa do wody. Mięsa musiało być odpowiednio dużo, by smak był wyrazisty. W starej książce kucharskiej można znaleźć informacje, że na jedną osobę jedzącą rosół przypadać ma aż pół kilograma mięsa! Po godzinie...

To mięso jest najlepsze na barszcz. Już nigdy nie użyjesz innego
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie barszcz na tym mięsie? Dla głębi aromatu dorzućcie do tego koniecznie 1 gatunek
Zadajecie sobie pytanie na czym najlepiej ugotować wywar na barszcz? Ten rodzaj mięsa, to numer jeden.

Każda zupa smakuje najlepiej, gdy użyjecie do niej konkretnych składników i wykorzystacie je w określony sposób. Wiadomo, że dla wielu rosół najlepiej smakuje gotowany na kilkach rodzajach mięsa, pomidorówkę warto zrobić na schabowej kości, a gdy gotuje się bulion bez mięsa, to koniecznie trzeba warzywa na wywar podsmażyć w przyprawach na oleju. Tylko tak wydobędziecie z nich cały smak. Chcąc sprawdzić na czym Polacy najczęściej gotują zupy, prześledziliśmy bardzo wiele przepisów. Szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy zupie, którą o tej porze roku jemy szczególnie chętnie, bo syci i rozgrzewa. To barszcz czerwony. Na czym najlepiej ugotować tę zupę? Najlepsze mięso na barszcz czerwony Śledząc strony magazynów kulinarnych, wypowiedzi kucharskich celebrytów w mediach społecznościowych oraz przeszukując najpopularniejsze blogi kulinarne, można powiedzieć jedno. Zawsze, gdy jest mowa o barszczu czerwony, podawany jest jeden faworyt do przygotowania mięsnego wywaru: żeberka. Żeberka używane do gotowania barszczu mogą być surowe, ale niektórzy używają także wędzonych, które dodają zupie dodatkowego posmaku wędzonki. Jeszcze inni łączą te dwa pierwsze pomysły, dorzucając do wywaru zarówno wieprzowe  żeberka, jak i wędzony boczek. Taki zabieg sprawi, że zupa nabierze przepysznego smaku i głębokiego aromatu. Kolejne miejsca w rankingu mięs, które wybieracie na barszcz, zajęły zaś: szponder wołowy pręga wołowa udka lub piersi kurczaka indyk Jakiego mięsa używać do innych zup? Wiadomo, że każdy gotuje zupy na takim mięsie, na jakim gotował zawsze, lub jakie akurat ma pod ręką. Jednak my tu mówimy o najlepszym mięsie, jakie można wybrać do konkretnej potrawy. Sprawdźcie czy też używacie tych mięs, do tych zup....

Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Na jakim mięsie ugotować rosół? Wyjdzie idealny w smaku, jeśli wybierzecie ten rodzaj
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może być serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu , najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  ...