
Japonia słynie z wyjątkowo dużej liczby osób w wieku 100 lat i więcej. Jak to możliwe, że w jednym kraju żyje tak wielu stulatków? Wielu ludzi od dawna zadaje sobie to pytanie i próbuje odkryć sekret długowieczności Japończyków. Możliwe, że za ich długie życie w dobrym zdrowiu odpowiada dieta. Jej skład może być dla was bardzo zaskakujący.
Co jedzą Japończycy z Okinawy?
Okinawa to wyspa, największa w archipelagu o tej samej nazwie. Jest położona na Oceanie Spokojnym, blisko 800 km na południe od głównego archipelagu, złożonego z wysp Hokkaido, Honsiu, Sikoku i Kiusiu.
Dopiero w 1872 roku Okinawa stała się częścią Japonii, jednak wcześniej znajdowało się tam Królestwo Riukiu. Sposób odżywiania rdzennych mieszkańców Okinawy różni się od typowej diety Japończyków i właśnie w diecie poszukuje się recepty na długowieczność potomków Riukiu mieszkających w Okinawie.
Prawie nie jedzą oni ryżu, który jest podstawą japońskiej diety. Zamiast tego, w Okinawie spożywa się fioletowe słodkie ziemniaki. Jadłospis jest stosunkowo ubogi w mięso czy owoce morza, za to królują w nim rośliny strączkowe - przede wszystkim soja.
Sposób odżywiania się Japończyków z Okinawy
Istotny jest nie tylko skład diety, ale sam sposób odżywiania się. Mieszkańcy Okinawy jedzą nie tylko zdrowo, ale oszczędnie. Spożywają podobno zaledwie 1200 kalorii dziennie, zgodnie z zasadą „hara hachi bu” która mówi o tym, by się nie przejadać - posiłek powinno się skończyć z poczuciem lekkiego niedosytu, a powszechne u nas przejadanie się jest uważane tam za bardzo niezdrowe.
Zasady diety Okinawa
W diecie Okinawa można wyróżnić trzy najważniejsze zasady:
-
Jedzenie kolorowych warzyw i owoców - im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej! Szczególnie zalecane są owoce i warzywa w kolorach żółtym i pomarańczowym ze względu na zawartość karotenoidów, które wspierają układ odpornościowy.
-
Ograniczenie mięsa i spożywanie głównie produktów pochodzenia roślinnego
-
Nieprzejadanie się - nie trzeba ograniczać kalorii do 1200. Wystarczy, że będziecie stosować się do zasady nienajadania się do syta, by uniknąć przejedzenia.
Źródło: polakuleczsiesam.pl