chleb żytni przepis
AdobeStock
Newsy

Dlaczego trzeba popukać chleb od spodu po upieczeniu? Będziecie w szoku

Jeżeli nie piekliście nigdy chleba, to pewnie nie słyszeliście o zwyczaju pukania w formę od spodu. Dowiedzcie się, dlaczego powinno się tak robić!
Katarzyna Wyborska
marzec 23, 2021

Polska kuchnia pełna jest ciekawych trików, które może czasem brzmią zabawnie, ale świetnie pomagają w gotowaniu! Znaliście na przykład zwyczaj pukania w formę z chlebem po upieczeniu? Poznajcie przepis na domowy chleb z mąki żytniej i dowiedzcie się, czemu służy ten trik!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy chleb żytni

Do przygotowania żytniego chleba, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy. Podana ilość wystarczy na zrobienie bochenka o długości 26 cm.

Składniki:

  • 45 dag mąki żytniej do chleba
  • 300 g przegotowanej, letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 6 g słodu jęczmiennego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie wodę i odstawcie do ostudzenia. Powinna mieć temperaturę około 40 stopni Celsjusza, nie więcej!
  2. Do miski wlejcie podaną ilość letniej wody, dwie łyżki miodu i rozkruszcie 25 g świeżych drożdży. Całość wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
  3. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, 6 g słodu jęczmiennego i 8 g soli. Wymieszajcie.
  4. Następnie do składników dodajcie dwie łyżki oliwy i zaczyn. Mieszajcie mikserem przez około 10 minut. Warto go wykorzystać, ponieważ ciasto nie będzie jeszcze miało na tyle zwartej konsystencji, by nadawało się do wyrabiania.
  5. Po wymieszaniu przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około jedną godzinę.
  6. Po tym czasie przełóżcie ciasto do formy na chleb (powinno zająć formę do około połowy jej wysokości). Wyrównajcie wierzch ciasta szpatułką i posypcie gruboziarnistą solą dla dekoracji. Ponownie odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wodę i wstawcie je do piekarnika. Rozgrzejcie urządzenie do 220 stopni.
  8. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do środka formę z ciastem i pieczcie przez 35 minut.
  9. Kiedy minie wyznaczony czas, wyjmijcie formę z piekarnika i popukajcie w nią od spodu – jeżeli wyda głuchy odgłos, to chleb jest już gotowy. Jeżeli nie, wstawcie go z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze przez kilka minut.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z formy, popryskajcie wodą i ostudźcie na kratce. Smacznego!
Komentarze