chleb żytni przepis
AdobeStock
Newsy

Dlaczego trzeba popukać chleb od spodu po upieczeniu? Będziecie w szoku

Jeżeli nie piekliście nigdy chleba, to pewnie nie słyszeliście o zwyczaju pukania w formę od spodu. Dowiedzcie się, dlaczego powinno się tak robić!

Polska kuchnia pełna jest ciekawych trików, które może czasem brzmią zabawnie, ale świetnie pomagają w gotowaniu! Znaliście na przykład zwyczaj pukania w formę z chlebem po upieczeniu? Poznajcie przepis na domowy chleb z mąki żytniej i dowiedzcie się, czemu służy ten trik! 

Zobacz także
Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy chleb żytni

Do przygotowania żytniego chleba, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy. Podana ilość wystarczy na zrobienie bochenka o długości 26 cm. 

Składniki:

  • 45 dag mąki żytniej do chleba
  • 300 g przegotowanej, letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 6 g słodu jęczmiennego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie wodę i odstawcie do ostudzenia. Powinna mieć temperaturę około 40 stopni Celsjusza, nie więcej!
  2. Do miski wlejcie podaną ilość letniej wody, dwie łyżki miodu i rozkruszcie 25 g świeżych drożdży. Całość wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
  3. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, 6 g słodu jęczmiennego i 8 g soli. Wymieszajcie.
  4. Następnie do składników dodajcie dwie łyżki oliwy i zaczyn. Mieszajcie mikserem przez około 10 minut. Warto go wykorzystać, ponieważ ciasto nie będzie jeszcze miało na tyle zwartej konsystencji, by nadawało się do wyrabiania.
  5. Po wymieszaniu przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około jedną godzinę.
  6. Po tym czasie przełóżcie ciasto do formy na chleb (powinno zająć formę do około połowy jej wysokości). Wyrównajcie wierzch ciasta szpatułką i posypcie gruboziarnistą solą dla dekoracji. Ponownie odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wodę i wstawcie je do piekarnika. Rozgrzejcie urządzenie do 220 stopni.
  8. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do środka formę z ciastem i pieczcie przez 35 minut.
  9. Kiedy minie wyznaczony czas, wyjmijcie formę z piekarnika i popukajcie w nią od spodu – jeżeli wyda głuchy odgłos, to chleb jest już gotowy. Jeżeli nie, wstawcie go z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze przez kilka minut.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z formy, popryskajcie wodą i ostudźcie na kratce. Smacznego!

Czytaj także: 

Gotujmy.pl
Newsy
Szybki i prosty przepis na chleb żytni bez chemii. Idealny na wielkanocny stół
Pachnący, delikatny domowy chleb to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Przygotowanie samodzielnego wypieku jeszcze nigdy nie było tak proste. Zaskoczcie swoich bliskich tym wypiekiem!

Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba , jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia. Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania . Chleb żytni Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie. Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania . Przepis na szybki i prosty chleb żytni Składniki: 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli 1 łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie: Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

chlebek drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków
Gotujmy.pl
Newsy
Drożdżowy chleb z sokiem z ogórków kiszonych. Dodajcie go do ciasta, a będzie lepszy niż z piekarni
Takiego chleba na pewno jeszcze nie jedliście. Dodajcie do ciasta wodę z ogórków kiszonych, a będziecie zadziwieni efektami.

Piekarnie zaskakują swoich klientów coraz to nowymi produktami. Pieczywo żytnie, mieszane, orkiszowe, a nawet chleby bezglutenowe. Być może słyszeliście o chlebach pieczonych na chrzanowych liściach, ale jesteśmy przekonani, że o nasz dodatek was zaskoczy. Co sprawi dodanie wody z ogórków do chleba? O czym mowa? Podczas przygotowania dodajcie do ciasta nieco soku z ogórków kiszonych o temperaturze pokojowej. Taki ruch zapewni waszemu z natury delikatnemu chlebkowi pszennemu niesamowity zapach już po upieczeniu. Ma to o tyle duże znaczenie, że do wypieku tego akurat chlebka nie przewiduje się wykonania zakwasu z mąki żytniej. Za lekką kwasowość odpowiadać będzie więc woda z ogórków kiszonych. Zachowacie ciekawy charakter chleba i wypieczecie go w naprawdę krótkim czasie! Przepis na chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 Ćwierć szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków Ćwierć szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego Tłuszcz do smarowania formy Przygotowanie: Wodę z ogórków kiszonych wyciągnijcie przed przygotowaniem chleba z lodówki, by pozostawała w temperaturze pokojowej. W wodzie zwykłej rozpuście cukier i drożdże. W dużym naczyniu wymieszajcie mąkę, otręby i siemię lniane, sól, a potem dodajcie do tej mieszanki rozpuszczone drożdże. Wyrabiajcie dokładnie elastyczne ciasto, dodając do niego powoli wodę z ogórków. Odstawcie wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min w dość ciepłe miejsce. Przed włożeniem ciasta do formy (keksówka 30x10 cm), ciasto należy jeszcze przez chwilę wyrobić. Formę...

Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy
Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Nic nie przebije smaku chrupiącego, domowego chleba. Sprawdźcie, jak przygotowuje go Tomasz Strzelczyk.

Ceny chleba przyprawiają was o zawrót głowy? Upieczcie go sami w domu. To wcale nie jest trudne, o czym przekonuje nas autor bloga oddaszfartucha.pl – Tomasz Strzelczyk. Sprawdźcie jak przygotowuje on swój chleb. Kim jest Tomasz Strzelczyk? Tomasz Strzelczyk zyskał ogromną popularność w sieci. Wszystko zaczęło się od jego udziału w IV edycji programu „Masterchef Polska", w którym dotarł on do finałowej piątki. Mimo iż Strzelczyk nie wygrał show, słuch o nim nie zaginął. Wręcz przeciwnie – jego przepisy robią prawdziwą furorę w internecie. Jakiś czas temu Tomek podzielił się przepisem na smaczny, chrupiący domowy chleb: - Prosty do wykonania chlebek na drożdżach, zapach unosi się po całym domu, a smak jest niepowtarzalny - zachwala swój przepis Strzelczyk. Przepis na chrupiący chleb Tomasza Strzelczyka Oto, czego będziecie potrzebować, żeby go upiec: Składniki: 1 kg mąki uniwersalnej 800 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 20 g soli Przygotowanie: Na początku wkruszcie do wody drożdże i wymieszajcie. Wsypcie sól, po czym wlejcie rozczyn do mąki i zacznijcie dokładne, ręczne wyrabianie ciasta. Gdy ciasto odkleja się od rąk, odłóżcie je na bok, przykryte folią na 20 minut. Po 20 minutach ponownie wyróbcie ciasto, naciągając je od dołu do góry. Czynność powtórzcie 4 razy co 20 minut. Po zakończeniu ostatniej serii, odstawcie ciasto do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Gdy ciasto pięknie urośnie, wyjmijcie je z miski (warto podsypać boki mąką), obsypcie deskę mąką i uformujcie ciasto. Przedzielcie ciasto na 2 części (z kg mąki wyjdą wam 2 bochenki), przykryjcie chleby folią i odstawcie na godzinę. Wstawcie do piekarnika naczynie i...