Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków i dobrze, bo herbata jest zdrowa. Rozgrzewa was w zimne dni, pozwala się zrelaksować wieczorem, albo po prostu jest pretekstem do przerwy w pracy. Niektórzy dodają do herbaty cytrynę, cukier lub imbir – te dodatki raczej nikogo nie dziwią. Czy słyszeliście jednak o dodawaniu do herbaty… czarnego pieprzu? Niektórzy bardzo chwalą sobie to połączenie.

Herbata z pieprzem – właściwości

Herbata z dodatkiem pieprzu przede wszystkim dobrze rozgrzewa. Jest polecana do wypijania szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Ostry smak pobudza śluzówki do działania i może wspomagać tak ochronę przed infekcją. Herbata z pieprzem może więc pomóc wam uniknąć przeziębienia.

Właściwości czarnego pieprzu

Nie jest tajemnicą, że swoje właściwości taka herbata zawdzięcza dodatkowi właśnie czarnego pieprzu. To bardzo popularna, ale niedoceniana przyprawa. Pieprz cechuje się wysoką zawartością piperyny. To ona odpowiada za ciekawe działanie prozdrowotne pieprzu czarnego. Jest cenna ze względu na:

  • Właściwości wspomagające odchudzanie – pobudza metabolizm
  • Swoje działanie przeciwzapalne – cenne w wielu chorobach np. chorobach autoimmunologicznych, Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów, PCOS i innych przebiegających z zapalaniem
  • Pobudza procesy trawienne – herbata z pieprzem po ciężkim posiłku może pomóc uporać się z uczuciem przepełnienia i wspomóc trawienie
  • Ułatwia wchłanianie niektórych składników – piperyna poprawia wchłanianie na przykład kurkuminy, czyli innego niezwykłego związku, zawartego w kurkumie

Jak smakuje herbata z pieprzem?

Herbata z czarnym pieprzem może być do tego bardzo smaczna. Jeśli dodacie do naparu kilka kulek czarnego pieprzu, otrzymacie napar o delikatnie ostrym smaku. Niektórzy piją herbatę z pieprzem właściwe ze względu na jej smak, a właściwości są dla nich drugorzędnym argumentem.

Zobacz także:

Inne ciekawe dodatki do herbaty

Jeśli nie przekonuje was pomysł picia herbaty z czarnym pieprzem, możecie wypróbować inne metody wzbogacenia herbaty w dodatki smakowe, ale i prozdrowotne. Dodajcie do niej:

  • Cynamon
  • Imbir
  • Suszone owoce
  • Syrop z czarnego bzu
  • Sok aroniowy
  • Kardamon