Dlaczego czasem jajka tak trudno obrać? Zróbcie tę 1 rzecz i skorupka będzie sama odchodziła.
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego czasem jajka tak trudno obrać? Zróbcie tę 1 rzecz, a skorupka będzie odchodziła sama

Wiemy, dlaczego czasem z ugotowanego jajka tak trudno jest zdjąć skorupkę i co zrobić, żeby obrać jajka szybko i prosto. Nie chodzi tutaj o popularny trik z dodawaniem do wody soli.

Amerykański ekspert od naukowego podejścia do kulinariów zdradził jak gotować jajka, żeby łatwo było je potem obrać. Nie chodzi o popularny sposób gotowania jajek z dodatkiem soli czy wkładania ich do zimnej wody zaraz po ugotowaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego świeże jajka są trudniejsze do obrania?

Łatwo jest rozpoznać bardzo świeże jajka. W trakcie obierania takich jaj od razu widać, że błona ściśle przylega do białka i chcąc ją zdjąć, zdarza się oderwać ją razem z cennymi fragmentami jajka. To oczywiście bardzo dobrze, że macie w domu bardzo świeże jajka, jednak sami wiecie jak bardzo denerwujące i czasochłonne jest ich obieranie.

W starszych jajkach błonka staje się cieńsza i łatwiej jest ją zdjąć razem ze skorupką nie rozrywając zawartości. To oznacza, że jeśli odłożycie jajka na tydzień czy 10 dni, błonka otaczająca białko będzie mniej przeszkadzać w obieraniu.

Powodem trudnego obierania i zmiany w grubości błonki jest odczyn pH jajek. W świeższych jest on niższy, a z czasem rośnie. Wspomniana błonka składająca się z białka jest tym mocniejsza, w im bardziej kwaśnym środowisku istnieje.

Staje się słabsza i delikatniejsza, gdy środowisko z kwaśnego przechodzi do zasadowego. Dzieje się to zawsze z czasem, bo z dnia na dzień rośnie pH, zbliża się do zasadowego, a z wnętrza zaczyna się ulatniać dwutlenek węgla.

Zobacz także
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Jak gotować jajka, żeby łatwiej było je obierać?

Pierwszą zasadą, od której warto zaczynać przygotowywanie dań z gotowanych jajek, jest więc zwrócenie uwagi, aby nie gotować bardzo świeżych, prosto od kury. Przed gotowaniem, odłóżcie je na minimum kilka dni. Dotyczy to szczególnie tych dań, w których ważne jest, aby ugotowane jajko nie miało poszarpanego białka, np.:

  • Jajka na twardo podawane z majonezem jako przystawka
  • Jajka faszerowane
  • Jajka na twarde podawane w zupach takich jak barszcz biały, żurek, botwinka czy chłodnik 

Idealny sposób gotowania jajek podał Harold McGee, amerykański specjalista od naukowych podstaw gotowania i podejścia to tematyki kulinarnej. Spec z USA radzi podnieść pH jajka dodając do wody, w której gotowane są jajka pół łyżeczki sody oczyszczonej. W wodzie z rozpuszczona sodą pH jajka szybko zbliży się do zasadowego, co ułatwi jego obranie. 

Po ugotowaniu jajka w wodzie z sodą także warto przełożyć je tradycyjnie z wrzątku do zimnej wody. 

Źródło: onet.pl

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania!  Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie? Temperatura jajek Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania. Zimna woda Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje. Sól Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało ! Kwas Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny. Trik z igłą Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono...

dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec
Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem. Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka? Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka? W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut. Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko. Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć. Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku. Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M. Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku? Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze. To nic innego jak niegroźna reakcja...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...