Przepis na pomidorową
Pixabay
Newsy

Dlaczego pomidorowa babci zawsze jest taka pyszna? Chodzi o 1 składnik. Ma ogromny wpływ na smak

Musicie poznać ten sekret na idealną pomidorową, który od zawsze stosowały wasze babcie.

Chyba każdy uwielbia tę kultową zupę! Jeśli zapytacie swoich znajomych i rodziny o to, jaka jest ich ulubiona pomidorowa, jest duża szansa, że będą wspominać pomidorową robioną przez ich babcie i mamy. Jaka była tajemnica tej zupy robionej w danych czasach i dlaczego smakowała ona o niebo lepiej? Nauczcie się tych sekretów pomidorowej, a wasze dzieci i wnuki też będą wspominać kiedyś waszą pomidorową jako najlepszą na świecie. Ten jeden składnik ma ogromny wpływ na smak pomidorówki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak ugotować dobrą pomidorową?

Przepis na prawdziwą pomidorową jest przekazywany bardzo często z pokolenia na pokolenie. Jeśli nikt się z wami nim nie podzielił, nie martwcie się, zebraliśmy tu wszystkie wartościowe rady na temat gotowania idealnej zupy pomidorowej.

Podstawą pysznej zupy pomidorowej jest oczywiście bulion. Bardzo często w polskich domach pomidorową gotuje się na niedzielnym rosole. Dobry bulion będzie stanowił podstawę tej przepysznej zupy. W dawnych czasach korzystano oczywiście z organicznych upraw warzyw i mięsa. Smak bulionu w dużym stopniu zależeć będzie od składników, które dostaniecie. Wybierzcie te najlepszej jakości, a pomidorowa na pewno was nie rozczaruje.

Sekret pomidorowej waszych babć

Poznajcie trik na idealną pomidorową, który stosowały wasze babcie. Świeże wiejskie pomidory (najlepiej malinowe), należy je pokroić, dodać do nich masło, wodę i zagotować. Tak przygotowane pomidory przed dodaniem do zupy, trzeba przetrzeć przez sito i dopiero połączyć je z wywarem.

Po tym czasie zupę trzeba ugotować i dodać do niej mąkę uprzednio rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dzięki temu zupa jest lekko zagęszczona. Niektóre babcie zamiast mąki stosowały tylko śmietankę, którą dodawały do zupy. Zupa pomidorowa zyskiwała dzięki temu bardzo charakterystyczny wygląd i przepyszny smak oraz odpowiednią konsystencję.

Sposoby na udaną zupę pomidorową

Niektóre gospodynie domowe stosują też inne triki, by osiągnąć niezwykły smak zupy pomidorowej.

  • Podsmażenie pomidorów na maśle – wydobywa dodatkowy aromat z tych warzyw. Warto przesmażyć je przed roztarciem i dodaniem do wywaru.
  • Doprawianie pomidorowej cukrem – pomidorowa może być często zbyt kwaśna, warto dodać do niej trochę cukru dla przełamania tego smaku.
  • Dodawanie liści laurowych i ziela angielskiego – te przyprawy do bulionu także świetnie pasują do pomidorowej i wzbogacają jej aromat.
  • Posypywanie pomidorowej koperkiem lub pietruszką – dodaje świeżości i pokazuje, że danie, mimo swojej prostoty, jest dopracowane.

 

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...