Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy
Pixabay
Newsy

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Czerwona papryka ma wiele cennych antyoksydantów, a poza tym zbawiennie wpływa na organizm. Zastosowanie diety na bazie tego warzywa, pozwoli wam w szybki i skuteczny sposób zrzucić zbędne kilogramy!
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 12, 2021

Wiosna to idealny czas na zadbanie o swój organizm po zimie. Chłodniejsze miesiące nie sprzyjają większej aktywności fizycznej czy dbaniu o odpowiednie odżywianie. Wówczas zbyt ciasne spodnie nie są dla nikogo zaskoczeniem, gdyż są skutkiem zimowego folgowania. Natomiast wraz z nadejściem cieplejszych dni, coraz więcej osób decyduje się na powrót do formy. Warto zrobić to racjonalnie i z głową.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zdrowy styl życia

Odpowiednie odżywianie, a także regularna aktywność fizyczna, przyczyniają się nie tylko zgrabniejszej sylwetki, utraty zbędnych kilogramów, ale również do lepszego zdrowia. Taki tryb życia zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu, a zarazem lepsze samopoczucie. W ostatnim czasie można zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę codziennych nawyków ze względów zdrowotnych.

Zobacz także

Odchudzająca dieta paprykowa

Ten sposób odżywiania nie wymaga wielkich wyrzeczeń, a dzięki niemu już w krótkim czasie można zauważyć świetne efekty, jak mniej kilogramów na wadze czy lepsze samopoczucie. W ciągu jednego tygodnia, można stracić nawet do trzech kilogramów! To doskonała opcja dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym stylem życia lub po prostu chcą zrzucić nadmierną masę ciała w krótkim czasie.

Zasady diety paprykowej 

Jak każdy sposób odżywiania, tak i dieta paprykowa ma swoje zasady, których należy przestrzegać, aby móc w niedługim czasie cieszyć się świetnymi efektami. Do podstawowych reguł tej diety, zalicza się jedzenie papryki trzy razy dziennie pod różną postacią, a także wykluczenie takich produktów jak:

  • słodycze, 
  • gazowane słodzone napoje, 
  • alkohol,
  • mrożone artykuły spożywcze,
  • fast foody,
  • tłuste mięsa. 

W codziennym żywieniu zaleca się również ograniczenie picia większej ilości soków, kompotów,  kawy oraz herbaty - z wyjątkiem zielonej. 

Właściwości zdrowotne papryki

Warzywo to jest bogate w szereg cennych wartości odżywczych. Zawiera takie witaminy jak A, B, C, E, polifenole czy różnego rodzaju przeciwutleniacze. Czerwona papryka jest również niskokaloryczna, gdyż w 100 gramach produktu, zawiera jedynie 56 kcal. Warto dodać iż zawiera również wiele właściwości zdrowotnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się:

  • poprawia apetytu, 
  • łagodzenie stanów zapalnych w organizmie,
  • zapobiegają rozwojowi chorób serca, nowotworom, cukrzycy typu II czy Alzheimera,
  • poprawia działanie układu nerwowego,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu,
  • bądź zapobiega włóknieniu wątroby.

Włączenie papryki do codziennej diety, jest wręcz zbawienne dla całego organizmu.

Czytaj także:

Komentarze